Günde 2 Saatlik Sessizliğin Beynin Hücre Gelişimini Tetiklemesi

Bir çalışma, günde iki saatlik sessizliğin, anıların oluştuğu beynin hipokampus bölgesinde hücre gelişimini tetiklediğini ortaya çıkardı.
Günde 2 Saatlik Sessizliğin Beynin Hücre Gelişimini Tetiklemesi

bir çalışma, günde iki saatlik sessizliğin, anıların oluştuğu beynin hipokampus bölgesinde hücre gelişimini tetiklediğini ortaya çıkardı.

hipokampus, beyinde limbik sistemde önemli rol oynayan küçük, kavisli bir oluşumdur. yeni anıların oluşumunda rol oynar ve aynı zamanda öğrenme ve duygularla ilişkilendirilir.

hipokampus’un etkinliği sessizlikle doğrudan ilişkilidir. eski anılarımızın içinde sıkışıp kalmamamız için sessizlik esnasında özellikle yatakta uyumadan önce bizi eski anılarımıza götürür ve yeni anıların oluşması için bir dizi bağlantı kurulmasını sağlar. hipokampus’un işlevliğini yitirmesi ya da hasar görmesi yeni anıların oluşmasını engeller. özellikle alzheimer hastalığında kişinin daha çok uzak geçmişini hatırlaması yakın geçmişini hatırlayamaması hipokampusla ilgilidir. hafıza, genellikle alzheimer'da başarısız olmaya başlayan ilk şeydir. örneğin toplu taşıma ve taksi gibi sürücülerin sokaklardaki karmaşık labirentlerde daha rahat araç kullanmasının nedeninin hipokampusun arka kısmının büyümesiyle bağlantılı olduğunu saptandı. hipokampusun küçülmesi ise şizofreni gibi ciddi rahatsızlıklara neden olur. bu küçülme, depresyon ve bipolar bozukluğu olan kişilerde etkili tedavi ile geri döndürülebilir ve önlenebilir. ayrıca hipokampusun doğrudan östrojenden etkilendiği de bilinmektedir. bu da gün içinde ruh hâlimizin değişkenlik göstermesine neden olur.

sonuç olarak; hipokampus’u korumak ve güçlendirmek, zihnimizi geçici hafızadan temizlemek için sık sık küçük numaralara ihtiyacımız var: güç uykusuna girmek. herhangi bir öğrenme sürecinden sonra 10-30 dakikalık kısa şekerlemeler zihninizi boşaltmanıza ve konsantrasyonunuzu geliştirmemize yardımcı olur. elbette çoğu insan bu kadar kısa bir sürede uykuya dalmayı zor bulabiliyor, ancak çalışmış bir beynin tekrar çevrimiçi olmadan önce biraz da olsa dinlenebileceği biliniyor ve böylece başka bir öğrenme sürecine hazır oluyor. diğer bir yöntem de duygularımızı, hislerimizi, depresyonumuzu ve stresimizi kontrol altında tutmamız gerekiyor. bunun için özellikle gün içinde sessiz bir ortamda kendimizi dinlemeye ve yeni anıların oluşmasına ihtiyacımız var.