YEME İÇME 10 Mart 2023
8,1b OKUNMA     277 PAYLAŞIM

Kahve Nasıl Tüm Dünyada Popüler Bir İçecek Haline Geldi?

Kahve kelimesi nereden geliyor? Kahvenin çıkış yeri neresi? Kahve nasıl popüler oldu? Osmanlı'nın bunda rolü ne? İşte kahvenin tarihi.

kahve kelimesi, ingilizceye çevrilmiş olan felemenkçe dilindeki "koffie" kelimesinden gelir ve bu kelime italyancadaki "caffè" kelimesinden gelir. italyancadaki "caffè" kelimesi de türkçedeki "kahve" kelimesinden gelir ve bu kelime arapça "qahwa" kelimesinden türemiştir.

kahve, ilk olarak etiyopya'dan gelmiştir, burada mistikler ve çobanlarla ilgili çeşitli efsaneler kahvenin ilk kez nasıl içildiğini açıklar. 14. yüzyılda kahve, yemen'e ulaşmış ve oradan tüm orta doğu'ya yayılmıştır. yemen'deki mocha şehri, osmanlı imparatorluğu'na ve tüm avrupa'ya çekirdek ihraç ederek yüzyıllar boyunca kahve ticaretinin kalbi oldu. alfonso bialetti'nin dünyaca ünlü moka pot'uyla birlikte caffè mocha da adını bu şehirden almıştır.


osmanlı imparatorluğu, bugün bildiğimiz kahve kültürünün ilk ortaya çıktığı yerdi. popüler tarih, 1475 yılında istanbul'da kiva han adlı bir kahvehanenin açıldığını ve kısa sürede osmanlı imparatorluğu genelinde binlercesinin daha açıldığını söylüyordu. türk kahvesi, ince çekilmiş kahve çekirdeklerinin cezve adı verilen bir kapta su ile kaynatılmasıyla hazırlanır. bu şekilde yüzyıllardır içiliyor. ancak kahvehaneler sadece kahve içmekten ibaret değildi; her zaman sosyalleşme, sohbet, dedikodu, siyaset ve eğlence mekânları olmuşlardır.


kahvenin avrupa'ya, önce venedik, napoli ve trieste gibi büyük italyan liman kentlerine girmesi osmanlılarla yapılan ticaret sayesinde oldu. bu nedenle kahveyle ilgili bu kadar çok kelimenin italyanca kökleri var. fransa'ya gelince, kahve oraya ilk olarak 1669'da osmanlı elçisiyle geldi.

kahve karışık bir üne sahipti. doktorlar, sindirime yardımcı olan tıbbi özelliklerine hayran kaldılar ve bilim adamları, çalışırken uyanık kalmak için yararlı buldular. ancak, papa viii.clement onayını verene kadar kahve, "şeytanın içeceği" olarak kınanarak dini bir direnişle karşılaştı.

avrupa'daki ilk kahvehane 1640'ların başında venedik'te kuruldu ve birkaç on yıl içinde girişimci göçmenler veya tüccarlar tarafından kurulan kahvehaneler avrupa genelinde yayıldı. avrupa'daki kahvehaneler osmanlı karşılıklarına benzetildi ve aynı sosyalleşme işlevini yerine getirdi.


1683 yılında, başarısız olan osmanlı viyana kuşatması'yla kritik bir an yaşandı. gerileyen türk ordusu, jerzy franciszek kulczycki adlı bir polonyalı diplomat ve casusun eline geçen kahve çuvallarını geride bırakmıştı. kulczycki, bu kahve çuvallarıyla viyana'daki ilk kahvehaneyi açtı. kulczycki, ayrıca kahveye süt eklemek için devrim niteliğinde bir karar aldı. ve insanlar, kahveye birkaç damla süt eklendiğinde, almanca'da kapuziner olarak bilinen capuchin rahiplerinin giydiği cüppelerin kahverengi rengini aldığını fark ettiler. modern cappuccino adını buradan alır.


18. yüzyılda avrupa genelinde kahvehanelerin sayısı hızla arttı; iş, kilise, ev veya alkol merkezli olmayan önemli bir toplanma yeri sunuyorlardı. fikirlerin doğduğu yerlerdi ve aydınlanma üzerindeki etkileri büyüktü. 1735'te besteci johann sebastian bach, coffee cantata adlı bir müzik parçası bile yazdı. eser, şu satırları içeriyordu:

ah! kahvenin tadı ne kadar tatlı,
bin öpücükten daha güzel,
kahve, kahve, ona sahip olmalıyım.
ve eğer biri beni canlandırmak isterse,
oh, bana sadece bir fincan kahve ver!

19. yüzyılda, büyük ölçüde sanayi devrimi sayesinde, kahve modern anlamda küresel bir endüstri haline gelmeye başlamıştı ve yeni teknolojiler, kahvenin geniş ölçekte üretimine imkân tanıyordu. kahve reklamı da patlama yaşamıştı.


ancak böyle bir talep, etiyopya'dan yemen yoluyla sağlanabilecek miktarın çok ötesindeydi; 1600'lerden beri avrupalı güçler kolonilerinde genellikle köleler tarafından çalıştırılan kahve tarlaları işletiyordu. ve 1852'de brezilya (o zamanlar bağımsızdı) dünyanın en büyük kahve ihracatçısı oldu.

ingiltere'de kahvehanelerin yerini çay evleri almıştı, ama avrupa'da kahvehaneler patlama yapmıştı. bu binlerce kafe, radikal siyasi gruplardan işten önce veya sonra kahve isteyen sıradan halka kadar herkes için önemliydi. şimdikinden çok da farklı değil.

ve 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında, ister paris'te, ister viyana'da, ister buenos aires'te olsun, kahvehaneler yazarlar ve sanatçılar için bir merkez olarak ün kazandılar. picasso, hemingway ve gauguin, paris'teki le dôme café'de vakit geçiren ünlü konuklardan sadece üçü.


ilk espresso makinesi 1884'te angelo moriondo tarafından icat edildi ve 1901'de luigi bezzera tarafından geliştirildi, ancak espresso makinelerinin yaygınlaşması 1950'lere kadar sürdü. kahvenin yapılma ve tüketilme şeklini temelden değiştiren bir devrimdi.


21. yüzyılda kahve, büyük uluslararası şirketler ve zanaatkâr kafelerin bir karışımı ile karakterize ediliyor. ancak birçok yönden, kahvehaneler altı yüzyıl önce osmanlı imparatorluğu'nda yaratıldığından beri neredeyse hiç değişmedi. her zamanki gibi günlük hayatın önemli bir parçası olmaya devam ediyor.

makale