Medyanın Kitlelerin Beynini Yıkamak İçin Kullandığı Manipülasyon Teknikleri
dikkat kaydırma stratejisi
toplumları kontrol etmenin ana fikri onların zihinlerini kendileri için önemli şeylerden kaydırıp kendilerine hiçbir faydası olmayan boş beleş işlere yoğunlaştırmaktır. böylece kafesin içindeki telden çember içinde koşup koşup hiçbir yere varamayan bir fare gibi insanlarda boş ve anlamsız konular üzerine kafalarını ve boğazlarını patlatarak beyinciklerini yorup dururlar.
kendileriyle alakalı önemli meselelerde bilgi sahibi olamayan insanlar doğru kararlar da veremeyecekleri için sirklerde elli tane maymunu tek kamçı sesiyle yönlendiren sirk cambazının yaptığı gibi istenilen her yöne kolayca yönlendirilirler. burada kullanılan yöntem sansürün tam tersidir.
eski krallıklar hoşlarına gitmeyen bilgilerin halkın kulaklarına ulaşmaması için sopa zoruyla sansür uygularlardı. ancak sopanın da bir limiti olurdu ve üç kişinin bildiği sır, sır değildi. ardından modern medya tarih sahnesine arzı endam etti. modern medya ahtapotuna maaşlı çalışan sosyal psikologlar "yahu neden sansürle falan uğraşıyoruz açalım bilgi musluklarını doğru ve yalan birbirine karışsın insancıklar o kadar yalanın arasında doğruyu falan anlamazlar" fetvasını verdiler.
bu sebeple dikkat kaydırma sansürle değil bilgi ve haber bolluğuyla oluşur. sabahın köründen akşamın karanlığına kadar üzerinize milyarlarca bilgi atılır. sizin gerçekten ihtiyacınız olan bilgiler endonezya da sahibini boğulmaktan kurtaran köpek ve saçını pembeye boyatan yüz yaşındaki kadın haberleri arasında kaybolur gider. yani sevgili dostum, sanma ki sabahtan akşama haberleri takip ediyorsun da çok bilgilisin. keşke bundan elli sene önce haftada bir kez gazete gelen dağ köyünde yaşasaydın çok daha mutlu ve rahat olurdun.
problem üretip sonra da çözüm sunma stratejisi
bu güzel formülün ismi problem - reaksiyon - çözüm olarak özetlenebilir. tarih öncesi çağlardan beri mıymıntı adamlar ve dırdırcı kadınların sıklıkla kullandığı bir stratejidir. medya ahtapot ejderhası da bu stratejiyi ilim seviyesine çıkarmıştır.
önce medya bir problem uydurur ve insanların önüne atar. örneğin "havadaki bulut sayısının yapılan araştırmalara göre en düşük seviyesine geldiği ve bunun bilim insanlarını endişelendirdiği" şeklinde bir saçmalık uydurulur ve bu "flaş haber" bağımlısı insanların önüne çiğnemeleri için atılır.
iyice çiğnendikten sonra bulut sayısının artması için ınternet üstünden çalışmanın yaygınlaşması ve her gün pislik yayan araçlarıyla işe giden milyonların evlerine kapatılmasının çözüm olduğu ileri sürülür. böylece firmalar milyonlarca elemanı kendi evlerinden onlara hiçbir masraf üretmeden çalıştırmanın yolunu bulurlar. bulutlarsa unutulur gider.
bazen normalde olan bir durumun etkisini arttırmak için de bu teknik kullanılır. varsayalım dominik cumhuriyetinde ekonomik kriz var. ekonomik krizin son derece ağır olduğu ve geleceğin karanlık gözüktüğü propagandasıyla hayatından bezen kalabalıklara ekonomik krizden kurtulmak için biraz sıkıntıya girmelerinin tek çözüm olduğu dayatılır ve zaman içinde gelecek korkusu içindeki insanlar maaşlarının eksilmesini ve birçok sosyal haklarının buhar olmasını doğal ve tabii karşılamaya başlarlar. hatta sıkıntıya girdikçe dominikli olmanın gururunu yaşar ve eski zaferlerini yad ederler.
kurbağayı yavaş yavaş haşlama stratejisi
kaynar suya atılsa "yandım allah" diye zıplayıp kaçacak kurbağanın önce soğuk suya atılıp sonra yavaş yavaş ısıtılarak haşlanmış kurbağaya dönüştürülmesi gibi burada da insan kalabalıkları normalde kesinlikle kabul etmeyecekleri şeylere yavaş yavaş alıştırılır. mesela normalde üstünde araba sürdükleri ve vergileriyle parasını peşin verdikleri bildiğiniz asfalt yolun özelleştirilip sonra da her geçişleri için para uçlanacaksın denilen insanlar kazan kaldıracakken, yıllar içinde asfalt yola para ödemenin ne kadar normal ve ülke için çok faydalı olduğu haberlerini yiye yiye bu yaptıkları onlara dünyanın en normal işiymiş gibi gelir.
çocuk gibi davranma stratejisi
insan grupları kalabalıklaştıkça ve sayıları arttıkça zeka yaşları da düşer. bu sebeple insan kalabalıkları mantıklı ve tumturaklı laflara sağır ve kör kesilirler. ama tüm medya propagandasını 12 yaşında afacan bir çocuğa konuşuyor gibisinden yaparsanız çok başarılı sonuçlar alırsınız. örneğin "danimarka krallığına gelen göçmenler çeşitli toplumsal problemler üretebilir ve bununla alakalı ciddi stratejiler geliştirmemiz lazımdır" türünden bir medya mesajı hiçbir işe yaramaz ancak "kara sakallı teröristler ülkemize girdi ve kadınlarımıza saldırıp erkeklerimizi yatırıp kesecekler" türü haberler çok prim yapar ve yaşları 12 ve altına düşmüş milyonlarca çocuk hemen tepki verirler.
duygusallık stratejisi
medya manipülasyonu binasının temeli ve iskeleti insanların akıl ve mantıklarını kullanmamasına dayanır. insanlar kendilerine verilen akıl ve mantığı kullanmaya başlarlarsa sağdan soldan gelen rüzgarlarla savrulan kağıt parçası gibi davranmaktan vazgeçip oturaklı ve ciddi kararlar vermeye başlarlar. böyle ciddi ve ne yaptığını bilen insanlar da kimsenin işine gelmez. bu yüzden medya üstünden duygusallık içeren mesajlar pompalanır. bu olguya dilimizde "ver mehteri" şeklinde de karşılık bulabiliriz.
bu olguya göre korku, öfke, gurur ve sevinç gibi türlü duygulara sarıp sarmalanmış mesajlar iletişim evrenini doldurur. atılan her manşet ve gösterilen her görüntünün insanlara farklı duygular yaşatması hedeflenir. her gün sabah haberlerinde korkar, öğlene doğru öfkelenir ve akşamları göğsünüz gururla dolar. gün içinde duygu patlamaları yaşamaktan zavallı akıl ve mantığınızı kullanacak ne vaktiniz ne de gücünüz kalır. kısacası medyada akıl ve mantık arıyorsanız birkaç milyon yıl daha arayabilirsiniz.
suçluluk duygusu uyandırma stratejisi
insan evladının üstündeki en etkili duygulardan bir tanesi de suçluluk psikolojisidir. bir kere kendini suçlamaya başlayan adem oğulları ve adem kızları bu duygunun fena tadından kurtulabilmek için ellerinden geleni ardına koymazlar. medya ve sosyal medyada bu açık güzel güzel kullanılır.
örneğin kamboçya ülkesinin hazinesi o ülkenin önde gelenleri tarafından soyulmuş ve ekonomisi titanic gibi batmışsa medya üzerinden insanların cehaleti ve tembelliği ayrıca vergi ödemiyor olmaları tüm sorunların sebebidir gibi mesajlar verilmeye başlanır. iş o hale gelir ki ekonomik krizin tüm suçu tembel ve iş beğenmeyen hayali insanlara kesilir. hatta kriz altında inim inim inleyen kamboçyalı vatandaşlar bile kendilerini suçlamaya başlarlar.
...
evet efendim. işte medya ahtapot ejderhasının kullandığı bazı stratejiler bunlardır. tabii ki bu yazdıklarım binlerce elmas arasından seçtiğim birkaç tanesidir. kısacası medyaya gözünüzü ve kulağınızı vermeden önce ahtapotun kollarına dikkat etmeniz önemlidir. kullanılan psikolojik teknikler sayesinde en saçma şeyler bile beyninize deniz yüzeyindeki müsilaj gibi yapışır ve temizlemesi de oldukça zordur.
not: sayın hocam ,manipülasyon tekniklerini öğrenmek ufkumu açtı, daha yok mu derseniz; türlü algı yönetimi ve manipülasyon tekniklerini ince ince anlattığım youtube kanalıma abone olmanızda büyük faydalar olduğunu da yazımı bitirirken eklemek isterim. buyurunuz linki: