MODA 11 Temmuz 2019
46,4b OKUNMA     604 PAYLAŞIM

Kalın Belli Kadınların Saray Halkı İçinde Yasaklanmasıyla Popülerleşen Giysi: Korse

Günümüzdeki formunu Orta Çağ Avrupa'sında alan ve Viktoryen dönemde zirvesini yaşayan korsenin kısa bir tarihi ve ilginç noktaları.

korse, gövdeyi estetik ya da medikal amaçlarla arzulanan şekle sokmak ve o formda tutmak için giyilen, uzun yıllarca tartışmalara sebebiyet vermiş olan bir giysi.

kadınlar ve erkekler tarafından giyilir; fakat kadınlar tarafından giyimi daha yaygındır. korse, günümüzün "bedenin şeklini alan" likralı kıyafetlerinin aksine, dönemin ideal formuna bedeni sıkıştırarak getirir. tarihi çok eskiye dayanır. bazı kaynaklara göre, (bkz: catherine de' medici)'nin, 1550'lerde kalın belli kadınların saray halkı arasında yer almasını yasaklaması sonucunda, birçok kadının dar korseler giymeye başlamasıyla korse insanların hayatında yer bulmuştur.

Catherine De Medici

bazı kaynaklara göreyse, bu tarihten önce de farklı nedenlerle korse giyilmekteydi; fakat kesin olan şey, korsenin hala günümüzde de varolan formunu 16. yüzyılda aldığıdır. 18. yüzyılda balen daha fazla kullanılmaya başlanmış ve korseler daha rahat bir hal almaya başlamıştır. amaç beli delicesine sıkmaktansa, güzel bir görünüm ve göğse destek vermek olmuştur. 1920'lerde korse gözden düşmüş, yerini kemer ve esnek sütyenlere bırakmış, varlığını sadece bir iç çamaşırı ve fetiş kıyafet olarak sürdürmüştür.


bilinenin aksine, victorian ya da edwardian döneminde tüm kadınlar sıkı bağcıklı korseler giymiyor, her gün bu korselerle sokağa çıkmıyor ya da kaburgalarını ameliyatla aldırmıyorladı (zaten dönem için bu tıbben imkansızdı)! birçok korse çeşidi vardı ve hala da var. bunlardan birçoğu korse görünümlü korseler ya da çok sıkı olmayan tarzdaki korseler (örneğin spor yaparken ya da doğum sonrası giydikleri); çünkü her kadın sıkı bağcıklara sahip bir korsenin içinde rahat bir şekilde hareket edemez (tıpkı günümüzdeki topuklu ayakkabı mevzusu gibi. her formda topuklu ayakkabı vardır ve her kadın topuklu ayakkabıyla rahat edemez, bu yüzden de her gün tercih etmez ya da hiçbir zaman tercih etmez).

Viktoryen dönemde yıldan yıla korse tipinin değişimi.

gerçek olan bir şeyse, özellikle zengin kesimden bazı kadınların, en dar korseleri giyip, balolarda bayılacak noktaya gelene kadar bağcıklarını sıkmalarıdır..."tightlacing" adı verilen uygulamayla (her gün sıkı bağcıklı bir korseyi uzun süreli giyerek beli inceltmeye çalışmak), kadınlar ideal olarak gördükleri formlara sahip olmaya çalışırlarmış. 41-43 cm arası birçoğunun hayali/amacı iken, 51 cm altı ölçüler genelde çoğunu tatmin etmeye yetermiş. bu sayede elde edilmiş, şimdiye kadar görülmüş en ince bele sahip kadının beli 33 cm iken, günümüzde yaşayan kişiler arasında bu ölçü 38 cm.

Tight-lacing yönteminde vücudun nasıl bir şekle girdiğini görebilmek mümkün.

korse fiyatları çok değişkendir. kaliteli bir korsenin fiyatı 350 dolardan başlarken, korse görünümlü "korsemsi"lerin fiyatı 30 dolara kadar iner. gerçek bir korse almak isteyenlerin biraz para biriktirip, sonra da o parayı gözden çıkarmaları gerekir. türkiye'de seçenek neredeyse yok denecek kadar az olduğundan, alışveriş için tercih edilecek yer internet olmalıdır. gerçek bir korsenin 60 olan beli, 50-51'e indirdiği görülürken, korse görünümlü "korsemsi" ile 60 olan belin 60 olarak kaldığı görülür çünkü bedene şekil vermez, sadece görsel olarak korse giyilmiş görünümü verir 30 dolarlık korse.


zaman içinde "ideal" olan değişiyor. korselerin günlük hayatta varlığının sona ermesiyle, eskinin ideali olan kum saati beden artık kadınların sadece yüzde 8'inde mevcut çünkü bedenimizin şeklini alan likralı kıyafetler sayesinde ciğerlerimiz ve kaburgalarımız doğal haline geri döndü ve doğal haliyle kadınların çok azı doğuştan o forma sahip. bu yüzden kum saati formundaki kadın bedeni yakında tamamen hayal olacak... korselerse sadece iç çamaşırı ya da fetiş dünyaya ait bir estetik giysi olarak varlığını yıllarca sürdürecek...

Dünyada Sadece Bazı Modaevlerinin Yapabildiği Yüksek Dikiş: Haute Couture