SİNEMA 25 Ağustos 2017
125b OKUNMA     1190 PAYLAŞIM

Kış Uykusu'nun Kamera Arkasında Nuri Bilge ve Oyuncuların, Çoğu Filmin Kendisine Bedel Sohbeti

2014 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanan Kış Uykusu filminin kahvaltı sahnesi çekilirken yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın oyuncular Demet Akbağ ve Haluk Bilginer ile yaptığı sohbet, çoğu filmin kendisinden daha kaliteli diyaloglar içeriyor açıkçası.

Mevzubahis görüntüye bir göz atalım


Nuri Bilge Ceylan'ın resmi YouTube hesabından yayınladığı bu görüntüyü ve diğer tüm kamera arkası görüntülerini Sözlük yazarları yorumlamış

kış uykusu filminin kamera arkası görüntülerinde sinema yapmaya çalışılırken başlı başına bir sinema yapmış yönetmen nuri bilge ceylan ve oyuncular demet akbağ ile haluk bilginer.

konuştukları mevzuların kendisi bir film derinliğinde.

"bizim kötülükle boğuşmamızda samimi olmayan bir şey var"

ve devamındaki "sıradan hayatın içine bir göktaşı gibi düşüyor böyle bir konuşma, çünkü çok absürd... düşünceyle uğraşan bir insan sonunda bu noktaya varabilir ama sıradan insanlar için bir göktaşı bu"

"bir insan bir kitapta takılmıştır, onu gündelik hayata sokar bazen"

gibi cümleleri keyifle izledim açıkçası.

ceylan, youtube hesabına son iki filminin kamera arkası görüntülerini yüklemiş. sabah gördüm ve oturup ufak ufak izlemeye başladım. bu adam harbiden yaptığı işi mükemmel yapmak için olağan gücüyle çabalıyor. gerçekten şu videolarda uyardığı şeyleri, müdahale ettiği detayları, sağlamaya çalıştığı kusursuzluğu görmek inanılmaz güzel.

haluk bilginer cannes konferansında söylemişti (cannes'la ilgili videolar da var hesapta), çok fazla tekrar aldığından ve nuri bilge ceylan'ın elinde 200 saat kadar materyal olduğundan bahsetmişti. o zaman fazla bulmuştum ama şu videolardan sonra az bile olduğunu söylemem lazım. muhammet uzuner de bu tip bir şeyi tekrarlıyor videoların birinin sonunda.

izlediği dizi ve filmlerde neredeyse her zaman o boşluklardan, mantık hatalarından, olayın içinde çok önemli bir yere sahip olan ama özensizlik yüzünden cevabı verilmeyen o soruları bulmaktan ve yakalamaktan çokça rahatsız olan bana inanılmaz bir haz verdi videolardaki tavrı. çok küçük nüansları bile yakalayıp düzeltmeye çalışması vs. çok harika. kendisini iş başında görmek, kendisine olan saygımı kat ve kat arttırdı tekrardan. kıymetini bilmek lazım.

nuri bilge ceylan, söyleşiler kitabı ve youtube kanalı ile bana çok şeyler katmış olağanüstü biri. sinema öğrencisi olarak kendisinden çok şey öğrendim ve kendisini örnek alıyorum. kamera arkası görüntüleriyle okulda öğrenemeyeceğim şeyler öğrendim. iyi ki bu youtube kanalını açmış ve söyleşiler kitabını yayımlamış.

nuri bilge; iki saattir youtube'taki hesabına daldığım ve içinden çıkamadığım türkiye'nin yüz akı yönetmen, yapımcı, fotoğrafçı. o kadar ince detaylarla o kadar çok tekrar yaptırmış ki inanılmaz. şu an sadece kış uykusu'nun kamera arkasını izledim.

bazen kamera açısını, repliği ve oyuncunun yapması gereken davranışları oyuncusuyla konuşuyor. gerçi konuştuğu oyuncu da haluk bilginer ama yine de fikir alışverişinde bulunması, konuşması çok hoş davranış. bir sözü çok hoşuma gitti.

"oyunculuk gizlemektir, göstermek değil."

Bu ve benzeri daha çok kamera arkası materyalini izlemek isterseniz Nuri Bilge Ceylan'ın resmi YouTube hesabına buradan ulaşabilirsiniz.