Denize veya Havuza Girdiğimizde Neden Çişimiz Gelir?

Yüzerken gelen işeme isteğinin bilimsel açıklaması.
Denize veya Havuza Girdiğimizde Neden Çişimiz Gelir?

"araştırmacılar, 110.000 galon su bulunan bir havuzda, üç haftalık süre boyunca yüzücülerin 7,92 galon idrar çıkardığını tespit etti. teknik olarak bu, havuzdaki sıvının yalnızca yüzde 0,000079'una denk geliyor. daha büyük olan 220.000 galonluk havuzda ise 19,8 galon idrar bulundu." diyor today.com

hatta carly geehr de şöyle bir itirafta bulunmuş: "bir yüzücü olarak çiş içinde yüzdüğünüzü kabul etmeniz gerekiyor."
...

suya girince oluşan o işeme dürtüsünün de bir açıklaması varmış: "denizde yüzmenin havuzda yüzmeye göre birçok avantajı vardır; bunlardan belki de en kullanışlı olanı vücudun verdiği o malum çağrıya cevap vermek için sudan çıkmak zorunda olmamaktır.

yüzerken daha sık işeme isteği duyduğunuzu fark ettiyseniz, bu hayal gücünüzün bir ürünü olmayabilir. aslında bu durum için kullanılan bir terim var: daldırma diürezi.

artan işeme ihtiyacı

sağlıklı yetişkinler ortalama olarak günde dört ila altı kez idrara çıkar ve bu miktar çeşitli faktörlere bağlı olarak üç bardaktan üç litreye kadar değişebilir.

ancak diürez, böbreklerin olması gerekenden daha fazla vücut sıvısını süzdüğünde ortaya çıkar ve idrar üretiminin artmasına ve tuvalete daha sık gidilmesine neden olur. bu artan işeme ihtiyacı bir dizi koşul ve durumdan kaynaklanabilir.

örneğin, çok fazla su veya başka bir sıvı içerseniz, idrara çıkma ihtiyacınızın arttığını hissedersiniz. bu tür diürez, vücudunuzun su seviyesini dengede tutmayı amaçlar.

ancak bazı sağlık sorunları olan kişilerde, idrar çıkışının artmasında sıvı alımında herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. bu rahatsızlıklardan belki de en bilineni diyabettir; hastalığın erken belirtisi daha sık idrara çıkma ve daha yüksek idrar çıkışıdır. (bu idrar genellikle tatlı veya meyvemsi kokar çünkü vücut kandaki fazla glikozu idrar yoluyla atmaya çalışmaktadır).

bazı ilaçlar da işeme ihtiyacını artırabilir. örneğin diüretikler, vücudun fazla sıvı ve sodyumu dışarı atmasına yardımcı oldukları için su hapları olarak adlandırılırlar. kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve kronik böbrek hastalığı gibi durumları tedavi etmek için kullanılırlar. şişliği çok etkili bir şekilde azaltabilir ve vücudun sıvı dengesini yeniden sağlayabilirler. çay, kahve ve diğer kafeinli içecekler de çok tuzlu yiyecekler gibi diüretik etkiye sahip olabilir
.

daldırma diürezi

tüm bunlar ve bir dizi başka tıbbi durum, ilaç ve diğer faktörler işeme isteğinin artmasına katkıda bulunuyor olsa da, yüzücüler için genellikle en olası açıklama suyun kendisidir. aslında, denizde her zaman işemeniz gerekiyormuş gibi hissettiğinizde suyun iki yönü iş başında olabilir: sıcaklık ve basınç.

su sıcaklığı

vücut sıcaklığından önemli ölçüde daha soğuk olan su, daldırma diürezini tetikleyebilir. bunun nedeni, soğuk suya daldırıldığınızda vücudun kan damarlarını, özellikle de ellerinizdeki ve ayaklarınızdaki küçük kılcal damarları ve diğer küçük damarları daraltması ve iç organlarınızı sıcak tutmak için buradaki sıcak kanı çekirdeğe aktarmasıdır.

ancak tüm bu kan, vücudunuzun merkezinde daha büyük bir sıvı hacmi oluşturur ve bu da kan basıncınızı yükseltir. bu durum böbreklere vücudun sıvı dengesinin bozulduğu sinyalini verir ve böbrekler devreye girerek daha fazla sıvıyı filtrelemeye başlar. bu da güçlü bir işeme ihtiyacı yaratabilir.

su basıncı

suya dalmak tüm vücudunuz üzerinde hidrostatik basınç yaratır ve hassas iç kulağınız genellikle size sadece birkaç fit suyun bile basınçta önemli bir artış yaratabileceğini hatırlatan ilk vücut parçasıdır.

suya daldığınızda, hidrostatik basınç kan basıncınızı biraz yükseltir, bu da böbreklerinizin filtreleme oyununu hızlandırarak yanıt vermesini ve idrar çıkışını artırmasını tetiklemeye yeter.

1960'larda ve 70'lerde yapılan bir dizi çalışma, su basıncının idrara yol açması için suya tamamen dalmanız gerektiğini göstermiştir. ancak, tüm vücudu suya batırmak gerçekten de vücudunuzun saldığı su, tuz ve üre (idrarda bulunan bir atık ürün) miktarını artırabilir.
soğuk hava ve bu hidrostatik basıncı birleştirdiğinizde, bu fark edilir derecede daha fazla çiş yapmak için bir reçetedir.

daldırma diürezi hakkında ne yapmalı?

yüzmeye bağlı daldırma diürezinin neden olduğu kısa süreli idrar artışı önemli bir sağlık sorunu oluşturmaz. yüzdükten sonra hissettiğinizden daha fazla susadığınızı fark edebilirsiniz ve bu kısmen daldırma diüreziyle ilgili olabilir.

idrar yapma ihtiyacınızın artması sizi rahatsız ediyorsa ve net bir açıklaması yoksa, altta yatan bir sağlık durumunu ekarte etmek için sağlık uzmanınızla konuştuğunuzdan emin olun. kalp veya böbrek yetmezliğiniz, diyabetiniz, başka bir sağlık sorununuz varsa veya diüreze neden olabilecek bir ilaç kullanıyorsanız, yüzme de dahil olmak üzere herhangi bir spora başlamadan önce doktorunuza danışmakta fayda var." diyor kaynak