SUÇ 4 Ekim 2024
7,2b OKUNMA     56 PAYLAŞIM

Menendez Kardeşler'in Amerika'yı Sarsan Cinayeti: Aile İçi İstismar mı, Açgözlülük mü?

Lyle ve Erik Menendez kardeşler 22 Ağustos 1989 günü ebeveynlerini av tüfeği ile onlarca kez vurarak öldürdü. Amerika'yı sarsan bu cinayetle ilgili tartışmalar hala sürüyor. İşte cinayetin tüm detayları.

lyle ve erik menendez, 1960'da küba’dan amerika birleşik devletlerine taşınan göçmen jose ve bölgenin yerlisi kitty menendez çiftinin oğullarıydı. sırasıyla 1968 ve 1970 yıllarında doğan bu iki çocuk, 20 ağustos 1989'da beverly hills'teki evlerinde ebeveynlerini vahşice öldürdü ve büyük bir tartışmanın fitilini ateşlediler…

jose menendez henüz 16 yaşındayken memleketinden ayrılarak abd’ye ilk adımını atmış. bulaşıkçılıktan başarılı bir şirket yöneticiliğe tırmanmış kübalı bir göçmendi. kısa sürede o dönem southern ıllinois üniversitesinde okuyan kitty ile tanışmış ve birbirlerine âşık olmuşlar, fakat ortada büyükte bir problem varmış. ikili evlenmek istemesine rağmen her iki gencinde ailesi bu işe şiddetle karşı çıkmaktaymış. jose’nin ailesine göre; kitty’in ebeveynlerinin boşanmış olması onu yuva kurma konusunda etkileyecek, çocukları konusunda sorumsuz birisi yapacakmış, diğer taraftan kitty’in ailesine göreyse; jose’nin küba kimliği onlar için ciddi bir soru işaretiymiş. ikili söylenenlere kulak tıkayarak evlenmeye karar vermişler. kitty evliliklerinin ilk yıllarında bir ilkokul öğretmeniymiş, ancak çocukları olunca işi bırakıp ev hanımlığı yapmaya başlamış. kocası jose ise iş basamaklarını hızla tırmanmış, başarıdan başarıya koşmuş. böylece; menendez ailesi yıllar içinde ciddi bir birikim yaparak çok iyi bir refah düzeyine ulaşmış. jose yıllar içinde elde ettiği başarı ve maddiyatla birlikte artık daha farklı birisi olmuş. sürekli karısı kitty’i aldatıyormuş, kitty’de bu durumu bilmesine rağmen alkol ve reçeteli haplar tüketerek olan biteni görmezden gelmeye çalışmış, olay bir ara öyle bir boyuta gelmiş ki kitty 1987 yılında bir şişe uyku hapı içerek intihar etmeyi bile denemiş. jose, yıllar içinde oğulları üzerinde de bir otorite kurmaya başlamış. çocuklarının hem sportif hem de kariyer olarak her zaman en iyisi olmasını istiyormuş. hayalinde oğullarının başarılı bir tenis yıldızı olması varmış. onlara özel antrenörler tutarak maçlarını, beslenme seviyelerini, antrenmanlarını yakından takip etmeye başlamış. buna ek olarak; oğullarının şirketini devralacak yetkinlikte olmalarını istemiş, uluslararası politika gibi konularda da donanımlı olmaları gerektiği düşünüyormuş. tabii, yıllar geçtikçe bu durumlar ciddi sorun olmaya başlamış. özellikle, aile iş nedeniyle 1986'da güney kaliforniya'ya taşınınca, erik ve lyle hırsızlık yapmak için komşularının evine girmişler. yine başka bir zaman aralığında, lyle okulda kopya çekerken yakalanmış ve babasının ‘’itibarını iki paralık etmiş’’. baba oğullarının bu davranışlarından o kadar öfkelenmiş ki iddiaya göre oğulları mirastan daha az pay alsın diye vasiyetini değiştirme kararı almış.


20 ağustos 1989'da, o zamanlar 21 yaşında olan lyle menendez birileri “annemle babamı öldürmüş” diye hıçkıra hıçkıra ağlayarak 911'i aramış. polis geldiğinde o zamanlar 18 yaşındaki kardeşi erik ile birlikte gece boyunca feryat figan sızlanıp durmuşlar. menendez kardeşlerinin anlattığına göre; ikili akşamı sinemada geçirmiş, eve döndüklerinde ebeveynlerini bu şekilde bulmuşlar. bu cinayet sırasında 12 kalibrelik av tüfekleri kullanılmış. jose en az 6 kez vurulmuş, kafasına aldığı ölümcül yaranın yanı sıra kol ve bacaklarından da yaralanmış, saldırıdan kaçmaya çalıştığı düşünülen kitty ise 10 kez vurulmuş. başta, menendez kardeşler davanın olası şüphelisi olarak görülmemiş bu yüzden de olaya bakan ilk polis ekibi protokolü takip etmeyerek kardeşlerin ellerinde barut izi olup olmadığına bakmamışlar. bu korkunç cinayet, polis ekiplerince ilk başta “mafya işi” olarak yorumlanmış ama zaman geçtikçe de mafyanın bu işin neresinde olduğu bir türlü anlaşılamamış. bu sıralar menendez kardeşler de babalarının 14 milyon dolarlık servetinin 700.000 dolarını altı ay içinde tüketmişler. pahalı arabalara, gayrimenkullere, saatlere, kıyafetlere ve tatillere bir ton para harcamışlar. yine ilginç olan başka bir detaysa erik'in kendi başına kaleme aldığı bir senaryo metniymiş. söz konusu bu senaryoda; ana karakter ebeveynlerinin mirasını almak için bir cinayet tasarlıyormuş. tabii, kardeşlerin bu durumu polisin şüphelenmesine neden olmuş ancak ortada bariz bir kanıt olmadığı için kardeşlere karşı bir suçlama da yapılamıyormuş. olay bir süre sürüncemede devam ederken, erik her geçen gün anne ve babasını rüyasında görmeye, artık derdini birine anlatma ihtiyacı hissetmiş ve bu yüzden de psikolog jerome oziel’in yanına gitmiş. hikâyesini anlatınca, oziel bayağı tedirgin olmuş ancak erik’in anlattıkları onu meslek hayatında hayal ettiğinden çok daha iyi bir konuma taşıyabilirmiş, bu nedenle erik ile özel olarak ilgilenmeye başlamış. bir süre sonraysa bu terapilere lyle’ın da gelmesini isteyerek anlatılanları ses kaydına almış. oziel hayatının bu döneminde zarar göreceğinden, hatta öldürüleceğinden neredeyse eminmiş, bundan dolayı eşi laurel'i çocuklarıyla başka bir yere göndermiş ve şahitlik yapabilmesi için hem eski hastası hem de karısı yokken takıldığı sevgilisi judalon smyth’e de bilgi vermiş. judalon hayatının o döneminde halen oziel’e ilgi duyuyormuş ancak aralarında geçen bir tartışmadan sonra bütün olan biteni polise anlatmış ve bu kasetler vesileyle menendez kardeşlerin cinayeti işledikleri anlaşılmış ve mart 1990'da tutuklanmış.

menendez kardeşlerin davası gerçekten abd için sarsıcı olmuş. ikilinin anlattığına göre, ebeveynlerinin cinayeti yıllardır süre gelen duygusal, fiziksel ve cinsel istismarın ardından gelmiş. sadece yumruklanmak ve kemerle dövülmekle kalmamışlar, aynı zamanda her iki kardeş de babaları jose tarafından cinsel saldırı ve istismara uğradıklarını söylemişler. lyle, bu istismarın altı yaşından sekiz yaşına kadar sürdüğünü, babasının tenis maçlarından sonra kendisine masaj yapmak istediğini, çıplak duş aldıklarını, daha sonraysa kendisine dokunup cinsel saldırıda bulunduğu söylemiş, erik ise oral ilişkiye ve nesnelerle cinsel istismara uğradığını eklemiş. kardeşler ayrıca anneleri kitty ile ensest bir ilişki yaşadıklarını da iddia etmişler. bu ifadeleri okurken bile insanın kanı donuyor ancak kitty menendez'in kardeşi brian andersen ve aile içerisine girip çıkmış hizmetçiden tutun, yakın aile dostlarına kadar hiç kimse bu iddialara inanmamış çünkü erik ve lyle ebeveynleri tarafından istismar edildikleri için değil, para yüzünden böyle yapmışlar. kardeşlerin gerçekten cinsel istismara uğradıklarına dair hiçbir kanıt yokmuş, ayrıca bu cinayeti zaten çok uzun bir süredir planlıyorlarmış, kullanacakları silahları çalıntı bir kimlikle satın almışlar ve olaya mafya süsü vermek için ebeveynlerini kurşun yağmuruna tutmuşlar. olayı para için yaptıkları aslında o kadar barizmiş ki lyle bir arkadaşına babasının ölümünden bir süre sonra vasiyeti bulup, kendilerini mirastan men eden kısmı sildiğini de söylemiş. işin daha ilginci, oziel’in ses kayıtları incelendiğinde, ne erik’in ne de lyle’ın ağzından hiçbir cinsel saldırı veya istismar bulgusu duyulmamış, bu kardeşler hapishanede kaldıkları süre boyunca ‘’ cinsel istismar’’ hikâyesini oynamışlar, lyle hapishanede kendisini görmeye gelen arkadaşlarına bile yüklü miktarlarda para teklif ederek kendi aleyhlerine şahitlik yapmalarını istemiş. nihayetinde, her iki kardeş de 1996'da birinci derece cinayetten suçlu bulunmuş ve daha sonra ömür boyu hapis cezasına çarptırılmışlar.

kaynak: 1, 2