Çam Ağaçlarının Neden Diğer Ağaçlar Gibi Yaprakları Yok da İğneleri Var?

Çam ağaçlarının neden iğneleri vardır? Neden her sonbaharda dökülmezler? Kısaca açıklayan bir içerik, buyrun.
Çam Ağaçlarının Neden Diğer Ağaçlar Gibi Yaprakları Yok da İğneleri Var?
iStock

neden bazı ağaçların geniş, yassı yapraklar yerine iğneleri var? noel için süslediğimiz çam ağaçları mesela, neden daha uzun yaşarlar?

kısaca cevabı hayatta kalmak içindir. genel olarak bitkiler, ekvator yakınlarındaki yağmur ormanlarında (veya seralarda) olduğu gibi sıcak ve nemi sever. ancak günümüzden yaklaşık 250 milyon yıl önce, dünya'nın iklimi ters yönde gidiyordu: daha soğuk ve daha kuru. (bkz: pangea). ve bitkilerin hayatta kalabilmesi için yeni taktiklere ihtiyacı vardı. kozalaklı ağaçlar ya da koni taşıyan ağaçlar, daha fazla su tutan iğnelere ve kök salmak için yeterli nem olana kadar havada asılı kalabilen tohumlara sahip olacak şekilde gelişti.

öyle görünmeyebilir ama iğneler de yapraktır aslında. geniş yaprakların yaptığı işi yaparlar; güneş ışığını yakalar, karbondioksiti "solurlar" ve (oksijeni) "nefes verirler". ağaca nefes almak için yiyecek ve hava sağlarlar. her sonbaharda dökülmezler normal yapraklar gibi. iğnelerin dökülmesi üç veya dört yıl sürebilir.

kozalaklı ağaçlar birçok yönden, yakın zamanda gelişen çiçekli, geniş yapraklı ağaçlardan daha ilkeldir. ancak iğneleri, özellikle zorlu iklimlerde veya toprak koşullarında, yapraklara göre bazı güzel avantajlar sunar onlara.

iğneler, normal bir yapraktan daha fazla su tutan kalın, mumsu bir kaplamaya sahiptir.
her sonbaharda dökülmediğinden, neredeyse tüm yıl boyunca güneş ışığını yakalayabilirler.
buzda ve karda hayatta kalabilir. büyük, düz yapraklardan daha düşük rüzgar direncine sahiptir, bu nedenle büyük bir fırtına sırasında ağacı devirme olasılıkları daha düşüktür. bir de iğneler böcekler tarafından yemesi için zordur. dolayısıyla ağacın yaşamını daha uzun süreye çıkarır bu durum.

kaynak