TELEVİZYON 21 Ocak 2020
35b OKUNMA     420 PAYLAŞIM

Korku Severlerin Mutlaka İzlemesi Gereken Sağlam Bir Antoloji: Masters of Horror

Toplamda 2 sezon ve 26 bölümden oluşan Masters of Horror dizisine dair bilmeniz gerekenler.

Nedir, ne değildir?

abd kanalı showtime için çekilen, 2005-2007 arasında toplam 2 sezon ve 36 bölüm olarak yayınlanan korku antoloji serisidir. yönetmenlerin, istedikleri yazarın istedikleri hikayesini çekme temalı bir proje. yalnız, hikayelerin seçilme kriterlerinde cinselliğin önemli bir rol oynadığı hissi veriyor. en basitinden lovecraft gibi, hikayelerinde kadınlara pek yer vermeyen bir yazarın bile dişiliğin ön planda olduğu belki de tek hikayesini çekmek bu yönde bir düşünceye sebep olabiliyor. ha bundan rahatsız değilim, sadece ilk sezon itibarıyla dikkatimi çeken bir durum olarak tespitlendiriyorum o kadar. ayrıca kişisel fikrim, dizinin ilk sezonunda john carpenter'ın cigarette burns'da yardırdığı şeklindedir. resmen içim yanıyor; keşke daha uzun, daha görkemli, bir sinema filmi olarak çekilseydi diye. ayrıca dizi, iki sezondan ibarettir.

Imprint bölümünden bir kare.


En iyi bölümleri

korku antoloji serisi çekmek kolay iş değil; çünkü bu alanda çoktan efsane olmuş ve yeri doldurulamayacak bir televizyon dizisi var. rod serling'in 1959-64 yılları arasında bizlere armağanı olan the twilight zone serisinden bahsediyorum. günümüzün korku, gerilim ve hatta bilim kurgu filmlerinin çoğuna referans olmuş zamanının çok ötesinde bir iş. bundan altmış yıl önce rod serling çıtayı bu kadar yükseğe çıkarınca onu aşabilmek de haliyle o kadar zor. hatta get out filmiyle korku janrına yeni bir soluk getirmiş jordan peele gibi birini ekran yüzü yaparak geçen sene the twilight zone efsanesini yeniden canlandırmaya kalkıştılar. fakat nightmare at 30.000 feet adlı bölüm dışında çok da başarılı bölümlere imza atamadılar.

fakat elimizde 2005 ve 2007 yılları arasında showtime kanalı için yapılmış bu antoloji serisi bulunmakta. masters of horror, mutlaka göz atılması gereken bir korku dizisi. serinin gücü elbette ki bünyesinde barındırdığı yönetmenlerden kaynaklanıyor. kimler yok ki... büyük korku üstadı john carpenter, japonların dünyaya armağanı çılgın yönetmen takashi miike, korku komedide kült kabul edilen re-animator filminin yönetmeni stuart gordon, italyan korku sinemasının efsanesi dario argento, çocukluğumuzun filmi gremlins'in yönetmeni joe dante ve ünü korku severler tarafından kulaktan kulağa yayılan session 9 filminin yönetmeni brad anderson gibi pek çok usta yönetmeni bu seride bir araya getirmişler.

antoloji serisi, toplamda 26 bölüm olmak üzere iki sezon sürüyor ve birbirinden ilginç işlere imza atıyor. bütün bölümlerinin iyi olduğunu söylemek zor. her bir bölüm yaklaşık bir saat uzunlukta ve bazı bölümler insanı fazlasıyla sıkabiliyor. ancak aralarında bazı bölümler var ki izlerken hiç bitmesin diyebiliyorsunuz.

kendimce en beğendiklerimi aşağıya bırakıyorum. tüm seriyi izlemek zorunda değilsiniz ama birkaç bölüm var ki korku severim diyen kesinlikle kaçırmamalı.

sounds like

takıntılı bir adamın hikayesi. izlerken insanı rahatsız etme yönünden değişik bir tarzı var. korkudan ziyade filmi izlerken yaşadığınız rahatsızlıktan dolayı sürekli geriliyorsunuz. ilk defa bir filmi izlerken kendimi ana karakterin yerine bu denli çok koydum.

right to die

kaza sonucu eşini kaybeden bir adamın trajikomik hikayesi. bol twistli, korku ve komedinin iç içe geçtiği harika bir bölümdü. bölümün sonundaki adamın koyvermişliği insanı kahkahaya boğacak cinstendi.

deer woman

amerikan yerlilerinin inanışlarından beslenen fantastik bir korku denemesi. en merak uyandırıcı bölümlerden biriydi. içene yedirilen polisiye sosu da bölüme bambaşka bir hava katmış.

the screwfly solution

kadına şiddete yerinde bir bakış olmuş. unutmayın ki bir korku filminin ilk kurbanları genelde hep kadınlardır. bıçaklı katiller tarafından kovalanan bir kadın karakterin size anlatmak istediği aslında çok şey vardır.

family

kapı komşunuz bir canavar olabilir. özellikle de amerikan banliyölerinde hiç de öyle masum insanlar yaşamaz. en azından korku filmlerinden öğrendiğimiz kadarıyla bu böyledir.

pelts

fazlasıyla rahatsız edici bir bölüm. kanlı sahnelerden rahatsız olanlar izlememeli.

the fair haired child

klasik korku filmlerine en yakın bölümlerden biriydi. lanetli ev temasıyla birlikte nostaljik korku filmlerinin tadını yakalayabileceğiniz bir bölümdü.

jenifer

en seksi bölüme geldi sıra şimdi. hemen hemen tüm bölümlerde işlenen kadınlara hiçbir şekilde karşı koyamayan erkek modelinin en üst versiyonunu bu bölümde göreceksiniz. ve tahminim zavallılara hak da vereceksiniz.

imprint

bu bölümde izleyebileceğiniz en rahatsız edici işkence sahnelerine tanıklık edeceksiniz. hassas bünyeler için önerilmeyecek bir bölüm. fakat korku severler için bulunmaz bir nimet.

the black cat

dizinin en duygusal ve etkileyici bölümlerinden biriydi. bölümün merkezine edgar allan poe gibi bir dehayı alması bölümü daha da değerli kılıyor. mutlaka izlenmeli.

john carpenter's cigarette burns

ve geldik hem serinin hem de genel anlamda korku janrının en iyi işlerinden birine. john carpenter'a bir saatlik süre verdiğinizde de sizi bambaşka yerlere götürebileceğinin kanıtı. sürekli izleme isteyeceği uyandıracak, heyecan dolu, muazzam bir korku filmi. sadece bu bölümü izleyerek bile seriye gereken saygıyı göstermiş olursunuz bence.

Atiye Dizisi Üzerinden Kendini Aramak Üzerine Yola Çıkanlara Tavsiyeler

Gece Uyumak İstemeyenler İçin: Sinema Tarihinin En İyi Korku Filmleri