EKONOMİ 7 Eylül 2021
19,8b OKUNMA     512 PAYLAŞIM

Kripto Para Dünyasında Karşımıza Çıkan Coin ile Token'ın Farkı Nedir?

Coin nedir? Token nedir? Her kripto para bir coin midir? Kripto para dünyasında karşımıza sıklıkla çıkan bu kavramları, kafası karışanlar için bir açıklığa kavuşturalım.

bir konuyu açığa kavuşturmak isterim. her kripto para bir coin değildir! kripto paralar 2 gruba ayrılır: coin ya da token. peki bunların farkı nedir?

kendi blockchain sistemine sahip olan kriptoların parasına coin denir. örnekler: bitcoin, ethereum, solana, litecoin.

mevcutta olan bir blockchain üzerine kurulmuş, bu chainler üzerinde oluşturulan projelere ise token denir.


milyonlarca kişinin internette satın aldığı çoğu kripto para birimi %80 ihtimalle ethereum eko-sistemi üzerine kurulu olan projelerdir. ethereum, özünde zaten bu düşünülerek hazırlanmıştır. fakat hem ethereum'un bitcoin'den sonra ilk coin olması nedeni ile kazandığı popülarite avantajı, hem de sonrasında kurulan birçok projenin kendi altyapısı (blockchain sistemi) üzerinde kurulması; ethereum'da hem birim masrafları arttırmış, hem madencilik verimliliğini düşürmüş, hem de işlemlerin tamamlanma sürelerinin uzamasına neden olmuştur. 


hani "gas-fee" yazan bir ibare görüyorsunuz ya, işte o ethereum üzerine kurulmuş para birimlerinin işlemleri sırasında, etherum'a ödedikleri aidat olarak düşünebilirsiniz. son dönemde de gas fee'nin çok artması ethereum üzerinde soru işaretleri oluşmasına neden olmuştur.

hangi coin ya da token'a yatırım yaparsanız yapın arkadaşlar ısrarla ama ısrarla şunu unutmayın. block-chain sistemi artık dünyanın bir gerçeği. ve giderek her alana girecek bu teknoloji. bu teknolojiye hayır tutmaz, batar gider denilmekte. yakın zamanda bu teknoloji hayatımızın her alanında işleyecek ve evet 10.000'i bulan coin/token'ın %90'ı da çöplük olacak. ve bu nedenle çöplük olması tarihten silinmesi olan coin'lerden/token'lardan uzak durun.


yatırım yapmadan evvel alacağınız coin/token'ın; ekosistemine, projesine, whitepaper'ına, üretim hızına, üretim esnası maliyetlere, gönderim hızlarına, gönderim maliyetlerine, altyapısında kullandıkları yazılıma ve o dilin basitlik ya da karmaşıklığına bakın. hiçbir olayı olmayıp balinaların keriz silkelemek adına pump yaptırdıkları projelerden uzak durun. uzun vadede o projelerden kaçının.

son olarak binance'ten %5 indirimli alışveriş yapmak isteyenler için referanslı linkim buradadır.