Bazı Uzak Doğu Ülkelerinde Sevgililer Günü Neden İki Farklı Tarihte Kutlanıyor?
1936 yılının 14 şubat'ında japonya- kobe'de bir çikolata fabrikası, kadınların sevdikleri erkeklere kalplerinden bir parça olarak çikolata vermeleri için bir kampanya düzenler. ve o günden sonra japonya'da sevgililer günü sadece kadınların erkeklere hediyeler aldığı geleneksel bir gün haline gelir. japon erkekleri bu özel günde hiç kimseye hediye almadıkları gibi, birçok yerden kendilerine gelen hediyelerle de iyice şımartılıp pohpohlanırlar. tabii kadınlar için durum içler acısıdır. çünkü iş sadece eşlerine veya sevgililerine hediye almakla bitmez. iş arkadaşlarına, aile üyelerine, kısacası değer verdikleri bütün erkeklere de çeşitli hediyeler vermek durumunda kalırlar. en çok tercih ettikleri hediye ise geleneksel olarak çikolata ve şekerlemedir. ondan sonra ise süs eşyaları gelir. kadınlar en çok değer verdikleri erkeklere pahalı çikolatalar, daha az değer verdikleri erkeklere ise ucuz çikolatalar almayı tercih ederler. ancak "white day" in gelmesiyle beraber sadece kadınların sırtına yüklenen bu tek taraflı alışveriş de bir bakıma son bulur.
japonya'nın hakata bölgesinde küçük bir şekerleme dükkanı işleten zengo ishimura bir gün magazin dergilerini karıştırırken bir kadın okuyucunun mektubuna rastlar. mektup oldukça sitemkardır. kadın okuyucu sevgililer gününde erkeklerin kendilerine hediye almadığını, hediyelerin sadece kadınlar tarafından verildiğini, bunun bir haksızlık olduğunu, erkeklerin de kendilerine en azından bir çikolata, şekerleme veya mendil alması gerektiğini savunan bir şikayet mektubu yazar. bu mektup zengo ishimura'ya ilham kaynağı olur. eğer kadınlar sevgililer gününde erkeklere hediye alıyorsa, erkekler de pek ala belirlenecek başka bir günde kadınlara hediyeler almalıdır. ve hemen bu fikrini çalışanlarıyla paylaşır. gayet olumlu tepkiler alır. bunun üzerine kadın çalışanlarıyla bir toplantı düzenler. ve onlardan kendilerine hediye verilmesi için bir gün belirlemelerini ister. kadınlar da sevgililer gününden tam bir ay sonrasını yani 14 mart tarihini uygun görür. ve böylece 14 mart yeni bir geleneğin başlangıcı olur. erkekler de artık elini taşın altına sokacak ve değer verdikleri kadınlara hediyeler alacaktır. bu özel günün adına da "marshmallow day" denilir.
1978 yılına geldiğimizde ilk marshmallow day kutlanır. ilk kutlama ishimura manseido adlı şekerleme dükkanının çevresinde yerel bir kutlama olarak yapılır. erkeklerin kadınlara alacağı hediye bile bellidir. ishimura bu özel gün için bir tatlı hazırlamış ve satışa sunmuştur. marshmallow day sonraki birkaç yılda da bu şekilde yerel düzeyde kutlanmaya devam eder. 1980 yılına geldiğimizde ise bu özel günün ismi daha kapsayıcı olacağı düşünülerek ''white day'' olarak değiştirilir. ve white day zamanla yerellikten çıkar ve bütün japonya'da yaygınlaşır. hatta hızını alamaz günümüzde güney kore, tayvan, çin gibi ülkeleri de kapsayan yeni bir sevgililer günü haline gelir. white day ilk kutlanmaya başladığı zamanlarda erkekler, günün adına da uygun olarak beyaz çikolata, beyaz altın gibi beyaz rengin ağırlıkta olduğu hediyeler almaya özen gösterirler. ancak bir süre sonra bu alışkanlık terk edilir. hediyeler renklenir. zamanla erkeklerin aldığı hediyelerin kadınların aldığı hediyelerden üç kat daha pahalı olması da yazılı olmayan bir kural olarak yerleşmeye başlar. kısacası bugün japonya ve bazı uzakdoğu ülkelerinde sevgililer günü 14 şubat ve 14 mart olarak iki parçaya bölünmüştür. ve her iki gün de sadece sevgilileri değil, değer verilen bütün karşı cinsiyeti kapsamaktadır. ve ayrıca bu iki özel günün eski zamanlardaki mektuplaşmalar gibi bir işlevi de vardır. buna göre 14 şubat'ta hoşlandığı erkeğe hediye alan bir kadın 14 mart'ı beklemeye koyulur. eğer erkek de kendisinden hoşlanıyorsa kadının hediyesine karşılık verir. ve aralarında bir ilişki başlar. bu ise birbirine açılmaya çekinen insanlar için bulunmaz bir nimettir.