MÜZİK 30 Eylül 2024
1,2b OKUNMA     56 PAYLAŞIM

Tarihin İlk Hip Hop Albümü Sugarhill Gang Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?

Hip hop kültürünün müzikal ayağı olan rap'in ilk uzunçalarını, 1980 tarihli albümü inceliyoruz.

sugarhill gang, albümüne grubun ismini veren sugarhill gang adında bir hip hop grubunun kendi adını taşıyan ve 7 şubat 1980'de yayımlanan ilk albümüdür.

Spotify linki


albümün önemi ise şudur: tarihteki ilk hip hop albümü olarak kabul edilir

diğer rapçiler tarafından daha fazla stüdyo albümü kaydetmelerine yol açan ilk hip hop stüdyo albümüdür. aslında king tim iii , fatback band tarafından mart 1979 yılında kaydedilmiş tarihteki ilk hip hop single parçasıdır. ancak sugarhill gang tarihteki ilk hip hop albümü olarak kabul edilir.

tarihteki ilk hip hop single'ı olan king tim iii , sugarhill gang albümdeki rapper's delight kadar ticari açıdan başarılı olamamıştır. rapper's delight tarihteki ilk hip hop single'ı king tim 3'den 6 ay sonra yayımlanmıştır.16 eylül 1979'da çıkan rapper's delight hip hop için çok önemli bir teklidir. rapper's delight'ı birazdan ayrıca ele alacağım.

albüm genel olarak müthiş bir albüm değildir. ancak hip hop'ın kaderini değiştirdiği için çok önemli bir albümdür. albümde sadece 6 şarkı vardır.

1. "here ı am"
2. "rapper's reprise (jam-jam) (featuring the sequence)"
3. "bad news (don't bother me)"
4. "sugarhill groove"
5. "passion play"
6. "rapper's delight"

sugarhill groove, passion play, bad news şarkıları dikkat çekse de asıl dikkat çeken şarkı rapper's delight'tır. şarkı ticari açıdan başarılı olan ilk parçadır. rapper's delight hip hop müziğini geniş bir kitleye tanıtmasıyla tanınır ve amerika birleşik devletleri'nde billboard hot 100'de ilk 40'a, birleşik krallık'ta ilk üçe ve kanada'da bir numaraya ulaşır. şarkı radyoda çalınan ilk rap şarkısıdır. müzik tarihini değiştirmiş bir parçadır.


rapper's delight, rolling stone tarafından tüm zamanların en iyi 500 şarkısı listesinde 251. sırada ve gene rolling stone tarafından "en iyi 100 hip-hop şarkısı" listesinde 2. sırada yer aldı. ayrıca amerikan ses arşivi olarak "kültürel, tarihsel veya estetik olarak önemli" olduğu için 2011 yılında national recording registry tarafından koruma altına alınmıştır.

The Sugar Hill Gang - Rapper's Delight


sonradan grubun üyelerinden big bank hank'ın verse'ündeki şarkı sözlerinin çoğu kısmının yazarı grandmaster caz olduğu ortaya çıktı. zaten hip hop tarihinin neredeyse ilk resmi şarkısı olaylı olmalıydı.