Beşiktaş'ın Yeni Transferi Rafa Silva Nasıl Bir Futbolcu?

Transfer sezonuna hızlı bir giriş yapan Beşiktaş, Benfica'da muazzam bir kariyer yapan ve sözleşmesi sona eren Rafa Silva ile anlaştı. Peki Rafa nasıl bir oyuncu? Beşiktaş'a nasıl katkı sağlar? Öne çıkan özellikleri neler? İşte Rafa'nın kariyer özeti ve özellikleri.
Beşiktaş'ın Yeni Transferi Rafa Silva Nasıl Bir Futbolcu?

öncelikle 1993 doğumlu, 1,72 boyunda, sağ ayaklı, portekizli bir ön alan oyuncusu rafa silva. ön alan oyuncusu ne demek, daha detaylı inceleyeceğiz ama ön tarafın her bölgesine hakim, olduğu yerde kaleye dikine giden bir profil rafa silva. çok ama çok önemli bir transfer.

çok karmaşık bir kariyer yolculuğu yok

sevdiğim futbolcu tipi aslında, gittiği yerde sebat eden, kulübün her metrekaresinde var olan, uzun yıllar oynayan bir oyuncu. feirense altyapısından çıkıp, portekiz 2. liginde başlamış yolculuğu.

ilk sezonu 2012/2013 sezonu ve 35'i ilk 11 olmak üzere 40 maça çıkmış ve ligde 9 gol atmış. tabii ki 19 yaşında, hemen dikkatleri üzerine çekmiş. semih kılıçsoy'a yapıldığı gibi "portekiz 2. liginde hangi takımlara gol atmış ki bu 19 yaşındaki genç" dememişler ve braga'ya almışlar.

braga'ya 500 bin euro'ya transfer olmuş ve 13/14 sezonunda daha çok kupada kendisini göstermiş. ama yeni takımına da ısınmaya başlamış. ben hangi dönemler hangi mevkide oynadığını aşağıda detaylı belirteceğim, kariyer yolculuğuna devam edelim. braga'da asıl çıkışını da 2015/2016 sezonunda yapıyor.

bu sezon, sporting'e, porto'ya, benfica'ya gol atınca iyice göze geliyor. o sezon ligi geçtim, avrupa dönemi de çok iyi gidiyor. hatırlarsanız, son 16 turunda, tarihinin en iyi kadrolarından birini kuran, van persieli, nanili fenerbahçe'yi 4-1 yendikleri maçta 1 gol atıyor ve eliyorlar.

çeyrek finale kadar da; 12 maça ilk 11 çıkıp, 3 gol 5 asist yapıyor. avrupa vitrininde de boy gösterdiği için, 2016 yaz transfer döneminde, 16 milyon euroya benfica'ya transfer oluyor. 4 tam sezon braga'da güzel işler yapıyor. ama hala tam performansında değil, 4 sezonu 26 gol 18 asistle bitiriyor. bu 4 sezonluk toplam gol asist istatistiğini özellikle yazdım, takipte kalın.

ilk sezonu biraz tutuk geçiyor. çünkü sezon başlar başlamaz ciddi bir sakatlık geçiriyor. sezonda da 2 gol atıp, 4 asist yapabiliyor ama benfica şampiyon oluyor. şampiyon namzetiyle, takıma alışma süreci devam ediyor. 2. sezonu daha çok sağ açıkta, yine 3 gol 4 asistle geçiyor. tutuk.

ama bir şey oluyor ve bu sezon sol açıkta oynadığı süre artıyor. sol açıktan merkeze giren bir oyuncu olarak, 21'i ilk 11 oynadığı 26 maçta 17 gol atıp, 2 asist yapıyor. ve benfica şampiyon oluyor. şampiyonluğun mimarı kim deseniz, direkt rafa silva oluyor. 2. şampiyonluğu ama bu daha değerlisi...

sonra rafa silva'nın ünü, her yeri sarıyor. 19/20 sezonunda, 11 gol 8 asist, 21/22 sezonunda 12 gol 16 asist yapıyor. bu süreçte değeri 30 milyon euroyu görüyor. 19/20 sezonunda 3 ay sakatlık problemi dışında, ciddi bir problem de yaşamıyor. premier league'den hep isteniyor, benfica'da da kalıyor.

önceki sene de, 22/23 sezonunda 14 gol atıp, 8 asist yapıyor ve yine şampiyon oluyorlar. gelelim son senesine... geçen yıl ilk 11 olarak tam 51 maça çıkıyor. inanılmaz bir sayı ve 22 gol atıp 15 asist yapıyor. 4 sezon toplamında braga'da ne yapmıştı? 26 gol 18 asist. neredeyse bu 4 yıllık veriyi, tek sezonda sağlayacak skor gücüne erişiyor.

peki, nasıl oluyor? artık kanattan ziyade, tamamen merkezi kullanan bir 10 numara ve sahte 9 numaraya dönüşüyor. top nerede kuruluyorsa, nerede bitiriliyorsa, orada rafa silva ile selamlaşmadan kaleye gitmiyor. gerçekten muazzam bir sezonun ardından, sözleşmesi de bitmişken, beşiktaş'a gelmesi bambaşka...

bu süreçte milli takım'da da değerini buluyor. şampiyonalara gidiyor, 2016'da avrupa şampiyonu oldukları kadroda var, ilk 11 oyuncusu değil ama kadroda. 2022'de yine kadroda, 2 maçta sonradan giriyor. ama daha çok elemelerde milli oluyor. toplamda da 25 kere milli takım forması giyiyor.

peki kimdir bu rafa silva, ne oynar? 

öncelikle, topla ilişkisi çok iyi, ligin en iyi top taşıyıcı, dribling oyuncusu diyebiliriz. top taşıyan oyuncuların son vuruşlarında bir sorun olur hep. top taşımanın da verdiği bir yorgunluk. ama rafa, kısa bacaklarıyla, bu sorunu hiç yaşamıyor.

sol açıkta tersten gelip merkeze top sürüp şut çekebilen, merkezde oynadığında penaltı noktası çevresinde skor ve anahtar pas kovalayan, sağ açıkta iyi bir otacı, forvette ise iyi bir son vuruşçu. kısacası, tam bir futbolcu. çok mu övdüm? tekrar edeyim, bu sezon benfica'da 22 gol 15 asistle oynadı. ne diyeyim?

şimdi verilerine geçelim. öncelikle şunu belirteyim, bölge bölge bakacağız. mesela forvet oynadığı anlarda, 90 dakika başına ligin en iyisi. gyökeres'ten daha iyi verilere sahip. maç başına 1,52 golle biten aksiyonda bulunma, yani pivot santraforun yanında oynayınca, 2 maçta 3 gollük skor etkisi mevcut. kimin sistemi geliyor aklınıza?

diğer konu, 0,54 asist, 1,69 şut pası ile yine lig lideri. hatırlar mısınız, yusuf yazıcı konusu geçtiğinde, takım oyununu düşünmediğini, sadece şuta odaklandığından bahsediyorum. rafa silva'nın maç başına arkadaşlarına 1,69 şut çektirmesi, çok önemli detay.

ve tüm bunların yanında %69 başarılı atak aksiyonu ile yine lig lideri. o atağın içindeyken topa dokunmuşsa, 10 ataktan 7'si, benfica lehine gol, korner, taç, tekrar atak olarak başarı ile sonuçlanıyor. bu da yine çok önemli, başarı rafa silva'nın genlerine işlemiş durumda.

forvet oynadığında, yine pas aksiyonlarında 1,16 anahtar pas ile lig lideri olduğunu görüyoruz. ve toplam pas aksiyonlarında da ligde 2. sırada. 21'de 18 ile rakip yarı sahada en isabetli pas yapan oyuncu. ki bunlar riskli paslar, unutmamak lazım. değerli bir veri. yine %50 orta isabeti ile ligde 2. sırada.

gelelim forvet arkası verilerine. yani öne dönük 8 oynadığında, van bronckhorst'un böyle kullanacağını düşünürsek durum nedir? skor üretme anlamında ligde 2. sırada ve şut isabetinde ligde 3. sırada. maç başına 3 şut çekmiş, 1 isabet tutturmuş. burası biraz düşük diyebilirim.

maç başına 5,2 driblingle 3. bölgeyi geçmiş ve bunda lig lideri. maç başına da 2,26 şans yaratmış, bunda da lig 2.si konumunda. orta saha oynarken, ligin en az top kaybı yapan (1,4) oyuncusu konumunda. bu da çok önemli bir veri, gereksiz hareket sayısı epey düşük.

son baskın kanat oynadığı sezonu, 21/22 sezonu ve %60 sağ kanatta oynamış. kanat oynadığında da bambaşka özellikleri ortaya çıkmış. mesela bu sefer birebirde lig lideri olmuş. ofansif anlamda ikinci sırada, otavio'nun gerisinde kalmış. yine %67 başarılı atak aksiyonu, 1,32 golle sonuçlanan aksiyonda bulunmuş. kanat oynarken zor veriler.

ligin de en başarılı pas yapan 2. oyuncusu olmuş. kısacası, her mevkide, mevkinin özelliklerine uyum sağlamış, farklı meziyetlerini öne çıkarmış bir oyuncu. beni çok ama çok şaşırtan bir transfer oldu. 

övgüyse övgü, sakatlık yaşamazsa muazzam bir oyuncu aldık. neden?

öncelikle kariyeri boyunca hiç düşüş yaşamamış, oynadığı takıma tutunmuş bir oyuncu. sakatlık ve zihinsel kayıp yaşamazsa, 5 yıl sonra "yerine kimi bulacağız?" diye dövünürüz. hummels'te de yazmıştım, umarım o da bu verileri devam ettirmeye gelmiştir. çok önemli.

diğer konu, "oyuncu arabistan ligi'ne gidecekti, bize geldi" kısmı pek hoşuma gitmiyor. "son sözleşmemde iyi para kazanayım" diye düşünmüş. olabilir, hakkıdır ama umarım bu futbolunun gerilemesine yol açmaz.

bundan sonra, al musrati de daha iyi olacaktır, attığı pasların değerlenme oranı artacaktır. diğer oyuncular da daha mutlu olacaktır. camiamıza hayırlı ve keyifli olsun! sonu lig ve avrupa kupası olsun!

okuyan herkese teşekkür ederim.

not: tüm veriler comparisonator'den alınmıştır.

kişisel reklam: beşiktaşın beyazı kitabım