YEME İÇME 2 Ekim 2020
25,7b OKUNMA     572 PAYLAŞIM

Kırmızı Şarabın Temelinin Oluşmasını Sağlayan Önemli Aşama: Maserasyon

Kırmızı şarabı kırmızı şarap yapan çok kritik bir şarapçılık aşaması maserasyon.

maserasyon, şarapçılıkta bir kırmızı şarabın temelinin oluşmasını sağlayan aşamadır. 

kırmızı üzümler büyük hacimli paslanmaz çelik tankların içinde, saplarından ayrıştırılmış bir şekilde bekletilirler. bu süre ne kadar uzun olursa şarabın rengi üzümünün yeteneği doğrultusunda o denli koyulaşır. aynı zamanda çekirdekten geçen ve burukluk veren madde olan tanen artar, gövdesi yoğunlaşır ve üzümün kabuklarından aromalar geçer. 


bu sürenin kısa tutulması durumunda roze şarap elde edilir. şarap yapımcısı bu işlemin süresiyle paralel olarak değişik karakteristikte şaraplar üretebilir. bu da demek oluyor ki aynı üzümden yapılmış iki şarap, üzümünün yetiştiği bölgenin etkisinin yanı sıra bu işlemin süresiyle de paralel olarak değişik tatlara sahip olacaktır. 


örneğin; 1 hafta maserasyonda bekletilen boğazkere üzümünden yapılan bir şarap ile 3 hafta bekletilerek yapılan arasında tanen, gövde ve renk hiç şüphesiz ki farklı olacaktır. aynı zamanda bu sürenin uzunluğu, şarabın şişede yıllanma süresini de artırır çünkü yıllanmaya en yardımcı madde olan tanen daha yüksek olacaktır. 


ancak unutulmamalıdır ki tanenin artması ilerki aşamalarda kullanılacak meşe fıçı süresini de etkiler. dolayısıyla maserasyonda uzun süre bekletilen şaraplar fıçıya da gireceğinden, genelde gövdeli ve güçlü şarapların diğer üretilen şaraplara göre daha yüksek fiyatlı olması ve uzun süre yıllandırılması bundandır.