MÜZİK 6 Ekim 2020
9,4b OKUNMA     571 PAYLAŞIM

Savatage Neden Hep "Hak Ettiği Değeri Görememiş Grup" Olarak Anıldı?

ABD'li heavy metal grubu Savatage'ın neden ulaşması gereken popülariteye ulaşamadığını açıklayan bir yazı.


savatage, adı her anıldığında "hak ettiği değeri görememiş grup" yakıştırması yapılan topluluklardan biri

açıkçası bunun sebepleri muhtelif. ama en önemli etkenlerden bir tanesi atlantic records'un hiçbir zaman grubun arkasında durmaması ve grup için saçma sapan bir vizyon ortaya koyması. plak şirketi, savatage'a yönelik öyle gaddar davranmış ki, turne masraflarını kendi cebinden karşılamak zorunda bırakılan grup hall of the mountain king öncesi dağılma noktasına bile gelmiş (evli ve çocuklu bir aile babası olan jon oliva, bu dönemlerde yaşadıkları ekonomik zorluklardan sıkılıp kendini alkole veriyor ve büyük ölçüde sağlığı bozuluyor). mankafalı atlantic records yöneticileri, grubun potansiyelini görmezden gelip, savatage'ı dönemin kâr getiren gruplarının çizgisine çekmeye çalışıyorlar ki malum "fight for the rock" o kafanın eseri. jon oliva, röportajlarından birinde plak şirketinin kendilerine bakış açısını özetleyen şu lafı ediyor ; "plak şirketimiz streets albümünün kapağını beğenmemişti çünkü söylediklerine göre fotoğrafta saçlarımız yeteri kadar kabarık değilmiş. sırf bu yüzden albüm kapağını değiştirmek istediler..." ki bu albüme kadar grup çoktan rüştünü ispat etmişti bile.

Jon Oliva.

tabi şunu kabul etmek gerekiyor, savatage sound açısından hiçbir zaman amerikan piyasasına doğrudan hitap eden bir grup olmadı

klasik heavy metal tonu üstüne geliştirdikleri melodik, kimi zaman senfonik ve deneysel yönleri onları amerikalıdan çok avrupalı bir grup yapıyor. ve plak şirketi ile didişmelerinin asıl nedeni de bu aslında. atıyorum, savatage florida'lı değil de almanya/ hamburg'lu bir grup olsa belki de kafası daha rahat bir grup olurdu. bu noktada avrupanın yerleşik heavy metal kültürünün daha kuvvetli olduğunu ifade etmekte de fayda var. amerikan metal piyasası güvenilmez, kaypak ve trend odaklı olmuştur her daim. dinazor ve "lame" ilan edilen pek çok amerikalı topluluk, özellikle 90'larda dümeni avrupaya kırmış ve bu piyasadan para kazanmıştır. iced earth, manowar, dio... ve aklıma gelmeyen pek çok grup örnek gösterilebilir. bu yüzden, amerikan heavy metal piyasasının ronnie james dio arkasından döktüğü göz yaşı bile bana hep numaradan gelmiştir. toplanıp dio tribute albüm çıkarmalar vs... "lan madem çok seviyordunuz, niye adamın ömrünün bir kısmı avrupa'nın sidik kokulu konser mekanlarında turlamakla geçti?" diye sorarlar. neyse...

Fight for the Rock!

tüm ticari sıkıntılar üstüne bir de criss oliva'nın zamansız vefatı savatage'ı çok etkiliyor tabi

criss grubun harika çocuğuydu ve onun gibi süper teknik - yaratıcı bir adamdan sonra savatage daha çok jon ve paul o'neill projesi halini aldı. malum bu proje bir noktadan sonra trans-siberian orchestra'ya evrildi. criss sonrası her ne kadar grup harika işler çıkarmaya devam etse de grubun esas oğlu artık yoktu. belki criss yaşasa savatage'ın hikayesi farklı yazılır ve adı ortamlarda anıldığında "underrated" kelimesi peşi sıra gelmezdi. ya da belki o da tso'nun bir parçası olur ve savatage organizasyonunun kefeni yırtışının keyfini yaşardı. çünkü tso bir anlamda savatage'ın müzik piyasasına karşı aldığı intikamıdır. proje, gerek albüm satışları gerek yüksek katılımlı konser organizasyonları ile ticari açıdan savatage'ı çok geride bırakmıştır. jon oliva bu durumu anlatırken, sahip olduğu ev ve arabaları tso sayesinde aldığını ifade eder.

Paul O'neill

konu savatage olduğunda isminin altı kalın bir şekilde çizilmesi gereken adamlardan biri de paul o'neill

bir bakıma the beatles için george martin ne ise savatage için paul o'neill o ve hatta çok fazlası. hall of the mountain king ile beraber grubun prodüktörü, yazarı, motivasyon unsuru ve finansörü. kendisi mountain king öncesi perişan halde olan grubun kapısını çalıyor ve diyor ki ; "sakın grubu dağıtmayın, kimse size kendinizi kanıtlayacak fırsatı vermedi. gelin beraber hakiki bir albüm yapalım". bununla beraber borç batağındaki oliva kardeşlere çıkarıp 100 bin dolar para veriyor ve grup için yeni ekipmanlar satın alıyor. sonrasında birliktelik başlamış oluyor. bugün popülaritesinden şikayet edilecek bir savatage varsa aslan payı kendisinindir. o da 2017'de vefat etti.