İŞ HAYATI 21 Ağustos 2024
6,2b OKUNMA     72 PAYLAŞIM

Satın Alma Opsiyonlu Telefon Kiralama Kampanyası Müşteriler İçin Avantajlı mı?

Media Markt'ın telefon kiralama kampanyası Ekşi Sözlük'te gündem oldu. Peki bu sistem nedir? Avantajlı mı?

Nedir bu telefon kiralama işi?

media markt'la görüşmelerin başlandığını kap'a bildirmek için sunduğu yeni türkiye hizmeti. en az 2 yıl kiralama şartı varmış ve kiralanan telefon kutusundan sıfır çıkarılıp veriliyormuş. fakat satın alınırken sıfır değil, yenilenmiş bir cihaz veriliyormuş. 12 ay taksitle kiralama sonunda öncelik hakkıyla satın alınabiliyormuş.

linklink 2

Bu sistem alıcı için avantajlı mı?

65.000 tl'lik telefonu tek çekim ile 99.000 tl'ye veya 12 taksit ile 120.000 tl'ye kiralayabiliyorsunuz. 2 yıl dolduğunda ise size geri 27.500 tl iade ediyor veya 6 taksitte 16.000 tl daha ödeyip kullanılmış aynı telefondan bir tane size veriyor. benim bütün anladığım bu sistemden. tek çekim ile 65.000 tl'ye alınabilecek bir telefonu tek çekimle size 99.000 tl'ye kadar kiralıyor. iade alırsanız da 71.500 tl'ye telefonu satın almış oluyorsunuz.

matematik beni yanıltmıyorsa buna oha denir.

sistemin tek bir seferde 65.000 tl ödeyemeyecek olan kişileri hedeflediğini düşünürsek de, 65.000 tl'yi tek seferde ödeyemeyecek insanlardan 120.000 tl civarında bir kredi kartı limiti ayırmasını bekliyor.

65.000 tl üzerinden bir de toptan indirimli olarak aldığı telefonları 100.000 tl civarına satmış oluyor 12 taksit ve iade düşünüldüğünde. o iadenin de tl olarak fikslenip, 2 yılın sonunda yapılacak olması, 24 ay boyunca 120.000 tl kazanıp onu işletip devam etmesi anlamına geliyor.

%70 gibi bir hasar karşılama durumu var. zaten bu telefonu düşürdüğünüzde veya hiçbir şey yapmayıp normal kullansanız bile kafanızdaki terden bile bozulma ihtimali göz önüne alındığında 2 yıl içerisinde geçireceği majör bir tamiratın bedeli geçirdiği süre göz önüne alındığında erimiş olacak ve sabitlenmiş o bedel büyük ihtimalle tamirat bedelinin çok altında olacak.

tek durum şu, 120.000 tl kredi çekemiyorsunuz ama 120.000 tl kredi kartı limitiniz boşta ise kullanabiliyorsunuz.

iş planını her iki taraf için de anlamaya çalışıyorum; hem satıcı, hem de müşteri açısından. müşteri açısından herhangi bir avantajı yok, satıcı açısından aşırı karlı gözükse de müşteri tarafında hiç bir avantajı olmayan bu durum nasıl satılacak merak ediyorum.

Başka bir bakış açısı da şöyle

herkes gömmüş ama bana mantıklı geldi. gördüğüm kadarıyla herkes yanlış hesaplar yapıyor. yok şu kadar paraya geliyormuş, sıfırından pahalı kiralıyorsun falan diyorsunuz da kaçırdığınız bir şey var: faizler.

adamlar sana diyor ki, sen bunu her ay taksit taksit ödeyeceksin. 70 bine satılan bir telefon için 4 bin lira civarı taksit istiyorlar gördüğüm kadarıyla. sen cebinden şlak diye 70 vermektense parayı piç ederek ödüyorsun 12 ya da 24 ayda. ama şöyle bir şey var. sen o 70'i vadeliye koysan zaten ayda 3.000 getirisi var. neredeyse kendini amorti ediyor. bir de sigorta olayı var. gittin 70 bin verip peşin aldın. telefonu düşürdün parçaladın en az 40 bin onarım ücreti. bunda öyle dert yok. %70'e kadar kullanıcı hatasını ödüyorlar. yani olası bir durumda cebinizden de ekstra bir şey çıkmıyor.

telefonu satıp vadeliye atıp değerlendirebilirim.

Leasing?

bu kampanya son kullanıcı için değil, şirketler için diye düşünüyorum. leasing olayı. masraf gösterip vergiden düşme durumu olduğundan avantajlı olabilir.

bir de cep telefonunda taksit olmadığı için biraz arkadan dolanma gibi bir duruma benziyor.