SİYASET 28 Temmuz 2021
36b OKUNMA     427 PAYLAŞIM

Türkiye Neden Bu Kadar Çok Mülteci Kabul Ediyor?

Dünyada en çok mülteci alan ülke olan Türkiye, neden bu kadar çok mülteci/göçmen kabul ediyor? İşte bu konu hakkında Ekşi Sözlük yazarlarının görüşleri.

öncelikle bu insanlar mülteci değil, sığınmacıdan dahi alt statüde olan düzensiz göçmenler. yani ülkeye yasa dışı yollarla girmiş insanlar. akp'nin bu insanların ülkeye yasa dışı yollarla girmesine göz yummasında birkaç sebep olduğunu düşünüyorum.

ilk bakışta görülebilen, gerçekçi çıkarımlar 

1. avrupa'ya karşı bir koz, bir tehdit unsuru olarak kullanmak için.

2. avrupa, birleşmiş milletler gibi kuruluşlardan maddi yardım almak için.

3. yeni bir alt sınıf oluşturarak ekonomik sebeplerle homurdanan fakir ve orta direk türkiye vatandaşına "beterin beteri var, halimize şükür" dedirtmek. isyan eşiğini yukarı çekerek bir miktar daha iktidarda kalacak zaman kazanmak.

4. ucuz (ve kayıtsız) iş gücü ile üretimi canlandırmak. gerçi bu benim fikrim değil, çok katıldığım bir madde değil. üretim canlı mı cansız mı, üretim konusunda bir problem var mı, bunun göstergesi nedir bilemiyorum. üretim konusunda değilse bile üretilen şeyin alıcı bulması konusunda sıkıntı olabilir hem iç pazarda hem de dış pazarda. bunun da çözümü daha da ucuz üretim midir onu da bilmiyorum.

yapılan anketler gösteriyor ki yükselen dolar ve hammadde fiyatları yüzüden üreticinin maliyeti artmakta. bu maliyetin düşürülmesi şart. üretim modeli ve ar-ge gibi yatırımları bizim ülkemizde hiçbir zaman tercih edilmemesi ya da kapasitesi yetmediğinden geriye tek seçenek olarak maliyet düşürmek kalıyor. bu direkt çıktı olarak görmek lazım. yani işçilik ve hammadde maliyetleri. bu iki en büyük maliyetlerdir eğer fabrikanız kira falan değilse. şimdi hammaddeyi düşürme işi yerel üretim ile olur ancak. diğer önemli fiyat faktörü bizim için tabiki dolardır. onuda düşüremiyoruz. bunun üzerine geriye kalan tek şey ucuz iş gücüne erişim. mümkünse devletin şefkatli kollarında uzanıp sigortasız ve güvencesiz bir şekilde normal çalışma saatinin 1.5 katı civarında ama verilen ücretlerinde 1.5 kat daha az olacak şekilde işçi çalıştırmak.


en önemli sebeplerinden biri desonraki seçime oy tabanı hazırlamak

gelen suriyelilerin türkiye entegrasyonundan çok akp'ye entegrasyonu önemseniyor. mümkün olduğunca sempatik lider - müslümanların kahramanı tarzında rol görüntüsü veriliyor. popülist hareketler ile ülkeye bağlamaya çalışıyor ve bir süre sonra vatandaşlık veriliyor belli bir kesime. herkese değil tabi. sonuçta yüzde 50'si akp'ye yeter. yaklaşık 1-2 milyon oy yapar. seçim anketleri de gösteriyor zaten bunu. akp öyle büyük bir fark ile kaybetmeyecek. daha doğrusu erdoğan. akp çoktan particiliğini kaybetmiş ve tabanı artık tamamen erdoğan'ın altına geçmiş vaziyette.


diğer önemli sebep ise ab'ye kendimizi şirin bir arkadaş görüntüsü verilmeye çalışılması 

bunu isteyen abd'nin kendisi diye tahmin ediyorum. yunanistan ve türkiye benzer kaderleri paylaşıyor bu noktada. yunanistanın tek farkı kendileri ab'de ve pek çok batı ülkesinde helenistik dönemden gelme bir yunan hayranlığı olması. sonuçta zamanında italya ile birlikte avrupa'ya şeklini veren topluluktur kendileri. türkiye bu denklemde ileri karakol ve yunanistan ise gerisinde bekleyen ikinci ab sınır savunma hattı şeklinde dizayn edilmiş görünüyor. bunun karşılığında ise türkiye'ye belli başlı para ve diğer yardımlarda bulunuyorlar. bu yardımları neden biz göremiyoruz ya da hissetmiyoruz peki? onu da hükümete sormak lazım işte.