YAŞAM 10 Ocak 2023
25,5b OKUNMA     350 PAYLAŞIM

Yatak Çarşafları Ne Sıklıkla Değiştirilmeli?

Yatak çarşafları, yastık kılıfları, battaniyeler vs. ne kadar sürede değiştirilmeli, ne sıklıkla yıkanmalı? Yıkamazsak ne olur?

temiz, mis kokulu çarşafta yatmak garip bir şekilde mutluluk ve sakinlik veriyor. size de oluyor mu bilmiyorum ama temiz kokulu yatağa yattığım o ilk an yüzümde saçma bir tebessüm oluşuyor. tabii ki konumuz benim yüzümde oluşan saçma tebessüm değil. konuya dönecek olursak...

her gün ortalama 7 ila 9 saatimizi yatağımızda geçiriyoruz. bir nevi günlük kıyafetlerimiz gibi çarşaflar da kir, toz, yağ ve ter topluyor. düzenli olarak değiştirmeliyiz fakat hangi sıklıkla değiştirmeliyiz? ve çarşaflarımızı değiştirmezsek ne olur?

çarşafları ne sıklıkta değiştirmeli/yıkamalı?

- her gece yatağında uyuyorsan çarşafları haftada bir değiştirmelisin. her gece yatağında uyumayanlarınız iki haftada bir çarşaflarını değiştirebilir.

çarşaflarınızı değiştirmek için iki haftadan fazla beklememelisiniz.

- bazı durumlarda çarşaflarınızı daha sık yıkamanız gerekebilir. örneğin, yatağında evcil hayvanı olanların çarşaflarını her üç ila dört günde bir yıkaması gerekebilir.

alerjisi ve/veya astımı olan kişiler için daha sık yıkama önerilir. çarşaflarınızı daha sık yıkamak, yaşayabileceğiniz herhangi bir semptomu yatıştırmaya yardımcı olabilir.

- yaz aylarında çarşaflarınızı daha sık yıkamalısınız. daha sıcak olduğu için çarşaflarımıza daha fazla ter ve yağ salma eğilimindeyiz. bu nedenle, her şeyi taze tutmak için çarşafları daha sık yıkamamız gerekiyor.

özetle;

yastık kılıfı – haftada bir kez
yastıklar (yıkanabilirse) – her dört ila altı ayda bir
battaniyeler - her iki ila üç ayda bir
nevresim takımları – iki haftada bir ila bir ayda bir
yorganlar - her iki ila üç ayda bir

çarşafları değiştirmezseniz/yıkamazsanız ne olur?

çarşafları haftada bir yıkamak çok gibi görünebilir ama buna değer. vücudumuz her gece yaklaşık 15 milyon cilt hücresini yeniliyor. hatta araştırmalar iki ile dört haftada bir vücudunuzun toplam derisi kadar deri döktüğümüzü söylüyor. bu da yılda yaklaşık bir kilo ağırlığında ölü deri döktüğümüz anlamına geliyor.

dahası vücuttaki 2–5 milyon adet ter bezi günde 13 litreden fazla ter ve yağ üretir. egzama, kontakt dermatiti veya alerjiniz varsa kontamine örtüler semptomları tetikleyecektir. kırmızı göz olarak da bilinen konjunktivit geçirdiyseniz, çarşaflarınız da tehlikeli olabilir. siz veya sizinle yatağı paylaşan biri yakın zamanda bu enfeksiyonu geçirdiyse, yeniden enfeksiyon olasılığını artacaktır.

hiç alerjiniz olmasa bile, biriken tüm toz burun tıkanıklığına neden olabilir ve gece boyu hapşırmanızı sağlayabilir. ve endişelenmeniz gereken asıl şey toz değil. çünkü tozla birlikte toz akarı gelir.

bu mikroskobik organizmalar dökülen deri hücrelerini yiyor, dolayısıyla örtünüz artık onların favori yeri olacak. hastalık taşımazlar. ancak dışkılarındaki bir enzim, astıma ve sürekli kaşındıran, burun akıntılı bir alerjiye neden oluyor.

sürekli yıkanmayan yastık kılıfları dermatofitler olarak bilinen mantarlar için harika bir yuva olabilir. bu mantarlar da kafa derisinde saçkırana sebep olabilir." denilmektedir.

son bir bilgi: şempanzeler uyudukları alanı temiz tutmak konusunda biz insanlardan daha iyimiş. yuvalarında daha az deri hücresi, fekal ve oral madde ve bakteri barındırıyormuş.

kaynak: 12