Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
cilt bakımı üç temel adımdan oluşur
1. temizleme
günde iki kere sabah ve akşam cildi temizlemek gerekir. eğer cildiniz kuruysa sadece suyla yıkamanız yeterlidir. akşam cildi gün boyunca biriken kirleticileri, güneş kremini, makyajı, hava kirliliğini, vb ciltten uzaklaştırmak için cilt tipinize ve cilt problemlerinize uygun bir temizleyiciyle 60 sn kadar parmak uçlarıyla masaj yaparak temizlemek gerekir.
cilt temizliği için foreo veya clarisonic veya plastik masaj aletleri gibi ek ürünleri ihtiyacınız yoktur. parmak uçlarıyla yapılan 60 sn civarındaki masajla ürünü cilde eşit dağıtabiliyorsanız ve köpürme sağlanması yeterlidir.
eğer makyajınız yoğunsa micellar su ile ya da yağ temelli bir temizleyiciyle ilk temizlemeyi yapabilirsiniz.
nemlendiricili temizleyiciler normallerine göre daha iyidir. ceramid içerenler temizlerken cilt bariyerinin korunmasını sağlar.
fazla içerikli ürünlerden ziyade hedef odaklı minimal içerikli temizleyiciler iritasyona yol açma ihtimali daha az olacağından tercih sebebidir.
2. nemlendirme
cildiniz yağlı da olsa bu adım cilt bakımı için mutlaka gerekli bir adım. temizlemeden sonra nemlendirilmeyen cilt iritasyona açık hale gelir. sadece non-codedogenic denilen yani gözenekleri tıkamayan, yağsız cildinize uygun bir nemlendirici kullandığınızdan emin olun. hassas ciltliyseniz parfüm içermemesine dikkat edebilirsiniz.
3. koruma
cildimizi mutlaka güneşin zararlı ışınlarına karşı korumalıyız. geniş spektrumlu (uva ve uvb'ye karşı koruma sağlayan) bir güneş kremi kulanmalıyız.
ek adımlar
tonik
tonikler eskiden cilt bakımı adımlarından 2. adımda ve mutlaka olması gereken bir adım olarak dikte edilirdi. gel zaman git zaman nolduysa gereksiz bir ürün olduğu iddia edilip pek de satılmaz oldu. tonik kullanmaya alışmış bünyelerde buruk bir tat bıraktı. bunun yerine avene su, vichy su, micelar water gibi şeylerle çok da para vermeden içimizi rahatlatabiliriz, gereksizmiş.
exfoliation
cilt yüzeyinde biriken ölü hücrelerin uzaklaştırılmasını sağlar. haftada 1 veya 2 kez uygulanabilir. fiziksel veya kimyasal yöntemleri vardır. fiziksel yönemler yüz scrubları gibi daha demode exfoliation yöntemleridir. kimyasal yöntemler hidroksi asitler gibi daha çağdaş yöntemlerdir.
serumlar
yüksek miktarda aktif içerik ihtiva edenbelirli cilt şikayetlerini hedefleyen yüksek etkili, hafif cilt ürünleridir. nemlendiriciden önce temiz cilde uygulanırlar.
yüz maskeleri
cilt maskeleri de serumlar gibi hedeflenen sorunu çözmesi amaçlayan aktif içeriği veya içerikleri yüksek miktarda içerirler. ürünler, aktif içeriklerin cilde etkisine göre tasarlandığı için ürünü önerilen sürelerin çok üstünde tutmamak gerekir. aksi halde faydası olmayacağı gibi ciltte tahrişe sebebiyet verebilir. tahminen 16 saate kadar ciltte kalmasında sorun olmayan serumlara göre çok daha kısa sürede cildin alt katmanlarına etki etmesi düşünülerek tasarlanır. daha sonra ciltten uzaklaştırılacağı için tahriş edici etkisi bertaraf edilir.
- temiz ve kuru cilde uygulanmalıdırlar.
- haftada ikiden fazla uygulanmamalıdırlar.
- düzenli aralıklarla kullanılmalıdırlar (mesela haftada 1).
- genellikle nemlendirme, aydınlatma, derinlemesine temizleme, cildi rahatlatıcı , vb hedeflere yönelik üretilirler.
cilt bakımı ile ilgili bazı altın kurallar
- ürünleri uygularken ince yapılı ürünleri daha kalın yapılıların altına uygulamalıyız. uygulama sıralaması ince yapılı üründen kalın yapılıya gitmeli. ince yapılı ürünler tonikler, losyonlar, serumlar, kalın yapılı ürünler occlusive tipi nemlendiriciler, bakım yağları gibi ürünlerdir.
- less is more. çok ve sık kullanayım, çok fayda sağlayayım doğru değil, kararında ve taviye edilen oranda kullanılmalılar. multitasking ve çok ürünün bir arada kullanılması ideal bir durum değil. sadelik en verim sağlayanı.
- cildin kendini yenilemesi 28 gün sürüyor. her hücrenin döngüye başlayıp çıkması aynı anda olmuyor. ayrıca cildin yeni içeriklere alışma süresi de hesaba katıldığında yeni bir ürünün işe yaradığının ilk delillerini görmek en az 2-3 ayı bulabilir. retinol gibi bazı içerikler için en az 6 ay deniyor. ondan sabırlılık en önemli anahtar kurallardan biri.
- sabırlılık gibi tutarlılık da çok önemli bir kural. sağlam bir sabah-akşam rutini belirlenip buna en az 2-3 ay riayet etmek gerekiyor.