SAĞLIK 5 Ağustos 2020
23,8b OKUNMA     444 PAYLAŞIM

Vücut, Zihin ve Ruh Sağlığını İyileştirmek İçin Kullanılan Yöntem: Aromaterapi

Aromaterapi nedir, arometerapinin faydaları nelerdir, aromaterapi mantıklı mı, zararları var mı? Bu ve benzeri soruara cevap arıyoruz.
iStock

aromaterapi, genel sağlığı düzeyini korumak ve artırmak için doğal bitki özleri kullanan bütüncül bir iyileştirici tedavidir. bazen buna esansiyel yağ tedavisi de denir. aromaterapi; vücudun, zihnin ve ruhun sağlığını iyileştirmek için aromatik esansiyel yağları tıbbi olarak kullanır. hem fiziksel hem de duygusal sağlığı geliştirir.

yakın zamanda aromaterapi, bilim ve tıp alanlarında daha fazla tanınmış ve popüler hale gelmiştir.

aromaterapinin tarihi

yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapinin ilk olarak mumya yapımında eski mısır uygarlığı tarafından kullanıldığı bilinmektedir. aynı çağlarda, eski çin uygarlığı tarafından da aromaterapi yağları ve bitkileri tanrıya olan şükranın bir ifadesi olarak kullanılmaktaydı. aromaterapinin tedavi ve güzellik maksadıyla kullanımı ise ilk olarak eski yunan medeniyetlerinde ortaya çıkmıştır. roma imparatorluğu devrinde aromaterapi, banyo sonrası masaj teknikleriyle kullanım alanı bulmuştur.

uçucu yağların damıtılması ise 10. yüzyıl'da perslere atfedilir. ancak bu uygulama daha önce de kullanılıyor olabilir. uçucu yağ damıtması hakkında bilgi 16. yüzyıl'da almanya'da yayımlandı. 19. yüzyıl'da fransız doktorlar, uçucu yağların hastalık tedavisindeki potansiyelini fark etti.

tıp doktorları 19. yüzyıl'da kimyasal ilaç kullanmaya odaklandı. bununla birlikte, fransız ve alman doktorlar hala hastalıkların tedavisinde doğal botaniklerin rolünü kabul etmekteler.

“aromaterapi” terimi, 1937'de yayımlanan bir konuda yazdığı bir kitapta bir fransız parfümcü ve kimyacı rené-maurice gattefossé tarafından ortaya koyuldu. gattefosse daha önce lavantanın yanık tedavisinde şifa potansiyelini keşfetmişti. kitap, tıbbi durumların tedavisinde de uçucu yağların kullanımını tartışıyor.

René-Maurice Gattefossé

aromaterapi tedavisi nasıl çalışır?

aromaterapi, aşağıdaki gibi ürünleri kullanarak koku ve cilt emilimi hissi ile çalışır:

-difüzörler
-aromatik spritzerler
-inhalerler
-banyo tuzları
-masaj veya topikal uygulama için vücut yağları, kremler veya losyonlar
-yüz vapurları
-sıcak ve soğuk kompresler
-kil maskeleri gibi.

bunları tek başına veya herhangi bir kombinasyonda da kullanabilirsiniz.

neredeyse yüz çeşit uçucu yağ mevcuttur. genellikle insanlar en popüler yağları kullanırlar. uçucu yağlar çevrimiçi olarak, sağlık sektöründeki gıda mağazalarında ve bazı süpermarketlerde bulunur. yağlar, fda tarafından düzenlenmediği için saygın bir üreticiden satın almak önemlidir. bu, yüzde 100 doğal kaliteli bir ürün satın almanızı sağlar. hiçbir katkı maddesi veya sentetik içerik içermemelidir.

her uçucu yağ; kendine özgü iyileştirici özelliğe, kullanıma ve etkiye sahiptir. sinerjik bir karışım oluşturmak için uçucu yağları birleştirmek daha da fazla fayda sağlar.

aromaterapinin faydaları

aromaterapinin faydaları genel olarak:

-acıyı ve ağrıyı hafifletmesi,
-uyku kalitesini artırması,
-stres, ajitasyon ve kaygıyı azaltması,
-boğaza iyi gelmesi,
-baş ağrısı ve migren tedavisi,
-kemoterapinin yan etkilerini hafifletmesi,
-işgücü rahatsızlıklarını azaltması,
-bakteri, virüs veya mantarla savaşması,
-sindirimi düzenlemesi,
-bağışıklığı arttırması gibi.


kanıtlanmamış iddialar

aromaterapi için bilimsel kanıtların bazı hastalıklarda sınırlı olduğu düşünülmektedir. alzheimer hastalığı, parkinson hastalığı ve kalp hastalığının tedavisinde aromaterapi kullanımını destekleyen kanıtlar henüz bulunmamaktadır.

tedavi edebileceği durumlar

aromaterapi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok durumu tedavi etme potansiyeline sahiptir:

-astım,
-uykusuzluk,
-yorgunluk,
-depresyon,
-iltihap,
-periferik nöropati,
-adet sorunları,
-kellik,
-kanser,
-erektil disfonksiyon,
-artrit,
-menopoz gibi.

en popüler aromaterapi yağları

national association for holistic aromatherapy'e göre, en popüler uçucu yağlar:

-adaçayı,
-selvi,
-okaliptüs,
-rezene,
-sardunya,
-zencefil,
-herdemyeşil,
-lavanta,
-limon,
-limon otu,
-mandalina,
-neroli,
-silhat,
-nane,
-roma papatyası,
-gül,
-biberiye,
-kabe samanı,
-ylang ylang gibi yağlardır.

uçucu yağlar değişik yollarla kullanılabilir: örneğin, vücut losyonlarına veya taşıyıcı yağlara eklenip ardından topikal olarak uygulanır. yüz toneri, şampuan veya saç kremi uçucu yağlarla zenginleştirilip denenebilir. sıvı sabun, diş macunu veya gargaraya dahil edilebilir. ayrıca yağları bir odaya sıkabilir ya da banyoya damlatabilirsiniz.


yan etkiler

çoğu uçucu yağın kullanımı güvenlidir. ancak, bunları kullanırken almanız gereken bazı önlemlerin yanı sıra, özellikle reçeteli ilaçlar kullanıyorsanız, bilmeniz gereken bazı yan etkiler olacaktır.

esansiyel yağları doğrudan cildinize uygulamayın. yağları seyreltmek için daima bir taşıyıcı yağ kullanın. uçucu yağları kullanmadan önce cilt testi yaptırmayı unutmayın. narenciye esansiyel yağları; cildinizi güneşe daha duyarlı hale getirebileceğinden, güneş ışığına maruz kalacaksanız bu yağlardan kaçınmalısınız.

hamile veya emziren kadınlar uçucu yağları dikkatli ve doktor gözetiminde kullanmalıdır. bazı yağlardan kaçınmalı ve uçucu yağları asla yutmamalıdır.

uçucu yağları kullanmanın yan etkileri şunlardır:

-döküntüler
-astım atakları
-baş ağrıları
-alerjik reaksiyonlar
-cilt tahrişi
-mide bulantısı gibi.

aşağıdaki rahatsızlıklardan birisi varsa, uçucu yağları dikkatli kullanın:

-saman nezlesi
-astım
-epilepsi
-yüksek tansiyon
-egzama
-sedef hastalığı

not: herhangi bir aromaterapi tedavisine başlamadan önce daima doktorunuzla konuşun. aromaterapinin tamamlayıcı bir terapi olduğunu unutmayın. doktor onaylı herhangi bir tedavi planının yerini alması amaçlanmaz.

kaynaklar: tr.wikipedia, healthline, webmd, medicalnewstoday websiteleri. turek, c., & stinzling, f.c. (2013, january). stability of essential oils: a review. comprehensive reviews in food science and food safety 121: 40-53