SAĞLIK 6 Eylül 2016
29,1b OKUNMA     959 PAYLAŞIM

Sigaraya ve Sigaraya Bağlı Hastalıklara Harcanan Parayla Ülke Olarak Neler Yapabilirdik?

''O parayı sigaraya vereceğine biriktirsen...'' geyiğinin biraz daha genişletilmiş halini düşünün. Ülke olarak hiç içmesek o parayla neler yapabilirdik?
iStock.com

her yıl dünyada 6 milyon, ülkemizde ise 100 bin kişi sigaradan ölüyor.

sigaraya harcanan para miktarı yılda 35 milyar lira ama sigaradan dolayı oluşan hastalıklar için harcanan miktar 65 milyar liranın üzerinde. bu milyar paradan 6 sıfır atıldığı dönemdeki milyar değil. 35 katrilyondan bahsediyoruz !


bu sayıları başka parametrelerle anlatmak istersek :

- her yıl ardahan ilinin nüfusu kadar insanımız sigara yüzünden ölüyor. her yıl bir atom bombasının ülkeye düştüğünü ve ardahan nüfusu kadar insanın öldüğünü düşünün.

iStock.com

- her gün 300 kişi sigaradan dolayı yaşamını yitiriyor. thy'nin airbus 330 tipi uçakları ortalama 280-300 yolcu kapasitesine sahiptir. her gün haberlerde bir yolcu uçağının düşüp içindeki tüm yolcularının öldüğünü düşünün.

- sigarayı alırken harcanan para yaklaşık 35 milyar lira. sigaradan doğan hastalıklara harcanan 65 milyar lira ile birlikte her yıl 100 milyar lira heba oluyor. ülkede 6 milyon üniversite öğrencisi var. sigara yüzünden giden bu paralar bu öğrencilere dağıtılsa her öğrenciye 15 bin lira burs verilebilirdi.

- piyasa değeri 152 milyon €, kabaca 500 milyon lira olan fenerbahçe ayarında 200 tane futbol takımı satın alabilirsiniz. fenerbahçe az gelirse 700 milyon € luk barcelona'dan 40 tane alabilirsiniz.

- maliyeti 2 milyar lira olan barajlardan 50 tane yapabilirsiniz.

iStock.com

- marsa insanlı uzay gemisi gönderme maliyeti 20 milyar lira. her yıl 5 kez marsa türk uzay gemisi yollayabiliriz.

- higgs boson'unu keşfeden cern'in maliyeti 50 milyar lira. 2 tane cern projemiz olabilir her yıl.

örnekler çoğaltılabilir.

sigaraya başlamamak veya sigarayı bırakmak için sebep arayanlara..