HAYVANLAR 12 Mayıs 2020
81,5b OKUNMA     737 PAYLAŞIM

Köpekbalıkları Neden Sürekli Yüzmek Zorundadır?

Evet, her balık yüzüyor diyebilirsiniz ancak köpekbalığı türlerinin önemli bir kısmı yüzmek için çaba harcamazsa diğer balıkların aksine dibe batma tehlikesi yaşıyor. Bakalım tehlikelerine.
iStock

köpekbalıkları, diğer balıkların aksine suda batmamak için sürekli yüzmek zorundadır.

balıklar kıkırdaklı ve kemikli olarak iki gruba ayrılır. vatozlar ve köpekbalıkları kıkırdaklı balıklardır ve geriye kalan balıklar kemikli balıklar grubunu oluşturur.

kemikli balıklarda içi hava dolu bir kese bulunurken köpekbalıklarında bu kese mevcut değildir. yüzme kesesi (swim bladder) diye de adlandırılan bu keseler kemikli balıkların su içerisinde yüzmeden sabit durabilmesini sağlar.

kemikli balıkların iç anatomisi

köpekbalığı anatomisi


ayrıca köpekbalıklarının sahip oldukları solungaçların çevresinde bulunan kaslar aktif olmasına rağmen su pompalamak ve yüzmeksizin sabit kalmak için yeterli değildir. yani oksijeni yeterli seviyede almak için solungaçlarını çalıştırmak, bunun için de yüzmeleri gerekir.

bu nedenlerle köpekbalıkları su içerisinde batmak istemiyorlarsa sürekli olarak yüzmek durumundadır. vatozlar yaşamlarını genellikle zeminde geçirdikleri için bu onlar için büyük bir problem değildir.

köpekbalıkları nasıl uyur?

su canlılarının uykuyla ilişkilerini doğal yaşamlarını sarsmadan takip etmek gerçekten zor olduğu için 2016 yılına kadar uyuyan bir köpekbalığı görüntüleme imkanı olmamıştır. ancak discovery channel 2016 yılı ortalarında gelişmiş robot ve su altı kamera sistemleri ile bunu kaydetmeyi başarmıştır. meksika’nın guadalupe adaları’nda yapılan çekimlerde discovery ekibi “emma” ismini verdikleri dişi büyük beyaz köpekbalığını “uyuklarken” yakalamayı başarmıştır.

görüntülerde köpekbalığının dibe oldukça yakın şekilde kestirdiği anlaşılıyor. ancak uyurken dahi yüzmeye devam ediyor. videoda ayrıca uyurken de yüzmek zorunda olduğu aksi durumda batacağı belirtilmiş.

discovery channel tarafından yayınlanan video

kaynak

Balinayla Beslenen ve Tam 60 Ton Ağırlığındaki Gelmiş Geçmiş En Büyük Köpekbalığı: Megalodon

Ebeveynler, Karantinadaki Çocukların Psikolojisi İçin Nasıl Davranmalı?