Binlerce Km Uzakta Bulunan Turks ve Caicos Adaları'nın İsminde Neden Türk Var?
bahamalar'ın güneydoğusunda iki adet adadan oluşan devletimsi ingiliz kolonisidir turks ve caicos adaları.
nüfusun yüzde 80'i grand turk olarak adlandırılan adada yaşar, geriye kalanlar ise caicos'a tamah ederler.
adanın isminin türk olmasının sebebi ise adada yetişen ve "turk's head" adı verilen bir tuz kaktüsünün çiçeğinin türk fesine benzemesi imiş. allah'tan kaktüsü başka bişeye benzetmemişler.
her ne kadar hayalimizdeki "bahamalar da bir eve çıkıp ömür boyu balıkçılık ve süngercilikle geçiniriz abi" söylemiyle paralellikler gösterse de artısıyla eksisiyle değerlendirilmesi gereken bir adadır.
sıcaklık kışın ortalama 23- 27, yazın ise 32 -37 arası değişmekedir ki bölgesine göre ılık bir iklimi vardır.
buna karşın adanın doğal yaşam formları envai çeşit böcük, sivrisinek, çiyan vesairedir ki pek de cazip gelmez bizim şehirli bünyemize. ayrıca west indies'in en susuz ve kurak yeri olduğunu da söylememiz gerek.
adanın yüzde 90'ını ada yerlisi halk (belongers deniyormuş) oluşturduğundan, zenci popülasyonu yüzde 90'lara ulaşmaktadır. en yüksek noktamız ise 50 metre ile tuvalu'ya fark atmaktadır.
ana dili ingilizce, demokratik bir yönetim söz konusu. toprakların çoğunluğu sığırcılık, büyük baş hayvancılıkla kullanılıyor, daha da büyük bir çoğunluğu hiç kullanılmıyor.
"deniz ürünleriyle bi ömür yaşarım abi" diyenlere müjde... adadan 7000 ayrı dağıtım noktasına ıstakoz, ahtapot dağıtılıyor.