SİNEMA 30 Nisan 2018
56,3b OKUNMA     946 PAYLAŞIM

Marvel Evreninin Geçmiş ve Geleceğini Birleştiren Zirve: Avengers Infinity War İncelemesi

2008'de Iron Man ile başlayan Marvel Sinematik Evreni, nakış gibi işlenen bir 10 yılın sonrasında tüm kahramanların bir araya geldiği Avengers: Infinity War (Sonsuzluk Savaşı) ile taçlanıyor. Peki Infinity War nasıl olmuş? Beklentileri karşılayabilmiş mi?
Yazı büyük spoiler içerir. 


uzun zamandır beklenen, marvel cinematic universe’ün tam 10 yıldır bize ağır ağır sunduğu büyük hikayenin ilk ayağındayız

avengers: infinity war sadece kendi başına düşünülemeyecek kadar büyük bir film. gerçekten bu filmi izlemek ve maksimum keyfi almak için öncül filmlerin izlenilmiş olması gerekiyor. burada ilk risk alınıyor ve tamamen çizgi romanlardaki event mantığına geçiliyor.

çizgi roman eventlerinde okuyucunun halihazırda tanıdığı karakterler uzun şekilde anlatılmaz. ana konsept çizilir ve bu karakterler büyük hikâyeye karşı bir araya gelir. infinity war filmi bu mantıkla hazırlanmış. ilk iki avengers böyle bir üsluba sahip değildi. solo karakter filmleri gibi bir ya da iki karaktere odaklanmasa da bir ekip olarak avengers’a odaklanılırdı. infinity war, dediğim event mantığına yakın bir şekilde karakterlerinden minimum sürede maksimum verimi alıyor.


genel konseptin dışarısında 2-3 karakter yine de ön plana çıkmayı başarmış

bunların başında elbette filmin ve uzun süredir mcu’nun villain’ı olan thanos geliyor. “zaten karakterleri tanıyorsunuz, maceraya odaklanalım” söyleminin dışındaki en önemli karakter olan thanos filmde en fazla öne çıkan karakter olmuş. ben guardians of the galaxy vol. 2 ile birlikte marvel’ın villain probleminin tamamen çözüldüğüne inanıyorum. özellikle vulture ve killmonger kusursuz birer villain portreleri çizmişken thanos işi bambaşka bir seviyeye çıkartmış.

öncelikle thanos kendi bakış açısından haklı. buna kesin şekilde inanıyor. tamamen hedefe odaklı ve bu yolda kayıp vermekten çekinmeyen bir karakter. film bunu çok başarılı vermesinin yanında, karaktere duygusal bir yön katarak onu iyice üç boyutlu hale getiriyor. bunu zirvesi elbette gamora olayı. titan’daki savaşta mentis’in bu olay yüzünden thanos’un acı çektiğini söylediğini unutmamak lazım. üstelik thanos’un motivasyonunu oluşturan evrenin yarısını yok etme planı, çizgi romandaki gibi mistress death yerine kaynak yetersizliğine bağlayanıyor. kaynak yetersizliği günümüz dünyası için de bir sorun olduğu için seyirci, karakterle empati kurabilecek hale geliyor.


thanos’un taşları topladıkça karakterinin değiştiğini gözlemlemek mümkün. her taş ile birlikte tanrısallığa daha fazla yaklaşıyor. elinde taş yokken nidavellir ve xandar halkını katleden thanos, taşlar ile birlikte artık tekil katliamlardan ve şiddet gösterilerinden uzaklaşıyor. elinde sadece güç taşı varken thor’un gemisinde de halkı katlediyor. ama uzay taşını aldıktan sonra, yani evrende iki infinity stone’u kullanan tek kişi olduktan sonra zırhına da ihtiyaç duymuyor ve sadece yapabileceği için insanları öldürmekten vazgeçiyor. bilişsel olarak değişim geçiriyor.

black order, çizgi romanlardaki kadar derinlemesine işlenmemiş

sadece ebony maw, biraz ön plana çıkmış. diğer karakterler sadece hikayeyi ilerletmek için kullanılmış. corvus glaive’in daha etkin olması isterdim. ama film thanos açısından o kadar başarılı bir iş çıkartıyor ki diğer villain karakterlerin uzun süreli işenmesini gerekli hale getirmiyor. filmin ardından thanos’un yarattığı doygunluk, black order’ın görece etkisizliğini kapatıyor.


thanos’dan sonraki en önemli karakter ise thor olmuş. hem thor: ragnarok filmi hem de avengers: infinity war, thor adına iade-i itibar niteliğinde. son iki filmdir thor, gerçekten god of thunder’ı sonuna kadar hissettiriyor. film boyu karakter olarak duruşu, gelişimi, kararlılığı çok etkileyici. wakanda’ya indiği sahne ise filmin en güzel anlarından biriydi. guardians of the galaxy ekibi ile olan uyumunu çok beğendim. rocket raccoon ile harika bir ikili oldular.

burada biraz yeni çekici stormbreaker’dan da bahsetmek lazım. çizgi romanlarda mjolnir ile eşit güçteler. taşıyıcısı ise beta ray bill. filmde ise mjolnir’den daha güçlü halde. üstelik bifrost’un gücüne de sahip. heimdall’ın yokluğunda böyle bir özellik thor adına çok önemli tabi ki. stormbreaker adına groot’a da selam yollamak lazım. tam zamanında oyununu bıraktı.

thanos ve thor’un ardından iron man, doctor strange, spider-man ve gamora da ön plana çıkan diğer karakterler

doctor strange’in kendi filminden bu yana gelişimi olağanüstü. thanos ile olan birebir karşılaşması benim filmden en keyif aldığım anları oluşturdu. tony ve thanos arasında oluşan hafif bağı da beğendim. tony, senelerdir böyle bir tehlikenin geleceğine hazır. zaten ultron da bu korkudan yaratılmıştı. thanos’un ona bilgi ile lanetlenmek ile ilgili olarak biraz saygı duyması güzel düşünülmüş. thanos’u bir katre daha derinleştirmiş. filmdeki spider-man varlığı çok keyifli olmuş. iron spider zırhı çok göz alıcı. peter karakter olarak da filmde aldığı süre boyunca hem heyecanlandırdı hem de keyif verdi. gamora ise ruh taşını bilmesi ve thanos ile ilişkisi ile diğerlerinden sıyrılmış. thanos’un gerçeklik taşını kullanarak guardians of the galaxy’i kandırdığı knowhere sahnesinde gamora sahte thanos’u bıçakladıktan sonra hüngür hüngür ağlıyor. thanos’tan nefret ediyor ama ona bir şekilde değer vermeye de devam ediyor.


diğer karakterler ise hepsi ön plana en az bir kez çıkacak kadar sürelerini paylaşmışlar. black panther’in ardından wakanda ve karakter olarak t’challa'yı biraz daha ön plana çıkarabilirler diye düşünmüştüm. ama ağırlığı oraya vermemişler. rocket raccoon, guardians of the galaxy vol.2 filminde yondu sayesinde önemli değişimler yaşamıştı. bu filmde bunun yansımalarını gördük. eskisi kadar sinirli ve geçimsiz biri değil. thor’un kendisine tavşan demesine kızmaması bunu net şekilde göstermiş. bruce banner ile arasındaki ilişkiyi de beğendim. hulk’ın thanos korkusundan ortaya çıkmaması bence iyi düşünülmüş.

captain america: civil war’dan itibaren kaçak durumundaki karakterlerin geri dönüşünü izlemek keyifliydi. ama filmin kalabalık hali içerisinden captain america, yeteri kadar ışıldama şansı bulamadı. yine de önceki filmlerdeki duruşunu sergilemeyi başarmış. black panther ile ordunun önünde koşması, thanos’a karşı direnmesi onun yine üstün karakterini ortaya koymuş.


filmin en tartışılacak sahnelerinden birine de star-lord imza atıyor. tam thanos’un elinden infinity gauntlet’ı alacakken gamora’nın ölümünü öğrenesi ile planı bozuyor. insan "iki saniye duramadı" diye star-lord'a kızmak istiyor ama star-lord böyle bir karakter. guardians of the galaxy vol.2'de ego, annesinin ölümüne sebep olduğunu söylediğinde verdiği tepkinin aynısını verdi aslında.

bu noktaya kadar ruh taşı gizemini korumuştu

avengers: infinity war ile birlikte bu gizem ortadan kalktı. ruh taşının bulunuş şeklinden son derece memnunum. red skull’ın onun koruyucusu olması fikrini de son derece yerinde buldum. captain america: the first avenger’ın ardından böyle bir şey zaten olmak zorundaydı. alınış şekli olarak sevdiğin bir ruhu feda etmek ise infinity gauntlet’ı tamamlayıp böyle bir gücü elde etmek adına ödenmesi gereken bedel olarak karşımıza çıkıyor. bu sadece filmin duygusal yönünü arttırmak ile kalmıyor, bu gücü elde etmek için herkesin yola çıkamayacağını gösteriyor. thanos’un kendisine çizdiği yolu daha kuvvetli hale getiriyor.


filmin aksiyonu ve görsel efektleri ise neredeyse kusursuz. thanos şu ana kadar gördüğümüz en başarılı cgi villain olabilir. filmin yine sinematografisi, görüntü yönetmenliği ve müzikleri çok başarılı. russo kardeşler çektikleri her marvel filmi ile hikaye ve karakter skalasını genişletiyorlar ve her seferinde başarıya ulaşıyorlar.

bu filmin ve elbette avengers 4’ün çekimlerinde ön plana çıkan detaylardan biri de russo kardeşlerin guaridans of the galaxy, doctor strange, spider-man gibi solo filmleri olan karakterlerin ağırlıklı olduğu sahnelerde bu filmlerin yönetmenleriyle ortak hareket etmeleri. russo kardeşler çekimler boyunca james gunn, scott derrickson, jon watts ve ryan coogler gibi isimlerle iletişim halinde oldu. böylece ortaya çok başarılı bir ekip işi çıktı.

avengers: infinity war’un finalinden bahsetmezsek olmaz

aynı anda çekilen ya da hemen peş peşe çekilen filmler her ne kadar kendi ayakları üzerinde duracak lanse edilse de hep cliffhanger (düğüm çözücü) ile bitiyor. avengers: infinity war da ünlü parmak şıklatma sahnesi ile bitti. parmak şıklatma sahnesine kadar olan ölümlerin kalıcı olduğunu düşünüyorum. ondan sonrasında yok olan karakterler ise muhtemelen ruh taşındaki ruhlar dünyasına geçtiler. avengers 4’teki olaylar neticesinde geri geleceklerdir. bence kurtuluşu bilen tek karakter doctor strange, 14 milyon ihtimalden biri onları zafere götürecek. o yüzden tony’nin yaşaması gerekiyordu. o yüzden zaman taşını thanos’a verdi.

Infinity Gauntlet (Sonsuzluk Eldiveni) macerasında Thanos'un, evrenin yarısını yok eden ünlü parmak şıklatma hareketi.

yok olan karakterlerin ardından hayatta kalan karakterlere baktığımızda orijinal avengers kadrosu tam halde duruyor. onların yanında rocket raccoon, war machine ve nebula gibi karakterler hayatta. steve rogers ve tony stark birbirlerine düşmüşken artık farklılıklarını bırakıp tekrar dost olmayı öğrenmek zorundalar. zira bütün arkadaşlarını kaybettiler.

filmin after credits sahnesinde captain marvel logosunu gördük. çağrı cihazı ile iletişim kurulması captian marvel filminin 90’lı yıllarda geçeceğine bir işaret. captian marvel’ın şu ana kadar mcu’ya gelen en güçlü kahraman olacağı marvel studios başkanı kevin feige tarafından birçok kez söylendi. captain marvel ile birlikte dördüncü filmde ant-man, wasp ve hawkeye’ı da (ronin kimliği ile) göreceğiz. bunların dışında marvel’ın bize bir çok sürpriz hazırladığını öngörmek mümkün.

2019 Mart'ında göreceğimiz Captain Marvel için BossLogic nick'li sanatçının illustrasyon çalışması.

sözün özü

avengers: infinity war, vaat ettiği her şeyi yerine getiren, harika bir villian’a sahip dört dörtlük bir çizgi roman uyarlaması film şöleni. türü sevenlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir film.

Infinity War öncesi hangi filmler izlenmeli, buyrun