SAĞLIK 8 Kasım 2018
25,5b OKUNMA     773 PAYLAŞIM

Soru ve Cevaplarla Botoksa Dair Merak Edilen Her Şey

Botoks nedir? Botoks nasıl yapılır? Botoksun etki süresi ne kadardır? Botoks ne kadar sürede tekrarlanmalıdır? Botoksun yan etkileri var mıdır? Bunlar gibi pek çok sorunun cevabı içeriğimizde.
iStock

botoks tam olarak nasıl bir etki mekanizmasına sahiptir?

botoks, botulinum toxin tip a adı verilen bir toksindir ve botulizm yapan clostridium cinsi bakteriler tarafından sentezlenir. bir nörotoksin olarak botoks sinir uçlarından kas kasılmasını sağlayan nörotransmitter'lerin salınımını engelleyerek gevşek tip kas felci yapar.

bu sayede botoks distoni ve spasmlarla giden hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlandı; daha sonra yüz mimikleri ile oluşan kırışıklıkların önlenmesi ve tedavisinde yer bulmuştur.

botoks hangi yaş aralığı için uygundur?

kozmetik amaçlarla botoks, 25 yaşından itibaren kırışıklıklar oluşmadan önleyici olarak kullanımı uygundur.


botoksun etki süresi ne kadardır?

etki süresini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır; kullanılan nörotoksinin cinsi, daha önce yapılan işlem sayısı, antikor gelişip gelişmemesi gibi etkenlere bağlı olarak yaklaşık 5-6 ay kadar etkilidir.

işlem sırasında ağrı veya acı olur mu?

botoks işlemi oldukça ince enjektörler ile yapılmaktadır. bu yüzden minimal ağrı olmakla beraber, herhangi bir anestezi ihtiyacı olmamaktadır.


işlem sonrası gündelik hayata hemen adapte olunur mu?

işlem sonrası minimal kızarıklık ve zaman zaman ince damarların zedelenmesine bağlı olarak morluklar olabilmektedir. ancak genel olarak hasta bir kaç saat içinde gündelik yaşama adapte olmaktadır.

dikkat edilmesi gerekenler ise işlem sonrasında: spor-egzersiz yapmamak, öne eğilmemek, ve 5-6 saat yüz üstü uzanmamak

botoksun estetik dışı kullanım alanları nelerdir?

estetik dışında kas spazmları ile giden nörolojik hastalıklarda, migren tedavisinde, aşırı aktif mesanede, anal fissür gibi çok farklı tıbbi durumlarda uygulanabilmektedir.


botoks sadece görsel amaçlı mıdır yoksa uzun vadede tedavi edici etkisi var mıdır?

botoks ilk yapıldıktan sonra 3-4 gün içerisinde etkisini göstermeye başlamaktadır, bu yüzden görsel olarak hızlı etki eden bir tedavi yöntemidir. ancak botoks işleminin düzenli yapılması kırışıklıkların oluşumunu da önleyebilmektedir. bu yüzden erken yaşlarda işleme başlamak uzun vadede görünümünüze çok şey katacaktır.

botoks yaptırmak için ideal dönem ne zamandır?

botoks diğer bazı kozmetik işlemler gibi mevsimsel şartlardan etkilenmemektedir. yaz-kış her mevsimde yapılabilir.


botoksun yan etkileri var mıdır?

evet muhtemel yan etkiler mevcuttur. botoks bir ilaçtır, kesinlikle uzman doktorlar tarafından uygulanmalıdır. ilacın tek seferlik ve yıllık maksimum dozları mevcuttur; bu sınırlar aşılmamalıdır. hasta seçimi önemlidir. botoks yanlış yerlere yapıldığında, ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde: yüzde asimetri, düşük göz kapağı, yaygın kas güçsüzlüğü, yutma güçlüğü, baş ağrısı gibi yan etkileri olabilmektedir. şiddetli alerji çok nadirdir ama teorik olarak mümkündür.

bu sebeplerden dolayı botoks işlemleri kozmetik amaçlarla sadece dermatoloji ve estetik-plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılmalıdır.

hangi durumlarda botoks önerilmez?

myasthenia gravis gibi nörolojik hastalıklarda, hemofili gibi kan hastalıklarında, gebelikte, emzirmede, ciddi akciğer ve kalp hastalıklarında, lambert-eaton gibi sendromlarda uygulanması sakıncalıdır.


botoks seanslar arası ideal süre ne kadardır?

seanslar ideal olarak 5-6 ayda bir kez yapılmalıdır. 4 aydan daha kısa yapılan seanslarda ciddi yan etkiler oluşmakta ve antikor gelişimi ile işlem etkinliği azalmaktadır.

botoks işlemini nerede yaptırmalıyım?

tercihen dermatolog ve plastik cerrah çalıştıran hastaneler, özel klinikler bu işlem için en ideal yerlerdir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Kişiyi Bekleyen Süreç