Kült Fotoğraf, Bir Gökdelen Tepesinde Öğle Yemeği Gerçek mi Yoksa Sahte mi?

20 Eylül 1932 tarihli ünlü fotoğraf cidden gerçek mi? Yoksa zamanın Photoshop teknikleriyle üzerinde oynanmış bir şey mi?


lunchtime atop a skyscraper, 29 eylül 1932 yılında general electric binası olarak bilinen rockefeller center'da çekilmistir. bu resmi muhtemelen yüzlerce kez görmüşsünüzdür... işte bu ikonik fotoğrafın hikayesi.

bazı kaynaklarda , tüm zamanların en ikonik fotoğraflarından biri olmasına rağmen, 'bir gökdelenin üzerinde öğle yemeği'nin daha önce düşünüldüğü kadar doğaçlama olmadığı da düşünülüyor.

arşivciler, manhattan sokaklarının yukarısında asılı bir kirişte mola veren 11 inşaat işçisini gösteren fotoğrafın aslında bir reklam kampanyası olduğunu söylüyor.

modeller gerçek işçiler olmasına rağmen, bu an, tam 93 yıl önce bugün, rockefeller center'ın yeni gökdeleninin tanıtımı amacıyla düzenlenmişti.

arşiv kayıtları, 20 eylül 1932'de çekildiğini ve ilk olarak 2 ekim'de new york herald tribune'de yayınlandığını gösteriyor. fakat bunu çeken fotoğrafçının kimliği aslında hiçbir zaman tespit edilemedi.

başka bir iddia ise şu: 1932'de çekilen ikonik fotoğraf "lunch a hill a skyscraper" charles c. ebbets tarafından çekilmiştir.

fotoğrafta, rockefeller center'daki rca binası'nın (şimdi ge binası olarak bilinir) inşası sırasında new york şehri'nin çok yukarısında bir çelik kirişe tünemiş bir şekilde öğle yemeği yiyen on bir inşaat işçisi görülmektedir. daha sonrasında ise fotoğraf, amerikan işçi hareketinin ve gökdelen inşaatı döneminin bir sembolü haline gelmiştir.

zamanla, işçilerin kimliğine dair çeşitli iddialar ortaya atıldı; bunlar arasında irlandalı göçmenler ve mohawk ulusunun üyeleri de vardı. o dönemde newyork city şantiyelerinde genellikle bu ulusun iş gücü yapısı varnış.

o dönemde gökdelen işçilerine emniyet kemeri gibi güvenlik ekipmanları sağlanmıyordu veya bunları kullanmaları gerekmiyordu. örneğin işçilerin dar kirişler üzerinde serbestçe yürümeleri ve baş döndürücü yükseklikler, yüksek ses ve ağır makineler gibi tehlikeler karşısında cesaret göstermeleri bekleniyordu.

sonuç olarak fotoğraf sahte olmasa da, samimi bir anlık görüntü de değildi. o gün orada bulunan fotoğrafçılar, kravat, pantolon askısı ve şık seyirci ayakkabılarıyla yarı resmi iş kıyafetleriyle inşaat ekibinin bir parçası değillerdi . görüntü, her çekimden sonra dikkatli bir şekilde yeniden doldurulması gereken körüklü, hantal, büyük formatlı bir kamera kullanılarak kırılgan bir jelatin kuru plaka negatifi üzerine çekildi; bunlardan çok sayıda vardı (işçilerin aynı kirişte uyuyor gibi görünmesi de dahil.)


işçiler, fotoğrafçıların varlığının gayet farkındaydı ve büyük ihtimalle rockefeller center'daki patronları tarafından basında yeniden üretilmek üzere ilgi çekici bir görüntü oluşturmak için talimatlarına uymaları gerekiyordu.

bu fotoğraf o zamandan beri dünyanın en tanınan ve çoğaltılan görüntülerinden biri haline geldi. orijinal negatif , artık kısmi ve çatlamış halde, şu anda pensilvanya'daki iklim kontrollü bir depolama tesisinde bulunmaktadır.

sonuç

evet fotoğraf gerçek, ancak birtakım fotoğrafçı kurnazlıkları ve farklı çekim açılarından dolayı olduğundan çok daha tehlikeli bir kareyi resmetmiş gibi görünüyor.

kaynaklar: ben goldberger, ed. 100 photographs: the most influential images of all time. new york: time books, 2015.

john anderson. "how a galway pub led to a skyscraper," new york times. 11 nov. 2012: ar.16.

jim rasenberger. high steel: the daring men who built the world's greatest skyline. new york: harpercollins, 2004.