Gezegenlerin Renkleri ve O Renklere Neden Olan Detaylar
venüs
karbondioksit, azot ve kükürt dioksitten oluşan oldukça yoğun bir atmosfere sahiptir. bu nedenle gezegenin rengini yüzey özellikleri değil de atmosferi belirler.
sülfirik asit içeren ve her yeri kaplayan yoğun bulutlar mavi ışığı absorbe eder ve güneş ışınlarının yüzde doksanını geri yansıtır. bu yüzden de gezegen sarımsı bir renkte görünür.
mars
mars'ın yüzeyinde çoğunlukla demir oksit bulunmasından dolayı rengi kırmızımsı turuncudur. atmosferinin de oldukça ince olması sebebiyle mars uzaydan doğal renklerinde gözlemlenir.
uranüs
uranüs’ün atmosferi büyük oranda hidrojen, helyum ve metan gazlarından oluşur. uranüs’ün cam göbeği renginde görünmesini sağlayan şey metan gazıdır.
neptün
hidrojen ve helyum gazından oluşan bu gaz ve buz devi, ayrıca, az miktarlarda hidrokarbon ve azot içermektedir. uranüs'ün atmosferinin üst katmanlarında eser miktarda metan gazı vardır. metan gazı uzun dalga boylu ışınları absorbe eder ve kısa dalga boylu mavi ışınları yansıtır. bu sebeple, neptün de uranüs gibi mavi görünür.
satürn
satürn’ün atmosferi yoğunluklu olarak hidrojen ve helyum gazlarından oluşur ve amonyak gazlarından oluşan bir katmana sahiptir. hidrojen gazı koyu kırmızı bulutların oluşmasını sağlar fakat bu bulutlar atmosferin dış katmanını oluşturan ve tüm gezegeni kaplayan amonyak bulutları tarafından gizlenir. bu durum satürn'ün, amonyağın güneş’in ultraviyole ışınlarına maruz kalması sebebiyle, beyazımsı görünmesine neden olur.
jüpiter
jüpiter'in turuncu ve beyaz renkleri güneş’ten gelen ultraviyole ışınlara maruz kaldıklarında renk değiştiren moleküllerin birikmesi ile oluşur. bu tip moleküller kromofor olarak bilinir ve muhtemelen mars'taki kromoforlar kükürt, fosfor ve hidrokarbonlar içermektedir.
dünya
dünya yüzeyinin yaklaşık olarak %70’i sularla kaplıdır. yoğun bir azot-oksijen atmosferine sahip karasal bir gezegen olan dünya’nın görünümü uzaydan bakıldığında mavi rengin etki ettiği koyu gri tonlarındadır.
merkür
merkür, metalik bir çekirdek ile kayalık bir manto arasında çoğunluğunu demir, nikel ve silikat kayalarının oluşturduğu bileşenlerden oluşur. bu oluşum merkür’ün koyu gri renkli olmasını sağlar.