Mars'a İnen Uzay Aracı Perseverance'nin İşlemcisi Neden 1998'den Kalma?

NASA'nın Mars'a başarılı bir şekilde indirmeyi başardığı Perseverance uzay aracı, 1998 model iMac işlemcisi kullanıyor. Neden böyle eski bir teknoloji derseniz hemen açıklayalım.
Mars'a İnen Uzay Aracı Perseverance'nin İşlemcisi Neden 1998'den Kalma?

rad750 adlı bu işlemci; bae systems electronics, ıntelligence & support tarafından üretilen, radyasyona dayanıklı tek kartlı bir bilgisayardır. rad6000'in halefi olan rad750, uydularda ve uzay aracında yaşanan yüksek radyasyonlu ortamlarda kullanım içindir.

rad750 işlemcisi 200000-1000000 rad arasında radyasyona ve -55 -125 derece arasında sıcaklıklara dayanıklıdır. tanesi ise 200 bin dolar.

rad750, uzun suredir piyasada olan bir sistem. artık en optimize şekilde programlanabiliyor. hatası vs. ne varsa biliniyor. güvenilir. enerji tüketimi ise makul seviyede.

radyasyona dayanıklı işlemci üretmek, yeryüzünde çalışacak işlemci üretmekten farklıdır. işlemci üretiminde silikon önemli bir materyal ama uzay aracında bulunan işlemcilerde daha farklı materyaller kullanılıyor. ek olarak bu farklardan dolayı işlemci boyutunu küçültüp transistör sayısını arttırmak da zorlaşıyor giderek. 

marka ve model numarasını hatırlamıyorum fakat mars’a giden araçtaki işlemcinin prototip olarak denenen üst versiyonlarında milyonda bir hata görülmesi üzerine projeyi duraklatmışlardı. radyasyon dışında tabii ki enerji sarfiyatı da bir etken. ha son olarak ısı etkeni de var. uzay; evet, soğuk ama bir yandan da inişlerde uzay aracının ısınması gibi bir etken de söz konusu. 

kısaca böylesi “zor” şartlara dayanacak uzay aracı işlemcileri tabii ki cep telefonlarımızdaki pi sayısının bir milyonuncu basamağını hata payı olarak sayabileceğimiz işlemciler gibi olmayacaktır.