TARİH 11 Haziran 2019
262b OKUNMA     1399 PAYLAŞIM

Yarattığı Tsunamiyle 2000 Kişiyi Öldüren Mühendislik Faciası: Vajont Barajı

1961 yılında İtalya'da kullanıma açılan Vajont barajı, yapıldığı tarihte dünyanın en yüksek barajı ünvanına sahipti. Ancak sadece çok kısa bir süreyle kullanılabildi...

2. dünya savaşının ardından italya, ekonomisini geliştirmek adına 1950’lerin sonunda, monte toc dağına bitişik şekilde inşa ediliyor. 850 metre uzunluğunda ve 262 metre yüksekliğindeki bu baraj, kullanıma açıldığı 1961 tarihinde dünyanın en yüksek barajı ünvanına sahipti ve oldukça görkemli bir yapıydı.


fakat hiçbir risk hesaplanmadan, jeolojik raporlar ve çevresel faktörler dikkate alınmadan inşa edildiği acı bir şekilde ortaya çıkacaktı.

ilk başta, 1960 yılında baraj inşaatı tamamlandıktan kısa bir süre sonra küçük çaplı heyelanlar yaşanıyor ve bölge halkı bu durumdan endişe duymaya başlıyor. yaşanacak büyük felaket öncesi bu küçük çaplı ilk belirtileri görmezden gelen baraj yöneticileri ise akıllanmıyorlar. baraj çevresindeki toprak koruma gereksinimlerini yerine getirmedikleri yetmezmiş gibi baraj gölünü de emniyet düzenlemelerinin üzerindeki seviyelere kadar suyla dolduruyorlar.

Felaketin öncesi ve sonrası

nihayetinde, 9 ekim 1963 günü sabah saatlerinde, monte toc dağının tepesinden yaklaşık 340 milyon metreküp ağırlığında bir kaya baraj gölüne çöküyor. 250 metre yüksekliğinde 50 milyon metreküplük korkunç bir dalga oluşuyor ve vadinin çevresindeki köyleri yok ediyor. yaklaşık 2000 kişi hayatını kaybediyor.

Barajın hemen aşağısındaki kasaba, felaketin öncesi ve sonrası.

olay, tarihin en büyük tsunami felaketleri arasına giriyor. böyle büyük bir felaket yaşandığı halde vajont barajı zarar görmüyor. 2001 yılında vajont - la diga del disonore isimli bir filmi bile çekiliyor.

felaket, jeoloji mühendislerinin eksik gözlemleri sonucu, büyük kireçtaşı tabakasının altındaki ince kil katmanının tespit edilmemesi ile olmuştur. kil, geçirimsiz tabaka olduğundan tabaka altında oluşan basınçlı akiferi jeologlar fark edememiş ve buradaki basıncı ölçen piezometrenin hatalı sonuç verdiğine kanaat getirmişlerdir.

Günümüzde Vajont barajı.

1746 İnsanı ve 3500 Hayvanı Öldüren İnanılmaz Olay: Nyos Gölü Faciası