TARİH 4 Eylül 2017
34,2b OKUNMA     777 PAYLAŞIM

Korkunç Politikaları Sonucu Ömür Boyu Hapis Cezasıyla Yargılanan Fransız Diktatör Henri Pétain

Henri Philippe Pétain, yönetme hırsı uğruna Fransa'ya ciddi zararları olmuş ve hazin sonla biten hayat hikayesine sahip bir asker. Hitler'le yaptığı iş birliği, kendisine karşı olan ayaklanmalar ve ilginç politika anlayışıyla kuşkusuz diktatör sayılabilecek bir siyasinin hikayesi. Sözlük yazarı "portia" anlatmış.
Henri Philippe Pétain


henri philippe pétain, almanların 2. dünya savaşı devam ederken 1940 yılında paris ve dolayısıyla fransa’yı korumak amacıyla başbakan paul reynaud tarafından başbakan yardımcılığına getirilen vichy hükümeti lideri. 

16 haziran 1940’ta da kendisi devlet başkanı olmuştur.

paris, almanlar tarafından işgal edilince fransa’nın vichy bölgesinde henri philippe petain öncülüğünde ‘’geçici’’ bir hükümet kurulmuştur. 

petain’a olağanüstü yetkiler verildiğinden dolayı, almanlara karşı ambargo hazırladığını ve yaptırımlar uygulayacağını ve bunları gerçekleştirmek için halkın oyuna sunacağının sözünü vermişse de bu sözü geçersiz kılarak 1940 ağustosunda meclisi feshetmiştir ve vichy’yi başkent yapmıştır. diktatörlüğünün başlangıç noktası da burada yatar. 

başlangıç döneminde fiilen tarafsız kalan vichy hükümeti öncülündeki petain, hitler diktalığındaki almanya ile birbirlerine saldırmamak üzerine antlaşma yapmıştır. devlet başkanı olan petain yanına pierre laval’ı yaver yaparak devleti faşist politikalar ile yürütmüştür, kendi aralarında da anlaşmazlık yaşamışlardır. petain daha sonra pierre laval’ı görevden almıştır ve yerine amiral françois darlan’ı getirmiştir.


petain, 1. dünya savaşı’nda yer alıp fransa’ya zaferler sağladığından bir milli kahraman ve fransızların kurtarıcısı olarak gösterilse de fransız ihtilali’nin ‘’liberte! egalite! fraternite!’’ yani ‘’özgürlük! eşitlik! kardeşlik!’’ ilkelerinin yerine ‘’travail! famille! patrie!’’ yani ‘’iş! aile! vatan!’’ ilkeleri üzerinden devlet politikasını düzenlemiştir. 

petain açıkça nazi almanyasına destek vermiş ve antisemitizm yani yahudi düşmanlığı ile ülkede yaşayan yahudileri bulup hitler’e teslim etmiştir. 

Henri Philippe Pétain ile Adolf Hitler

‘’ulusal devrim’’ adı altında almanların kuklası haline gelen vichy hükümeti, müttefik ülkeler tarafından tanınmamıştır. hükümet 2. dünya savaşına hukuken katılmış ama fiilen dahil olmamıştır. suriye, kuzey afrika markajında akdeniz coğrafyasında yer alan fransız kuvvetleri sayesinde hükümet beklenilenden daha uzun süre dayanabilmiştir. 

petain, laval’ı almanların baskısıyla yeniden göreve getirmiştir. 

abd ve ingilizlerin normandiya çıkartması yaptığı sırada kendi donanmalarını ve kuvvetlerini batıran petain liderliğindeki hükümet, kendilerine karşı olan ayaklanmada hükümet ile ilgili tüm arşivleri mühürleyip yakmıştır. petain buna rağmen istifa etmemiştir. 

almanların daha önce vichy hükümeti ile imzalanan antlaşmayı bozup fransa’ya saldırmasından sonra charles de gaulle liderliğinde paris, 1944 yılında vichy hükümeti’nden kurtulmuştur. petain, uzlaşma için de gaulle’e elçisini yollasa da de gaulle bu elçiyi kabul etmemiştir.

Charles de Gaulle


almanlar tarafından almanya’ya götürüldükten daha sonra maraşel petain, fransa’da yargılanmıştır. vatan haini ilan edildikten sonra idam kararı verilmiştir fakat yaşından dolayı ceza, ömür boyu hapse çevrilmiştir. laval ise idam edilmiştir.

vichy hükümeti’nin yahudi soykırımı ve antisemitizme verilen desteğinden dolayı ‘’sessiz kalma suçu’’ üzerine bir yasa çıkarılmıştır. kısacası ‘’görmedim. duymadım. bilmiyorum.’’ eylemleri altında ‘’üç maymun’’u oynamak yasa tarafından bir suç haline getirilmiştir.

ayrıca ‘’sevgililer günü, anneler günü, babalar günü’’ gibi kapitalist sistem bazında para tuzağı sayılan günler, vichy hükümetince geçici devlete gelir sağlamak için üretilmiştir.