BASKETBOL 19 Eylül 2018
24,6b OKUNMA     889 PAYLAŞIM

NBA'de Tüm Zamanların En İyi İlk Beşi Kimlerden Oluşabilir?

Yılların vazgeçilmez NBA muhabbeti için Sözlük yazarlarından alternatif kadrolar.


Kadro 1

pg: john stockton (karl malone dışında süper bir skoreri olmamış bir takımın formasıyla 15 bin küsür asist! ulan 80'lerin celtics'inde oynasan ne olacaktı, 25 bin asist mi yapacaktın, nedir? rekoruna yaklaşabilen yok, muhtemelen olmayacak da.)

sg: michael jordan (adam gelmiş geçmiş en iyi basketbolcu değil, en iyi sporcu olabilir lan :/ )

sf: larry bird (en çok ihtilafa düştüğüm pozisyon buydu. neticede elgin baylor'lar, henüz kariyeri bitmemiş lebron james'ler falan var. ama olay larry'dir abi, adam 13 nba sezonunda 24 sayı, 10 ribaund, 6 asist ortalamaları yakalamış, şampiyonluklar mvp'likler vs. almış. ama esas espri bu değil. esas espri, bu adamın bu istatistikleri kevin mchale'ler, dave cowens'lar robert parish'ler varken yapmış olması?!)

pf: tim duncan (malone enfes bir skorer olabilir, dirk istatistiğin dibine vurmuş olabilir ama çift yönlü olarak, savunmayı da işin içine katarak düşündüğünde timmy lan! adam bildiğiniz o tüm şeyleri başarırken 8 kez all-defensive first team'e, 6 kez all-defensive second team'e seçildi lan. gerçekten inanılmaz işler yaptı.

c: wilt chamberlain (ne shaq'ı amk. tamam shaq inanılmazdı, amına koydu geçti ortalığın kabul. ama wilt dediğin adam nba'in kaderini, tarihini değiştirmiş adamdır be. adam nasıl sikerttiyse artık 3 saniye kuralını yazdırmış kuralların içine, bu ipneyi durduramadıkları için oyunun kurallarını değiştirmiş adamlar... istatistikleri ve başarıları da bilgisayar oyununda yapılmaz, yapamazsın yani. ötesi yok amk.)

edit 1 - özel onur ödülü: kareem abdul jabbar. reyisi bambaşka bir yere koyuyorum. 6 şampiyonluk, 6 mvp ve 20 sezonluk kariyerin ardından nba tarihinin en skorer oyuncusu unvanı; kırılması neredeyse imkansız bir rekoru var.

bu adam müslüman olduğu için bence böyle arka plana atılıyor, siyah bir müslüman, hem de 60'ların, 70'lerin, 80'lerin amerikasında...

yıllar sonra gelen edit: en iyi sf unvanını lebron james devralmıştır abi, net. yeryüzüne mj diye bir güneş doğmuş olmasaydı da sg boşluğuna kobe’den başkası giremezdi.

Michael Jordan


Kadro 2

pg jason kidd: john stockton, steve nash ve magic johnson ile alakalı çok fazla kafa karışıklığı yaşasam dahi, benim için tarihin gelmiş geçmiş en kadife bilekli point guard' ı kidd' dir. fazla öne çıkmadan, takımını kurulu bir makine gibi oynatabilmesi yeteneği ile, saha içindeki koç tabirinin en güzel yakıştığı adam bence. yine de "stockton to malone" ve "magic does magic" e de en içten saygılarımızla.

sg: michael jordan: tartışılacak bir yanı yok, skor, dominasyon, trash talk, ne ararsanız mevcut. patrick ewing gibi bir azmanı maymun edip new york knicks pota altındaki ters turnikesi hala gözlerimin önünde.

sf: larry bird: penetre gücü sınırlı olsa bile, bu derece temiz şut atabilen insan muhtemelen nba tarihine gelmedi. belki biraz peja stojakovic, ancak bir bird değil. tek alternatifi, sıfır egosu ve oyunu çift yönlü oynaması ile scottie pippen olabilirdi bird reyizin.

pf: tim duncan : ağır bir san antonio spurs taraftarı olmamın da etkisiyle, duncan' ı biraz kayırarak bu listeye alıyorum. evet, bu pozisyondaki rakiplerine bakarsak karl "the mailman" malone denildiğinde, dennis rodman denildiğinde de akan sular durabilir, ama bu adam kadar egosuz, makine gibi işleyen ve kendine bakan oyuncu, muhtemelen bir daha gelmeyecek.

c: hakeem olajuwon : shaquille o'neal gibi, bill russell gibi, wilt chamberlain gibi adamlar da var, hepsi birer efsane. ancak bu adamın oynadığı temizlikte bir triple threat post hücumu, uçak kanadı genişliğinde kolları ile yaptığı bloklar, bilek burkan dream shakeler ile, hakeem "the dream" olajuwon burada olmayı çok çok fazla hak ediyor.

not: liste, pota altı haricinde, hücum ağırlıklı düşünülerek oluşturulmuştur. savunma da yapabilecek alternatifleri için pg pozisyonunda isiah thomas, sg için joe dumars, sf için julius erving, pf için charles barkley ve c için hakeem babayla eşdeğer kareem abdul-jabbar yazılabilir.

LeBron James.


Kadro 3

g: lebron james (magic johnson, john stockton, jason kidd, steve nash. nba tarihinin en özel oyun kurucuları. dört efsanenin de oyun görüşü, topu paylaşma istekleri ve olağanüstü pas yeteneği + magic'in fark yarattığı fiziki özellikleri ve transition hücumundaki yeteneği, kidd'in kilit savunması ve post hücumu, stockton ve nash'in pick'n roll oyunundaki ustalıkları ve şut özellikleri paket halinde lebron'da mevcut. belki onlar kadar iyi yapamıyor ama hepsi portföyünde mevcut + atletik ve skorer. ve diğer iki kısa pozisyondaki uzaylılar lebron'u oyun kurucu yapmamı gerektirdi. pg seçmem gerekirse savunması için jason kidd)

g: michael jordan (bu adam yüzünden nice yiğit yüzüksüz bitirdi kariyerini.)

g: kobe bryant (jordan 1 ise kobe 1a. üç kısa pozisyonun ikisi kilitlidir gözümde. nba sahalarının gördüğü en özel iki sporcu. illa sf seçeceksek larry legend'dan başkası olamaz burada. izlemekten en zevk aldığım sf ise toronto zamanındaki vince carter'dır.)

pf: tim duncan (mr. fundamental. alternatif bir pf'den bahsetmeyeceğim reise ayıp olmasın diye.)

c: hakeem olajuwon (2000-2002 arası shaq bir canavardı ve modern basketbolda daha dominant bir performans görmedi bu gözler. ancak elim zor da olsa hakeem'e gitti. birbirlerinden çok zıt iki pivot. bir tarafta basketbolu bir sanatçı edasıyla oynayan, post hareketleri okullarda okutulacak kadar varyasyona sahip, hücumda her şeyi yapabilen ve savunmada da eşit derecede etkili hakeem; diğer tarafta karşısına çıkan her uzunu pestil gibi ezen ve faul dışında durdurulamayan shaq. yazı tura. ikisinden diğerini seçene kızmam.)

seçtiğim 5 adam da oyunun iki tarafını domine edebilecek seviyede, rakipleri 30'a yatırmakta sorun yaşamayacak ve her sisteme uyum sağlayacaktır. uzunların dış şut atabilmesi ve çok yönlülüğü spacing konusunda çok kritik bir mevzu. kısalar kariyerleri boyunca yüzdeli üçlükçüler olmadı ama bol bol bulacakları boş şutları affedecek değiller.

oldu bu takım.

Larry Bird.

Bonus: Arıza kadro

gilbert arenas: antremanda tartıştığı takım arkadaşına soyunma odasında silah çekebilecek nadir kafalardan birine sahipti. number zero olarak yaptığı imajı tek tabancayla kesip attı.

stephon jackson: meşhur ron artest vs detroit şehri kapışmasındaki yumruklarıyla kesinlikle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünün tek adayı nba tarihinde. hep derim stephon jackson gibi güvenebileceğim arkadaşım olsun yanımda kuzey kore liderine bile kafa tutarım.

chris andersen: 2005 smaç yarışmasında herifle öyle bi taşşak geçildi ki hem kariyeri hem yaşamı resmen o günle değişti. bir sene sonrasında uyuşturucudan yakalanıp 2 sene nba'den ihraç edildi. dönüşünde dediği tek şey "bana gülen herkesi bloklayacağım"dı ki yaptı da. ama bu listede olma sebebi birdman dövmeleridir - herifin tüm vücut dövme ve hepsi kuş temasında olup birbiriyle alakalı. seviyoruz seni sarı pipi...

kevin garnett: hani derler "ya olm bi sus da elin işlesin" diye heh işte bu adam aynı anda ikisini birden yapabiliyordu. hem lig tarihinin en değerli uzunlarından hem de lig tarihinin diliyle adam döven nadir oyuncularından. ribaund mücadelelerinde attığı dirsekleri tekmeleri saymamakta olmaz tabii...

zach randolph: en iyi 5'imde yer alma sebebi ne nba'e ilk geldiği yıllarda gelene geçene attığı yumruklar, dirsekler ne uyuşturucu madde kullanması ne de bir döneme damga vuran hayır kurumlarına verdiği karşılıksız çekler. herif öylesine sikimden aşşa kasımpaşa mottosunu benimsemişti ki takımla maça gitmek yerine biraz daha uyuyup, kendi imkanlarıyla gittiği kanada deplasmanında (toronto raptors) maçın yıldızı hiçbir şey olmamış gibi takılmaya devam etmişti.

listeme ekleyemediğim; belalı kovboy david west, kafayı yakacağı tee oynadığı zamanlardan belli olan dennis rodman ve silah-mühimmat hastası egemen korkmaz'dan özür dilerim.

Bonus 2: John Stockton'ın Kariyerindeki En İyi 10 Oyunu

Nesiller Boyu Eskimeyen Tartışma: NBA ve Euroleague Arasındaki Farklar Nedir?