Japonya'da Cumaların Deneme Amaçlı Tatil Edilmesinden Sonra Gözlenen Olumlu Şeyler
gerek mesai saatlerinin fazlalığı gerek -özellikle büyükşehirlerde- ev ile iş yeri arasındaki mesafeyi kat ederken yoğun trafiğe maruz kalma* gerek iş tanımlarının belirsiz olması gerek iş yoğunluğu gerekse de düşük ücret/yüksek enflasyon ve diğer benzeri etmenlerden dolayı türkiye'de iş verimliliğinin aşırı düşük olması yadsınamayacak bir gerçek. ülkemizde durum maalesef bu şekildeyken, microsoft'un japonya'da 2019 ağustos boyunca denediği, çalışanlara cuma günleri tatil hakkının** tanındığı ve work life choice challenge adı verilen bir uygulama sonucunda yetkililere göre bu süreçte iş üretkenliğinin (çalışan başına satış miktarı) bir önceki yılın aynı ayındaki değerlere kıyasla %40 civarında arttığı gözlemlenmiş.
uygulamada ekstra verilen bu tatil dışında çalışanlardan toplantılarda (maksimum 30 dk. ve mümkün olduğunca çevrimiçi) ve maillere cevap verirken geçirdikleri süreleri de azaltmaları istenmiş. elbette ki microsoft da her hafta bir gün daha fazla tatil vermek suretiyle elektrik gibi ofis masraflarında da maliyet düşümü elde etmiş.
japonya gibi "fazla çalışmaktan ölmek" anlamına gelen karoşi kelimesinin türetildiği ve dentsu reklam firmasının çalışanı olan matsuri takahashi'nin 2015 yılında iş yoğunluğu, fazla çalışma ve bunların getirdiği stres nedeniyle intihar ettiği bir ülkede bu tür uygulamaların olumlu sonuçlar doğurabileceği öngörülmekte. diğer yandan japon hükümeti premium friday adını verdiği bir kampanya ile çalışanların her ayın son cuma günü işten erken ayrılmalarını teşvik eden bir uygulama başlatmış.
https://edition.cnn.com/…apan-workweek-productivity
https://money.cnn.com/…su-japan-overtime/index.html
https://www.businessinsider.com/…ee-suicide-2016-12
* yapılan çalışmalar uzun yolculukların, çalışanların kendilerine ayırdıkları zamanı kısıtlamasından ötürü iş yerinde savsaklamalara ve üretkenliğin azalmasına (9), fiziksel ve mental rahatsızlıklara, gerginliğe, obeziteye, kronik hastalıklara (10), mod düşüklükleri ve duygusal çöküntülere (11) ve düşük fiziksel aktiviteden dolayı beyin fonksiyonlarında azalmaya ve bilişsel bozukluklara (12) (13) yol açtığını göstermiş ve ev ile işyeri arasındaki mesafenin kısa olmasının çalışanlar üzerinde gerek fiziksel ve ruhsal anlamda kendilerini daha iyi hissetmeleri gerekse de iş yerinde daha devamlı, verimli ve üretken olmaları anlamındaki önemini gözler önüne sermiş.
** amerika birleşik devletleri'nde shake shack, wildbit, cockroach labs gibi şirketler de kendi ofislerinde bu tür uygulamaları başlatmış.