Cadı Tahtası Olarak Bilinen Ouija Nedir, Ne İşe Yarar?

Cadı tahtası ya da Ouija (okunuşu: wici/viya)... Ruh çağırma seanslarının bir parçası olan bu ilginç şeyi inceliyoruz.
Cadı Tahtası Olarak Bilinen Ouija Nedir, Ne İşe Yarar?

günümüzde herkesin bildiği cadı tahtası, ya da popüler adıyla ouija tahtası, ruhlarla iletişim kurmaya yönelik kullanılan mistik bir araçtır. günümüzde bir oyun ya da eğlence aracı olarak görülse de, tarihsel kökenine baktığımızda derin ruhsal, dinsel ve spiritüel inançlara dayanır. ouija tahtası, insanlığın bilinmeyene olan ilgisinin ve ruhlarla iletişim kurma çabalarının bir ürünü olarak doğmuştur.


tahtaya verin ismin kökenine baktığımızda ouija kelimesinin fransızca (oui) evet ve almanca (ja) evet kelimelerinden geldiğine dair yaygın inanış yanlış bir kanıdır. ismin hikayesine bakarsak medyum helen peters nosworthy 1890'da bir gece, bir ruh çağırma seansı düzenlediler ve tahtaya ne isim vermek istediklerini çağırdıkları şeye sormaya karar verdiler. helen tahtaya veya çağırdıkları şeye defalarca sordu ve tahta ona defalarca ouıja cevabını verdi(evet efendim burada hemen yersenkirşen diyoruz :))

şimdi hikayemizin en başına dönecek olursak; bu tarz ruh çağırma eylemlerini ilk defa ms 420-479 civarında çin'de , song hanedanının tarihi belgelerinde görmekteyiz. o zamanki yöntemin ismine fuji yani planşet yazısı denilmekteydi.işte bu dönemde iki veya üç ayrı kişinin tuttuğu bir sopanın ucunda bir kalem ,fırça veya bir çivi bulunmaktaydı ve kağıt, kum ya da o dönem ellerinde hangi materyal varsa onun üzerinde oluşan yazıdan, şekilden bir kehanet elde ederlerdi.


bu tarz yöntemler unutulmaya yüz tutmuşlarken, gel zaman git zaman insanlar tekrardan doğa üstü varlıklara ve medyumluğa ilgi duymaya başladılar. takvimler 1880'li yılları göstermekteydi ve ortalıkta bir çok medyum peydahlamıştı. bunca curcuna içinde muhtemelen duydukları bir şeyden dolayı; 1890'da kennard novelty company'nin kurucusu charles kennard, tahtayı iş ortağı elijah bond ile birlikte icat ettiğini iddia etti.

"ouija" ismini verdikleri bu aleti ölülerle iletişim kurabilen büyülü bir cihaz olarak pazarladılar. ortamın medyumdan geçilmemesinden ve spiritualist hareketlerden dolayı ouija tahtasının popülaritesi 19. ve 20. yüzyılın başlarında hızlı bir şekilde arttı.

herkes bilir ki sinema sanatı bu tarz hikayeleri çok sever ve tarihler 1960'ları ve 70'leri gösterdiğinde, ouija tahtasının imajı korku filmler ve popüler kültürün içine adeta balıklama daldı. the exorcist ve witchboard ..... gibi filmler sayesinde; ouija tahtası artık kötücül güçlere açılan bir kapı olarak tasvir edildi, bu durum onu bir korku nesnesi olarak ününü pekiştirdi.

biraz daha modern dönem bakacak olursak; ouija tahtası, günümüzde hala güçlü bir korku ve kültürel sembol olmaya devam ediyor. patendi parker brothers tarafından 1966’da satın alınan bu ürün, daha sonra hasbro tarafından üretilmeye başlandı. birçok korku filmi ve tv dizisinde ouija tahtası kullanılıyor ve bu da onu popüler kültürün vazgeçilmez bir parçası haline getiriyor. özellikle paranormal araştırmacılar ve ruhsal deneyim arayanlar için hala ilgi çekici bir araç olmayı sürdürüyor diyebilirim.

peki nasıl çalıştığına bakacak olursak bunun için bilim insanları ideomotor etkisi olarak bilinen psikolojik bir fenomene dayanarak çalıştığını söylüyorlar. yani biraz açacak olursak bu etki, insanların bilinçli olarak düşündüğü bir şey için istemsiz bir şekilde hareketler yapmasıyla oluşmaktadır, genellikle de bu durum kişideki ince kas hareketlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

örnekleyecek olursak buna bilinçaltı hareket diyebiliriz yani kullanıcılar parmaklarını planşete koyduklarında, bilinçsizce baskı uygularlar veya hafif hareketler yapabilirler. işte oluşan bu küçük ve genellikle fark edilmeyen eylemler, planşetin tahta üzerinde kaymasına neden olmaktadır. sonrasında planşette oluşan hareketleri beynimiz anlamlı bir yola koymak için uğraşır ve biz bunun farkına varmadığımız için bir şeyin bize bir cevap verdiğini düşünürüz.

yani hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu...

kaynak: 1 / 2 / 3 / 4