Me Too Hareketiyle Gündeme Gelip Tartışılan Kötü Seks Kavramı Nedir?
kötü seks (bad sex) kavramın tanımı ile ilgili ne yazık ki kesin bir konsensus henüz yok. bu yüzden neden bahsettiğimi açıklamadan önce neden bahsetmediğimi açıklamak istiyorum.
kötü seks; penis büyüklüğü, erektil disfonksiyon, engellilik, vücut büyüklüğü, şişmanlık ya da zayıflık, yaş, cinsiyet yönelimi, ırksal özelliklere atıfta bulunmaz. vajinismus, endometriozis gibi kimi hastalıklara da....
kötü seks;
1. ihtiyaçlarınızın ve arzularınızın tatmin edilmediği sekstir. (burada geçen ihtiyaç kelimesi sadece fiziksel ihtiyaçları tanımlamıyor. yakınlık ihtiyacı, birliktelik ihtiyacı gibi duygusal ihtiyaçları da kapsıyor.)
2. partnerinizin memnuniyetini dikkate almadığınız seks.
3. partnerinizin amansızca hedeflerinin peşinden koştuğu ve seksin bireysel bir fetih değil, ortak bir görev olduğu gerçeğine uyum sağlamadığı seks.
4. coşkulu karşılıklı rıza olmaksızın elde edilen seks.
5. manipülatif seks. (rıza temini için manipülasyon yöntemlerinin kullanılması)
6. sömürücü ve bencil seks.
7. bir partnerin becerisinin olmadığı, öğrenme arzusunun olmadığı ve diğerinin ihtiyaçlarına ilgi duymadığı seks kötüdür.
8. cinsel yolla bulaşan hastalıklar, hiv veya istenmeyen gebelikle sonuçlanan seks kötüdür.
9. partnerin diğerini neredeyse her zaman çiğ ve yorgun bırakarak ilişkiden ayrıldığı seks kötüdür.
10. kişiyi kullanılmış veya ihmal edilmiş hissettiren seks kötüdür.
11. karşılıklı eğlencenin amaçlanmadığı seks kötüdür.
12. her iki tarafında karşılıklı faydasının cinsel deneyime dair olmadığı seks kötü sekstir. partnerlerden biri cinsel haz diğeri sosyal yakınlık elde ettiği, partnerlerden biri cinsel haz diğerinin maddi kazanç elde ettiği, partnerlerden birinin cinsel haz diğerinin olumsuz duygular sözleren korunmayı kazandığı seks, partnerlerde biri cinsel haz diğerinin sadakatsizlikten korunma ile ödüllendirildiği seks.
13. eşlerden birinin acı hissetmesi pahasına olan seks kötü sekstir.
liste daha uzayabilir. ama kötü seks konusundaki yazılarda en çok karşıma çıkan 13 madde bunlar.
bu 13 maddeyi tek cümle ile özetle derseniz
tavana dik dik bakma sıkıntısı yaratan, cinselliğin bitiminde ayakların karna çekilip yastığa sarınılma ve mümkün olduğunca çabuk uyuma isteğinin duyulduğu tüm durumlar şekilde de tanımlanabilir. sabah duşa girmeden önce önemli ölçüde kirlenmiş hissedilen tüm durumlar.
ve şu akıldan çıkarılmamalı. seks ve ilişki terapisti lisa torney'e göre, kötü seks ile cinsel saldırı arasındaki fark cinsel saldırının mutlak bir rıza eksikliği içeriyor olması. kötü sekste rıza noksanlığı mutlak değildir. aradaki tek fark bu!
konunun etik açıdan ciddiyetini fark etmek için toney'in sözlerini çok önemsiyorum. bu yüzden tekrar etmek istiyorum. kötü seks ile cinsel saldırı arasındaki fark rıza noksanlığının cinsel saldırıda mutlak olmasıdır. bu mutlaklık yüzünden cinsel saldırı kriminal bir suçtur. kötü seks ise ahlaki ve vicdani bir suç. bad sex, partnere yönelik bir kişisel saldırıdır. daha azı değil. daha masumu değil.
peki bu suçun işlenme yaygınlığı ne kadar fazla?
araştırmalar, kadınların yüzde 30'unun vajinal seks sırasında ağrı bildirdiğini, yüzde 72'sinin anal seks sırasında ağrı bildirdiğini gösteriyor. yapılan çalışmalarda partnerlerine seksin ne zaman acı verdiğini söylemeyenlerin oranının yüzde 87'den fazla olduğu, en az bir kere acı veren seks deneyimini partnerine söylemeyip gizleyen kadınların oranının ise yüzde 99 olduğunu gösteriyor. bu araştırmada konu kötü seks değil, çok daha fazlası olan acının eşlik ettiği seks. ve buradaki oranlar bile çok fazla yüksek.
bu yazıyı hazırlarken kötü seks ile ilgili çeşitli forumları inceledim. kötü seks kavramının içeriğini tam anlayamayıp düz kelime manası ile düşünüp iyi olmayan seks tecrübelerini anlatan yanıtları okudum. bu yanıtlarda dikkatimi çeken bir şey vardı. erkek kullanıcılar için iyi olmayan seks anıları orgazma ulaşamadığı, sıkıldığı ya da yeterince zevk alamadığı seks deneyimleri iken, kadın kullanıcıların iyi olmayan seks anıları büyük ölçüde acı çektiği, çeşitli şeylere zorlandığı cinsel deneyimleri içeriyordu.
''kadın ve erkekler arasında iyi olmayan cinsel deneyim nedir?'' sorusuna yanıt verenler arasındaki iyi olmama çıtası kadınlarda acı çekme noktasında erkeklerde ise yeterince haz alamama noktasında. arada ciddi bir fark var. bu farkı benden başka fark eden birileri olmuş mu diye araştırdım. michigan üniversitesi'nden profesör sara mcclelland'ın, "samimi adalet: genç yetişkinlerde cinsel tatmin" isimli bir makalesi olduğunu gördüm. bu makalenin sonuç kısmında şu yazıyor:
"genç erkeklerin ve kadınların cinsel doyumu nasıl değerlendirdiklerine dair araştırma sonucunda cinsler arasında cinsel doyum ölçeğinin alt sınırının anlamlı olarak farklı olduğu bulunmuştur. kadınlar, alt sınırın aşırı derecede olumsuz duygu potansiyeli ve acı potansiyeli içerdiğini hayal ederken, erkekler alt sınırın daha az tatmin edici cinsel sonuçlar için potansiyeli temsil ettiğini hayal ettiler, ancak kendileri için zararlı veya zarar verici sonuçları asla hayal etmediler."
peki ama neden?
"araştırmacılar nedenin sadece seksle ilgili olmadığını düşünüyor. kızların çocukken en çok aldıkları iltifatlardan biri de güzel olmaları; buna göre, sosyal değerlerinin çoğunun başkalarının onlara bakmaktan ne kadar zevk aldığına bağlı olduğunu öğrenirler. kız çocuklarına başkalarının görünüşlerinden zevk almaları öğretilir. aslında, sosyal olarak ödüllendirilmelerinin ana yolu budur. başkaları tarafından beğenilmek. kabul görmek. sosyal olarak var olmalarının yegane yolu beğenilmek ve kabul görmektir. beğenilmediği, kabul görülmediği davranışların sosyal izolasyon ile sonuçlanacağı ve kayıp edecekleri tüm çocukluk ve erken ergenlik döneminde zihinlerine kazınır. bu çocuklar büyüdüklerinde tavana bakarken sabreden yetişkinler oluyor. ilişkilerinin en az yüzde 30'unda acı çekerken bu acıyı yok sayıyor.
istenmeyen acının dahil olduğu seks "bad sex" kavramının sadece bir maddesi. bu madde bile bu kadar yaygınken kötü olmayan seksin ne kadar az olduğunu tahmin etmek güç olmayacaktır.
ama bu mümkün mü? kötü olmayan seks sahiden mümkün mü?
evet, mümkün. bir başka yazıda iyi seks nasıl mümkün olabiliri anlatmaya çalışacağım. bu konuda yapılan çalışmaların ışığında. bu yazı hacim olarak çok uzadı. zaten bu yazının amacı kadınları dayanıklılık şampiyonları gibi güçlendirmek yerine bedenlerinin acı sinyallerine katılmaya teşvik eden bir dünyada yaşama dileğimin olması.
kadınlara (ve erkeklere) bir kadının ağrısının anormal olduğunu düşünmeleri öğretilseydi bence harika olurdu. bu yazı kapsam olarak acının anormal olduğunu kavranmasını sağlasa bile yeterli. bir kadının rahatsızlığını, bir erkeğin zevkini kısa kesmek için yeterli bir neden. bu her iki cins tarafından da koşulsuz kabul edilmeli. kötü seksten iyi sekse doğru geçişte belki ilk yapılacak şey bu.
unutmayın; kötü seks ile cinsel saldırı arasındaki tek fark mutlak rıza noksanlığının kötü sekste nispeten daha az mutlak oluşudur. hiçbir erkek cinsel saldırıya yakınsak bir ilişkinin ahlaki yükünü hiç bir bayan da cinsel saldırıya yakınsak bir ilişkinin psikolojik yükünü taşımak zorunda değil. bu durum doğal değildir. değiştirilebilir. bad sex normal değildir. bad sex sadece çok yaygın bir anormaldir.