TEKNOLOJİ 11 Ağustos 2021
25,3b OKUNMA     489 PAYLAŞIM

Uygun Fiyatlı Bir Şekilde Hi-Fi Ses Kalitesi Elde Etmenin Yöntemi

Hi-Fi (high fidelity/yüksek çözünürlük) seviyesinde ses kalitesi elde etmenin toplamda 1000 TL'nin altındaki bir çözümünden bahsetmiş Sözlük yazarı "didierdrogba07".
iStock
Yazı 11.08.2021 tarihlidir. Fiyatlar doğal olarak biraz güncellenmiş olabilir.

hi-fi... her ne kadar hacim dinletisi anlamında yüksek fiyatlara ulaşsa da, neye benzediğini merak edip ucundan girmek istediğinizde astronomik yatırımlar yapmadan da keyfini sürebileceğiniz bir hobidir. bundan sonra özellikle bu ve benzer başlıklar altında müziksever dostlarıma küçük tavsiyelerde bulunacağım.

kaliteli müzik dinlemek istiyorsunuz ancak yeterli bütçeniz olmadığını mı düşünüyorsunuz? gelin birkaç tavsiye ile işin "en azından kulaklıkla" rengini değiştirelim...

kaynak

hi-fi kavramının hoparlör ve oda akustiği (ki ikisi de bu yazının konusu değildir) parametrelerinden sonra en önemli parametresi kaynaktır. bu yazıda bu işi ekonomik olarak çözmek için gerekli tavsiyelerde bulunacağımdan esasen plak ve cd gibi esas olarak analog (plaklar için) ve çok yüksek çözünürlüklü dijital sesten (cd için) ziyade daha kolay edinilebilir ve sürdürülebilir internet stream kaynakları konuşmamız gerekir.

çoğumuzun müzik kaynağı bildiğiniz üzere "spotify". her ne kadar hi-fi spotify'ın yakın zamanda aktifleşeceği şirket tarafından açıklansa da tarih itibarıyla ilk olarak bu kaynağı terk etmemiz gerekmekte. spotify size çamur gibi kalitede bir müzik sunar, burada kaybettiklerinizi geri kazanmak çok zor olacağından "hi-fi" dan bahsediyorsak eğer bu kaynağı kullanmamamız doğru olur. spoti yerine sizlere yine aşağı yukarı aynı fiyatlarda hizmet veren "tidal" ve "deezer" uygulamalarını tavsiye ederim. her iki uygulama da ülkemizde hi-fi kalitede hizmet verebilmektedir. imkanınız, tedarik ve kullanım şansınız varsa "qobuz" bu servislerin en kalitelisidir. ancak hem ülkemizde kullanım sorunları hem de ücretlendirme politikası olarak biraz daha üst noktadadır.

dac (digital to analog converter)

bilgisayarınız, laptopunuz, telefonunuz hatta televizyonunuzda kullanılan "dac" çipleri ucuz, kalitesiz yongalardır. bu nedenle dijital veriyi sese çevirirken veri kaybı yaşatırlar. burada uygun fiyatlı küçük bir hile yapacağız, "asus xonar u3 (~300 tl)", "dragonfly black (~800 tl) veya daha da iyisi red (~2000 tl)", "lg hifi plus - lg afd-1200 (~150tl)" gibi (fiio gibi harika markalar da var bu alanda) 150-2000 lira bandındaki bir rakamla edinebileceğimiz bir usb (otg kablo ile telefonunuzda da kullanabilirsiniz) dac cihazı temin edeceksiniz. bu çerçevede benim kişisel olarak tavsiyem bang olufsen desteği ile piyasaya sürülen ve şu anda 150 tl'lik fiyatı ile neredeyse bedava olan lg'nin sizi çok mutlu edeceği yönünde.

kulaklık

burada iki çift laf etmek lazım, konforunuza düşkünseniz "on ear" modelleri tercih edebilirsiniz. buna karşın ses kalitesine daha fazla önem veriyorsanız "in ear" modeller kulağınızın içinde daha yakından yayın yaptığından daha başarılı olacaktır. kulaklıklarda armatür sürücüler detaylı, üst düzey ses almak isteyen, audiophile (odyofil) müzikseverlerin yönelmesi gereken sürücü türüdür.

On ear: Kulak üstü / In ear: kulak içi

büyük olasılıkla bugüne kadar dinlemiş olduğunuz, dinamik sürücülü kulaklıklar aynen hoparlörler gibi çalışırlar. hava basıncını yükselterek kulağınıza yakın mesafeden kuvvetli etki bırakarak daha güçlü bass efekti verirler. ancak bu durum orta ve yüksek frekans aralıklarındaki seslerin bu güçle sönümlenerek seslerin birbiri içerisine girmesine ve tabiri caiz ise çamurlaşmasına neden olurlar. adeta kulağınızın içinde bir woofer var gibi çalışırlar.

buna karşın armatür sürücülerde kompakt yapıları nedeni ile hoperlör ataleti daha düşüktür, böylece daha net, daha detaylı ses alabilirsiniz. buna karşın daha az ses verirler. bu handikapın giderilmesi için iki veya daha fazla sürücü kullanılır ve farklı frekans aralıkları bu sürücülere farklı yollarla iletilirler. bu tip kulaklıklarda kulağınızda wooferi, tweeter, midleri olan adeta üst düzey bir ses sitemi var gibi olur.

iyi bir armatür sürücülü kulak içi kulaklığın yaşatacağı müzik tecrübesini herhangi başka bir sistemle alamazsınız.

on ear modelleri tercih edecek arkadaşların önünde grado, sennheiser, beyerdynamic modelleri gibi çok geniş seçenekler var. bu tip on ear modellerde özellikle yüksek empedanslı modellerde bir kulaklık amfisi kullanma ihtiyacınız doğacaktır. benim kişisel tavsiyem çözümün daha kolay sürülebilir, çok çok daha ekonomik ve çok sayıda armatür sürücüsü bulunan chi-fi harikaları "kz" gibi markaların in ear modelleridir. bu tip bir kulaklığı örneğin (kz as10) 600 tl altında bir bedelle (güncel kur ile 70$ altında) temin edebilirsiniz ve gerçekten bu rakam için inanılmaz kaliteli bir ses elde edersiniz.

göreceğiniz gibi aylık 30 tl (bkz: tidal) stream servisi + 150 tl (bkz: lg afd-1200) ve kabaca 600 tl (bkz: kz as10) bedelle toplamda 1000 tl altında bir bütçe ile günümüzde harika bir müzik kalitesi elde edebilir ve bugüne kadar neden bu işe bütçe ayırmadığınıza pişman olarak hi-fi dünyasına giriş yapabilirsiniz.

saygılar sevgiler.