SPOR 3 Ekim 2018
80,7b OKUNMA     1011 PAYLAŞIM

Öldürücü Olduğundan Japonya'da Yasaklanan Dövüş Sanatı: Ninjutsu

Bir dövüş sanatından ziyade uzun bir eğitim ve hayat felsefesi olan Ninjutsu'ya dair bilinmesi gerekenler.

samuraylıktan dışlanan insanlar tarafından temeli atılmış bir sanattır ninjutsu. bir hayat felsefesidir ninjutsu. 

samurayların savunduğu karşı tarafa saygı, onur gibi kavramlar insana limit koyar ninjutsu. bu kavramlardan uzak durur bir insanın yapabilceği ile yapamayacağı şeyler vardır. eğer siz bir samurayı o fark etmeden arkasına kadar geliyor ve bıçağınızı o duymadan çıkarıyorsanız artık saplamayı hak edersiniz. 

samurayların tersine ninjalar tek katana taşırlar. silah taşımaktaki ana amaç işlevselliktir. silahları genelde birden çok işi üslenir ve sanılanın aksine bilinen ninja yıldızı kullanmazlar. çünkü 4-6-6 köşeli yıldızlar çok yer tutmakta ve kullanımı gayet basit ve amatörcedir. ninjutsuda iki üçlü ince uzun sivri demir çubuklar kullanılır. taşıma ve saklama olarak daha kolay ve kullanımı daha zordur. ama bilinen ninja yıldızından çok daha derine saplanır. 

çok farklı zehir türleri kullanırlar. bunları içi boşaltılmış yumurtalara koyar ıslatılmış pirinci yapıştırıcı olarak kullanarak beyaz bir kağıtla yumurtadaki delik kapanır ve ihtiyaç duyulduğunda kırılarak kullanılır. onun dışında katanaların kınlarında kör edici zehirler barındırabilirler. her ninja kendi seçimi silahlar ve taktikler kullanılır. 

ninjutsuların genel amacı şaşırtmak beklenmediği şekilde hareket etmektir. imparatorluk döneminde ninjalar casusluk gizlice adam öldürme ve doküman çalma gibi görevlerde çok başarılar kazanmışlardır.

kendini günün şartlarına en iyi uyarlayabilmiş dövüş sanatıdır sanıyorum ninjutsu. çoğu diğer dövüş sanatı "felsefe de felsefe, ille de felsefe" derken, "kuşlar böcekler, oh ne güzel" tavrı takınırken ninjutsu, amaca giden her yolu mübah sayar. "düşman bile olsa incitmeyeyim" düşünce yapısından çok "o elindeki bıçağı alır fakatına makatına sokarım" yolunu benimser. bugün her ne kadar bazı çevrelerce "ninjutsu çok mülayim bir dövüş sanatıdır" diye yutturulmaya çalışılsa da ortaya çıkış ve uygulanış şekli bunun tam tersini göstermektedir. düşmana görünmeden, sessiz ve ani atakla (mümkünse sadece arkadan) saldırılır. bu tarihsel "suikastçı" görevinin yanında daha sonra silahlı saldırganlara karşı silahsız ve kurtarıcı hamleler üretmiştir. yine bu sebeple artık sadece "tarihsel figür" ölmüş çoğu sanatın aksine silah, bıçak, taser gibi modern saldırı aletlerine karşı son derece basit ama etkili teknikleri vardır.

işte bu nedenledir ki günümüzün şiddeti kanıksamış dünyasında sokakta başa gelebilecek "modern" saldırılara çok daha etkili çözümler sunması onu çoğu diğer "göstermelik" türevlerinden ayırır. iyice dans/ezberlenmiş figür karışımı haline gelmiş diğer alternatiflerin aksine şiddetten kaçınmayan yapısı ve saldırgana ağır acılar çektirecek teknikleriyle kişiyi daha iyi korur. tenha bir yerde elindeki bıçaklarla cebinizdeki parayı isteyen kişilere karşı "ay bir yüksek yumruk atsa da öğrendiğim omuzdan atma tekniğini uygulasam" derken hem paranızdan hem canınızdan olabilirsiniz, oysa ninjutsu tam da bu tür "ahlaksız" saldırılara yine saldırganın tavrı ve şiddet eğilimi ile karşılık verir. ezberlenmiş hareketler yerine son derece başarılı ve saldıranı pişman edecek derecede kırıcı hamleleri kullanır. ninjutsu eğitimi görmüş kişiler üzerine doğrultulmuş bir silahın atış alanından göz açıp kapanıncaya kadar çıkabilir, ve silah doğrultan kişinin geçici felç geçirmesine hatta çoğu kemiğinin kırılmasına yol açacak hareketleri uygulayabilir. bunun en birincil nedeni "savaşta her yol mübahtır" düsturunu benimseyen bir dövüş sanatı olmasıdır. yani bir saldırgan saldırdığında ona iyiliğin ve doğruluğun erdeminden bahsetmez, aksine aynen düşmanın davranış biçimiyle yani zarar verici ve yıkıcı hamlelerle saldırır. bu da günümüz dünyasında bir saldırganla baş etmenin en akılcı yoludur bana göre. sıradan bir kavganın sizi kurtaramayacağı yerlerde (bire karşı çok kişi vesaire) ninjutsunun çok kilit ve reel hareketleri vardır, normal şartlarda akla gelmeyecek bir sürü "numara" öğrenildiği için kurtulma şansı daha yüksektir. yine bu sanatta "kaçmak için gerekli boşluğu yaratma hamleleri", "acı noktaları"na yapılacak ani vuruşlar, ve "silahlı saldırganı tamamen etkisiz hale getirmek" gibi teknikler olduğundan şiddete meyleden dünyamızda çok işlevseldir. "düşmanı ne şekilde etkisiz hale getirdiğin önemli değil, önemli olan bunu yapman" düşüncesi yüzünden barındırdığı pek çok teknik "etik" bulunmaz ama şahsıma göre canınıza kasteden birine etik davranmak da gereksiz bir uğraşıdır zaten.


bu gibi sebeplerle tehlikeli çevrelerde ikamet eden gençlerin ve özellikle kadınların ninjutsudaki kilit teknikleri yüzeysel bile olsa öğrenmeleri gerektiğine inanıyorum. omzundaki askılı çantayla yapacağı iki hamle kaçmak için gerekli zamanı sağlayabiliyorsa bir gün ise yarayabilir herkes için. yüzdeki acı noktalarından birine çok basit bir vuruş yaparak ayı irisi saldırganı yerlerde süründürmek eğlenceli olduğu kadar hayat kurtarıcı da olabilir bir insan için.

tarihsel açıdan ninjaların (evet şu ufak siyah neşeli adamlar) hasan sabbah'ın haşhaşiyun fedailerinden etkilendiği veya bunun tam tersi olduğu yönünde görüşler vardır. hangisi doğrudur bilemem, zaten sıradan bir kişi için olayın tarihsel boyutu veya suikastçı tarafı önemli değildir bana göre, önemli olan gittikçe acımasızlaşan ve cebindeki birkaç lira için öldürülenlerin arttığı dünyada sert ve en az saldırgan kadar acımasız teknikleri öğrenmenin gerekliliğidir. nasıl ki saldırgan sizin canınıza kast ederken acımasızsa siz de ona karşı koyarken o kadar acımasız olursunuz bu sayede. ninjutsuda her türlü modern saldırı için bir savuşturma veya karşılık hamlesi vardır, bunları incelemenizi öneririm. "yumurtanın içine toz koyup saldırı anında fırlatma" gibi teknikler artık sadece eski teknikleri incelemek açısından ise yarar ama "acı noktası vuruşu", "silahlı saldırgana karşı savunma" gibi teknikler günümüz için gayet idealdir.

bulacağınız her masaaki hatsumi tekniği videosunu izlemeniz en azından kafanızın bir köşesine yazmak açısından değerlidir. yüzeysel bile olsa bir fikir sahibi olursunuz.

Diğerlerine Kıyasla Türklerin İngilizce Konusundaki Endişesi Yersiz mi?