İsveçli Metal Grubu Ghost, Yeni Single'ı Seven Inches of Satanic Panic ile Ne Anlatıyor?

İsveçli psychedelic rock ve heavy metal grubu Ghost, 13 Eylül'de yayınladığı Seven Inches of Satanic Panic isimli EP'sinden (extended play) önce bir videoyla ortamı ısındırdı. Peki bu video ile ne demek istediler? İnteraktif sanata dair güncel bir örnek.



ghost, beklenmedik bir anda iki şarkı ile ortaya çıktı

youtube'da bir süredir çektikleri mizahi videoların devamı olarak yüklenen en son videoda yer alan "kiss the go-goat" adlı yeni ghost şarkısı, kısa süre sonra yine sanal ortama saldıkları "mary on a cross" adlı başka bir yeni şarkı ile birlikte seven inches of satanic panic adlı bir ep/single şeklinde yayınlandı.

Ghost - Chapter 8: Kiss The Go-Goat


biraz geriye dönelim

ghost, 2018'de çıkardığı prequelle ile büyük başarı toplamış, bir çok farklı müzik tarzını pop müzik çatısı altında toplayıp, güçlü bir şekilde sunmuştu. albüm iki grammy ödülüne aday oldu, amerika'da albüm listelerinde üç numaraya kadar çıktı. albüm çıktığından beri de ghost, 130 civarı konser içeren bir turneye başladı. bu sene sonunda da turneyi bitirecekler. bir tanesini yakalamak istiyorum ama kısmet tabii. bu yoğunlukta yeni iki şarkı çıkarmalarını kimse beklemiyordu tabii ki. güzel bir sürpriz oldu. şarkıyı anlamak için biraz ghost'un youtube kanalında yayınladığı hikayeye göz atmak lazım.

bildiğimiz gibi ghost kanonunda grup vokalistlerinin soyunun dayandığı papa nihil'e "sister" lakabıyla tanıdığımız bir hanımefendi artık yeni bir yüze ihtiyaçları olduğunu söyleyerek bugünkü vokalist, genç ve dinamik ama nihil ile doğrudan kan bağı olmayan cardinal copia'yı gruba vokalist olarak aldırıyor. bu sırada sister kaza geçiriyor, kaza sonrası muhabbetlerinde nihil ile sister'ın geçmişte kalan aşk macerasını bir miktar hissediyoruz. bir zaman sonra nihil, sister'a eski günlerde ne kadar başarılı olduğunu hatırlatarak tekrardan grupta çalmak için bir şans istiyor ve bu sayede bir flashback ile ghost'un 1960'larda papa nihil önderliğinde yaptığı şarkıları dinliyoruz. tabii bu sırada nihil'in gaza gelip hayranlarını öpünce sister'ın onu terk ettiğini de öğreniyoruz. tüm bu videolar tabii ki de tamamen mizahi bir anlayış ile çekilmiş ve oldukça tatlı. son videoda da ghost'un 1969'da bu single'ı çıkardığını ve 50. yıl bahanesi ile yeniden yayınlamak istediğini görüyoruz. bu kurgusal durumu da gerçek hayata aktardılar.

yukarıda bahsettiğim videoda yer alan kiss the go-goat single'ı da açıyor

çok enerjik bir şarkı, hatta nakaratı ghost'un çıkardığı en iyi nakaratlardan biri. pozitif bile denebilir. papa nihil'e geri vokallerde bir kadın sesi eşlik ediyor. yalnız nakarat biterken "satan, lucifer, osculum obscenum" derken biraz daha gergin akorlar kullanmışlar. klavyeyle de dönemin hafif karanlık sanatçılarından iron butterfly ve arthur brown tarzında bir dokunuş yapıyorlar bu noktada. klavye şarkının geri kalanında da çok hoş bir rif ile şarkıya büyük bir katkıda bulunmakta. bu rifi gitar ile beraber çalıyorlar. bu klavye/gitar ortaklığı da ghost'un sıkça yaptığı bir hareket. ayrıca klavye ve gitar da arka arkaya çok zevkli ve melodik bir solo atmaktalar. kaliteli pop müziğin harman olduğu memleket isveç'ten çıkan ghost'un böyle kolay dinlenebilen güzel melodileri rock sound'una yedirebilme yetenekleri zaten takdire şayan. bu şarkı da bunun örneklerinden. elbette "bu şarkının metali nerede?" diyen olacaktır ama bu şarkının kurgusal çıkış tarihinde metal müziğin daha ortaya çıkmadığını da göz önüne almak lazım. şarkı yapmak istediği gibi tamamen 60'lardan fırlamış gibi olmasa da 60'lar dokunuşlu modern bir rock şarkısı olmayı başarıyor. papa nihil'in şarkı nakaratlarını tarkan misali öpücükle bitirmesini atlamamak lazım. şarkının kendisini çok ciddiye almadığını ve eğlenceli havasına kendini kaptırdığını bu öpücüklerden anlamak mümkün. hafif square hammer, hafif dance macabre, ilk albümlerdeki satanik ghost havası, biraz 60'lar, biraz mizah derken geyiğine yapılmış ama yine de kaliteli bir şarkı dinliyoruz.

ikinci şarkı mary on a cross sanki biraz daha ciddi gibi

acayip tatlı bir klavye melodisinin üstüne oturtulmuş şarkı, papa nihil'in konserler boyunca yaşadığı yorgunlukları, hüznü ve sevdiğinden uzak kalma acısını anlatıyor. yukarıda da dediğim gibi, ghost iki yıldır yolda. bu nedenle bu şarkının ciddi bir şarkı olarak yazıldığını düşünüyorum. lakin nakaratı biraz daha işin eğlence tarafında. "çarmıhta meryem ana" tabiri dini tabirlerle oynamayı seven grup için şaşırtıcı bir hareket değil. bir yandan da, benim gibi saflar hemen anlamasa da, "mary on a" derken ses benzerliğinden ötürü "marihuana"ya bir gönderme yapmışlar. yani bizim rapciler mary jane'li şarkı yapınca çok kızmamak lazım, koca ghost bile benzer şeyler yapıyor. bu mısranın hemen ardından ise bloody mary lafı geçiyor ki bu artık çok bariz bir gönderme. turnede papa nihil'in ruh sağlığını korumak için kendini uyuşturduğunu böyle anlıyoruz. ama şarkı bir yandan da nihil'in sister'a duyduğu aşka da değiniyor. hatta bunu da "benimle kaçarsan, seni içinden gıdıklarım ve bunda yanlış bir şey görmüyorum" sözleriyle anlatıyor. gerçi burada erotik bir gönderme de olabilir. zaten en başta da "you go down just like holy mary" de diyor. bilmiyorum. çok kelime oyunu var. ama bu da çok zevkli bir şarkı.

Ghost @ Madrid, 2017 / Fotoğraf: dr_zoidberg @ FlickR

seven inches of satanic panic de elbette bir kelime oyunu

80'lere kadar popülerliğini korumuş 45'lik single'ların diğer adı olan "seven inch"i kullanmaları elbette 60'lar nostaljisi ile alakalı. ama "seven inch" ile cinsel bir gönderme de yaptığını da düşünebiliriz. bu da ikinci şarkının alt metni ile uyumlu olur. "satanic panic" de ilk şarkıdaki şeytan temasına bir gönderme. tabii ki de bu single'ı 45'lik olarak yayınladılar. sanırım prequelle'in deluxe edition box setinde de yer alacak.

ben single'ı dinlerken eğlendim. grubun bu şarkıları eğlencesine yaptığı bariz ama kayıtlarına albümlerinde yer alan ghost şarkıları kadar önem göstermişler. çok melodik, çok akılda kalıcı, tobias forge'a halen deli gibi ilham geldiğini, grubun da halen çatır çatır çaldığını görüyoruz. yalnız grubun bu aralar mizaha biraz fazla eğildiği ve bunun hep böyle devam edeceği gibi bir endişem var. çünkü ghost dendiginde akla sadece bu şarkılar değil ritual, from pinnacle to the pit gibi çok ciddi, karanlık, sert şarkılar da geliyor. elbette bu grup tiyatral bir proje ve şu an 80'ler hastası bir kardinal ile 60'larda müzik yapmış bir papa nihil karakterlerini kullanıyorlar. belki de bundan sonraki albümde copia'nın tam olarak zıttı, oldukça sert ve vahşi biri gelecek. bilemiyoruz. pop müziğe kulağı çok yatkın olan forge'un son zamanlarda çıkardığı pop/rock şarkıları, grubun şu anki mizahi duruşu eğlenceli. ama bu yolda çok kalmaları kendi imajları için çok da iyi olmaz gibi geliyor. ama forge, bunu zaten düşünecek kadar zeki bir adam. bu içimi ferahlatıyor. bakalım papa nihil ve sister hikayesi nasıl ilerleyecek? cardinal copia grupta kalacak mı? ve daha da önemlisi ghost yeni albümü için nasıl bir yol izleyecek? merakla beklemedeyiz.

İsveçli Metal Grubu Sabaton'un Bismarck Klibinde Yaptığı Askeri Göndermeler