NBA 2020-2021 Sezonu Tüm Takımlar İçin Hazırlanan Detaylı Bir Ön Sezon Rehberi

NBA'de yeni sezonun başlamasıyla takımların hangi hamleleri yaptıklarını ve dolayısıyla sezon içinde neler yapabileceklerini merak edenler için güzel bir rehber.
NBA 2020-2021 Sezonu Tüm Takımlar İçin Hazırlanan Detaylı Bir Ön Sezon Rehberi

nba geri döndü ve tüm önemli hamleler sezon için yapılmış gözüküyor. bununla beraber ligde dengeleri sarsma ihtimali olan takasların (harden gibi) olup olmayacağı belli değil. bununla beraber artık konuşma zamanı geldi. 72 maç oynanacak sezonda işlerin seyircisiz gideceği gözüküyor ve bu durum tahminleri çok daha zor kılıyor. ilk kez bu kadar zor bir ön sezon tahmini yapıyorum herhalde.

1) atlantic

potansiyel olarak ligin dibi ve zirvesini bir arada taşıyan, yıllardır doğunun en istikrarlı konferansı. bu yıl da aynı şekilde devam ediyor; tüm riskleri ve potansiyeliyle…

boston celtics

nba’de offseason’ı en kötü geçiren takımlardan birisi celtics ve bu danny ainge’le beraber çok acayip bir ikilem oluşturuyor. kadrodan giden hayward –evet- kötü bir kontrattı ancak kanat rotasyonunu şampiyonluk seviyesinde tutuyordu. yokluğunda ortalama bir doğu takımı konumuna iniyorlar. hayward dışında wanamaker gitti ki benchde iyi iş çıkardığı maçlar olmuştu. enes kanter gitti ve türk nba izleyicileri mutlu oldu ancak keltler jeff teague, tristan thompson imzaları ile istedikleri şampiyonluk seviyesinden uzaktalar. draftta da aaron nesmith seçtiler ve herkes dudak büküyor. şampiyonluk seviyesi için gerçekten de 1 tane daha kanat oyuncusuna ve uzun ihtiyaçları var. aksi takdirde danny ainge’in artık buraya kadar demesinin zamanı gelmiş olur. tatum ile uzatmaları zaten beklenen gelişmeydi ancak daha fazlasına şiddetle ihtiyaç duyuyorlar. belki de bazı draft picklerle beraber acı kararlar almaları ve takas yapmaları gerekiyordur. teague'in wannamaker'a göre bir upgrade olması yetmez.

iyi senaryo: bir pota altı oyucusu ve bir kanat ekleyip şampiyonluk için bağıra bağıra gelirler ve oraları zorlarlar. bu en az doğu finalleri demek.
kötü senaryo: ainge’in basireti bağlanır ve eldeki kadro ile sıkışıp vasatlığa mahkum olurlar. bu da en fazla play-off 2. tur demek.
tahmini konum: doğuda 2-5 (43 – 24 / 38 – 34 arası)
offseason notu: 5/10

brooklyn nets

planlarını yürürlüğe koyma zamanı geldi ve durant-ırving ikilisi ile ligde en üst sırayı zorlamak istiyorlar. joe harris’le imzaladılar ve takasla shamet’i alıp ayrıca çaktırmadan houston’da harika bir yarım sezon geçiren jeff green’i resmen “kapattılar”. prokhov’un intihar seçimleri sonları artık nets gerçekten sahne alacak. onlar için off-season ın en büyük hikayesi harden’la beraber yazıldı ancak şu ana kadar bir gelişme olmadı ve ırving, lavert, harris, durant, allen beşi ve sağlam gözüken geniş kadroları ile lige iddialı şekilde geliyorlar. onlar için steve nash hamlesi çok riskli ve ırving gibi bir saatli bomba ile herşey çok ince bir buz üstünde. daha önemlisi ise durant; aşil sakatlığı sonrası “ligin en iyi oyuncusu” – “all star skorer” ikileminde hangi noktada olacağı önemli. bu kadar çok risk barındırırken onların başarılı olması da biraz şansa kalıyor sanki. ancak iyi senaryoda fena uçacakları ve rakip tanımayacakları da malum.

iyi senaryo: durant sağlıklı döner, harden, irving’i de içeren bir paketle nets’e gelir ve şampiyon olurlar.
kötü senaryo: durant all-star bir skorer olarak 25 sayı ortalama ile döner, irving’in çenesi açılır ve herkes delirip bir gün bir oyuncu otomatik silahla soyunma odası basar. bu da play-off ilk veya 2. turda tokatlanarak elenmek demek.
tahmini konum: doğuda 1-4 (50 – 22 / 40 – 32)
offseason notu: 7 / 10

new york knicks

nba’de kimse, new york’un onlara çektirdiği kadar çektirmemiştir. gerçekten de efsane kötüler ve aynen devam… dünyada en çok 4 numara depolayan takım hüviyetine sahiplerdi ve deliler gibi guard arayışındaydılar. sonuç: draftta haliburton gibi bir isim varken “new york çocuğu” olduğu için bir 4 numara da seçtiler! obi toppin spektaküler ve amerikalıların “box office” dedikleri tarz bir eleman ama neden?! guard rotasyonuna sadece austin rivers’ı eklemeleri onların bir halt olamayacağının kanıtı. koç thibodeu ile rj barett’ın kariyeri baş aşağı gidecek ve toppin’i kendi pozisyonunda da oynatmayıp iyice saçmalayacaklar. 2021 draftı için yatıyor olabilirler ancak onlarda hiçbir şeyi değerlendirecek zeka yok. patrick ewing gibi adam bir kez gelir. off-season'da da en istenmeyen ekiplerden birisi konumundalar. kadrolarından portis ve taj gibson’ı yollayıp 30 milyonluk maaş boşluğu açmalarının hiçbir önemi yok. bir başarı şansları da bulunmuyor. o kulüp dolan ve rose ile bir adım ilerleyemez.

iyi senaryo: payton, barett, toppin, randle, robinson beşi uyum sağlar, toppin çok yönlü bir kanada dönüşür ve rivers çok iyi bir bench desteği vererek beklenmedik şekilde yukarıyı zorlarlar.
kötü senaryo: thibs’in çok uzun süre verme politikası yüzünden barrett sakatlanır, toppin sürmenaj yaşar ve takım olmayan geleceğini bir daha kaybeder.
tahmini konum: doğuda 12-15 arası (23-49 / 18-54 arası)
offseason notu: 4/10

philadelphia 76’ers

en iyi transferlerini daryl morey ile yaptıkları belli oldu. öngörülebilir simmons ve motivasyonu yerlerde olan embiid’le ne yaptıkları ve yapamadıkları çok belli olan bir takıma sahiplerdi. pota altında al horford gibi işe yaramayacak bir isme yıllık 27 milyon bağlamışlardı ve 76’ers'ın “process” dişlileri tıkanmıştı. ardından daryl morey takımın onurunu kurtardı. bu arada teybi biraz daha başa sarıyorum: brett brown isimli kepaze koç yollandı ve doc rivers takımın başına geldi. (şimdi teybi ileri sarıyorum) daryl morey, al horford’ı takas çılgınlığı içinde okc’ye ittirmeyi başardı. üç sayı tehdidi olmayan takıma danny green’i getirdi. ayrıca acı bir kararla josh richardson dallas’a yollanırken karşılığında seth curry ile takımı ortalama üstü bir üç sayı tehdidine sahip kıldılar. bu durum simmons’ın aşırı kısıtlanabilir yeteneklerini de ciddi şekilde kullanılabilir hale getirecek. bugün artık daha iyi bir takım oldular ve ne kadar ileri gidecekleri de embiid’in davis ve giannis’e ne kadar yaklaşmak istediği ile alakalı olacak. embiid, harris, green, curry, simmons beşi daha uyumlu bir beş. ayrıca pota altına dwight howard’ı da aldılar ve artık daha tehlikeliler. bu sene iyi geçecek gibi. tek sorun beklenmedik bir simmons-embiid patlaması olur. bu da onları çok düşürecek bir risk. embiid’in sağlık durumu ile beraber en önemli risk.

iyi senaryo: uyumlu bir oyun, sağlıklı bir embiid ile doğu finali.
kötü senaryo: takım içi sürtüşmeler ve kendall jenner – embiid aşkının başlamasıyla deliren simmons ve ikilinin en az birinin yollanıp kısmi rebuilding. bu esnada play-off 1. turda eleniş.
tahmini konum: doğuda (2 – 5) ( 46 – 26 / 39 – 33 arası)
off season notu: 9/10

toronto raptors

offseason döneminde belli bir gündemleri vardı ve o gündemi vanvleet imzası ile kapatırken ibaka’nın kaybı üzücü oldu. gasol artık verimli olamayacağını göstermişken onun ve ibaka’nın gidişini yeterli şekilde (aaron baynes ve boucher’in uzatma kontratı ile) doldurdular. onlar için şu anda tehlikeli bir durum var: ellerinde vanvleet, siakam, annouby, lowry gibi isimlerle kesinlikle play-off klasmanındalar ancak arafa düşmüş durumdalar. ellerindeki birkaç değeri konsolide ederek bir adet all-starla anlaşıp yükselmeyi denemeleri gerekiyor. dağıtılamayacak kadar iyi, yükselemeyecek kadar vasat bir noktadalar. florida’da geçirecekleri bu sezonda belki 2021 offseasonu ve “vadedilmiş kurtarıcıyı” bekliyor olabilirler. bu arada seçildiği sıraya göre malachi flynn (28. sıra) bir “steal” adayı.

iyi senaryo: uyumlu bir oyunla herkesi yenen sağlıklı bir raptors normal sezonu daha. ardından hatalarından ders almış bir siakam ile doğu finali.
kötü senaryo: iyi bir offseason, kötü bir playoff ile 2. turda veda.
tahmini konum: doğuda (3 – 7) ( 44 – 28 / 37 – 35 arası)
offseason notu: 6/10

2) merkez grubu

bulls hanedanlık yıllarından beri nba’de en sevdiğim grup burasıdır ancak uzun zamandır soğuk ve ıssız… son 2 sezonun normal sezon birincisi buradan çıkıyor ancak genel başarı olarak yerlerde sürünüyorlar.

chicago bulls

koç jim boylen’ın gidişi en önemli başlangıçtı. billy donovan geldi hoş geldi. draftta 4 numaraya sahiplerdi ve ilerde iyi bir savunmacı olmak dışında çok ümit vadetmediği sıklıkla vurgulanan patrick williams’a yönelerek kötü gözüken bir seçim yaptılar. her şeyden önce bu sene adam akıllı oyun oynayacaklar. çok iyi bir savunma altyapısına sahiplerdi ancak hücumda kötü gittiler. bu sene bunu terse çevirecekler. garett temple dışında anlamlı bir offseason hamleleri de olmadı. lavine üzerinden oyunlarını betimleyecek ve play-off kovalayacaklar. şu zamana kadar yeniden yapılanma adına pek başarılı olamadılar onu da kabul etmek lazım.

iyi senaryo: coby white’ın seviye atlaması ve williams’ın da iyi çıkması ile play-off 8. sıra. aynı zamanda derli toplu oyun.
kötü senaryo: ellerinden geleni yapamalarına rağmen bunun 8. sıra için bile yetmemesi.
tahmini konum: doğuda 8-12 (37-35 / 30 – 42 arası)
off season notu: 4/10

cleveland cavaliers

sürekli zirvede oldukları şaşalı günlerin ardından “hak ettikleri” ortama dönmüş gibiler ve çıkışa dair pek bir sinyal de vermiyorlar. draftta 5. sıradan isaac okoronkwo’yu seçtiler. defansta her yerde oynayan olağanüstü atletik ve yetenekli bir isim. d rlc olarak her yere koy oynasın… öhöm… hayaller bir yana gerçeklere dönersek, colin sexton varken darius garland’ı alan gerizekalı cleveland mantıklı sayılacak bir iş yaparak okoro’yu 2 numarada değerlendirecek. buraya kadar draft övdük, tamam. ancak sexton, garland, cedi gibi gençlerle çok kötü bir rebuilding yaşıyorlar. love’ın kontratını da ittiremediler ve garland-sexton ikilisinden birisini bench e alıp bir şeyler deneyip eziyet içinde dandik bir sezon daha tamamlayacaklar. lebron’un firması üzerinden kontrat imzalattığı tristan thompson’ı serbest bıraktılar bu tek anlamlı şeydi. onu da yapmamak o kadar zor değildi; sadece hiçbir şey yapmadan durdular. bu da başarı...

iyi senaryo: lotaryadan 1 numarayı seçmek ve sexton’ı dışlayıp okoro’yu, cedi’yi daha aktif kullanarak düzgün bir yapı kurmak.
kötü senaryo: sexton ve garland’ın bildiği haltları yiyerek basketbolun bizatihi kendi varlığını sabote etmesi.
tahmini konum: doğuda (13-15) (15-57 / 10-62 arası)
off season notu: 5/10

detroit pistons

resmen rebuilding yapan bir takım için acayip imzalar attılar. 3 yıl 60 milyon dolarlık jerami grant hamlesi çok mu gerekliydi? blake griffin ve kontratından çıkmayı umutsuzca beklerken takımın kentten çıkmaması için bir şeyler yapmanın baskısını ve yeniden yapılanmanın gerekliliğini acayip bir şekilde beraber yaşadılar. ne yapmaları gerektiğine karar vermiş gibiler ancak bu karara yönelik olarak gereksiz şekilde uzunları doldurmuş durumdalar. rose–hayes ikilisinin oyunda alacağı süre, roller ve olası takas durumları pistons’ın geleceğini bize gösterecek. ligin en kötü 2 numara derinliğine sahip takım; delon wright - mykhailiuk! bravo! ama bir yandan grant, griffin, okafor ve plumlee ile 99-00 sezonu için şampiyonluk adayı bir rotasyon! döner yemek istiyorum ama dönerin etrafında dönmek istiyorum diyen manyakların kuracağı takım bu kadar olur. öbür taraftan killian hayes ve saddiq bey bu takımda gelecek 10 yılın yapı taşları olabilirler. hayes draft'ına herkes çok yükselmiş durumda. bu da olası rose takasını öne çıkarır.

iyi senaryo: griffin sağlıklı kalır, killian hayes harika bir çaylak performansı gösterir ve playoff yaparlar. ilk turda elenirler.
kötü senaryo: rose takımda kalır, hayes gelişemez ve kısır bir oyunla play-off dışında kalırlar.
tahmini konum: doğuda 10-14 (28-44 / 20- 52)
playoff notu: 4/10

indiana pacers

beklenmedik şekilde koçlarını değiştirdiler ancak sağlıklı ilk 5’leri hala ligin saygıdeğer ilk 5'lerinden birisi. buna ek olarak aaron holiday ile uzattılar. tj mccnonell ve lamb gibi işe yarar rotasyon oyuncularına sahipler. onları bir yere getiren iki uzunlu sistem daha da ileri gitmelerini engelleyen şeyin ta kendisi ancak eldeki formülle ilerleyecekleri aşikar. oladipo’ya çok fazla ilgi vardı ancak takaslamadılar. yeni çaylak koç björkgren’in ne yapacağı çok önemli. sürekli ilk turda elenen bir takım olarak arafta sıkıştılar ve onları ileri götürecek ismin tj warren olması biraz garip duruyor! daha fazlası içinse victor oladipo yeniden all-star seviyesine çıkmak zorunda. bütün yaz ne uzadılar ne kısaldılar. uzun rotasyonlarına bir sağlam yedek almak zorundalar, onun dışında “planlarına uygun” şekilde gidiyorlar sanki. onlar burada bulunmaktan mutlular.

iyi senaryo: oladipo all-star günlerine döner, tj warren geri adım atmaz ve play-off 2. turunu görürler. belki finali bile zorlarlar. (ama yarı finalde elenirler.)
kötü senaryo: play-off’a kalıp ilk turda elenirler. iyi ve kötü senaryo arasındaki fark çok düşük.
tahmini konum: doğuda 5-9 (40-32 / 34 – 38 arası)
off season notu: 3/10

milwaukee bucks

son iki sezonda lig birincisi oldular ancak geçen sezon play-off'ların bitiş şekli onlar için bir kriz oldu. imajları ve gelecek planları çok büyük yara aldı. tüm yazı tek bir amaçla geçirdiler; giannis’i memnun ederek kontrat uzatmasını kabul ettirmek! bu amaçla tüm ligin peşinden koştuğu jrue holiday’i dev bir paket vererek (bledsoe, hill + 3 tane draft hakkı) aldılar. büyük sükse yaptılar ama yetmedi. bogdan bogdanovic’i sign and trade ile takasladılar. holiday, bogdanovic, middleton, giannis, lopez beşi muazzam oldu. uygun tabirle “beton gibi” bir kadro inşası… ve sonra yıkılan hayaller. bucks yöneticilerinin işi basına açık etme biçimi onları bogdanovic’i alamama sonucuna taşıdı. bogdan kardeşimiz gelmeyince armut gibi kaldılar ve bu rezaleti telafi edip giannis’i küstürmemek için dj agustin, bobby portis ve torey craig’i aldılar. bu bir rotasyon genişletme hamlesiydi çünkü güçlü ilk 5 çıkarıp playoff'larda açık vermemek için çalışırken çok fazla değeri kaybetmişlerdi. şu anda fena bir yerde değiller. bogdan gelse olağanüstü olurdu ancak giannis’in elinden topu alıp kritik anda topu elinde tutup sayı atabilecek bir ismi eklediler. bu onları “öldüren” kusurdu ve bunu kapatmaları onları geçen sezona göre daha iyi yapıyor. artık koç budenholzer’ın da kendsini upgrade etmesi gerekiyor ancak normal sezon özelinde bucks zaten durdurulamaz. yine de veteran minimumla falan dış atıcı bulmaları şart.

iyi senaryo: giannis kontrat uzatır, middleton takaslanıp yerine bir all-star skorer daha gelir ve nba finallerini kazanırlar.
kötü senaryo: normal sezonu ezip geçip play-off’da doğuyu kazanamadıkları bir senaryoda kalmaları. bu durum giannis rüyasının da sonu olabilir.
tahmini konum: doğuda 1-2 (60-12 / 55 – 27 arası)
off season notu: 7/10 (bogdanovic olsa 10’du)

3) güneydoğu

doğunun bilinmezliği ve acayipliğinin yansıdığı gruplardan birisi de burası.

atlanta hawks

son 2 3 sezonda yeniden yapılanma sürecinde “bilinçli kaybetme” politikasıyla ilerleyen hawks yönetimi “buraya kadar” diyerek kazanmaya karar verdi. kaliteli genç yeteneklere ek olarak başarılı eklemeler yaparak şampiyonluk kovalayan ekiplerin alacağı kimi isimleri kadrolarına kattılar. trae young, cameron reddish, deandre hunter, john collins’e ek olarak geçen sezon ortasında gelen capela ile bir seviyeye çıkmışlardı. bogdan bogdanovic, danilo gallinari, rajon rondo, tony snell, kris dunn gibi çok spektaküler eklemeler yapıldı ve yetenekli takım klasmanından “kazanmaya gelen takım” sınıfına çıktılar. lotaryaya girdikleri belki de son senede okongwu’yu seçerek pota altında aşırı zenginlik yarattılar. geçen sezon ortalarında sadece “trae young ne kadar uzaktan üçlük atacak” sorusuyla keyif alabilen atlanta taraftarları bu defa çok daha mutlu. 48 dakika oyunda hakimiyet kurabilecek bir kadro. young’ı yetiştirebilecek rondo gibi bir mentör isim, gallinari, bogdanovic çok büyük fayda sağlayacak. onlar için tek risk aşırı genişlemiş kadroyu nasıl idare edecekleri. young’ın üzerinden ciddi savunma dezavantajlarını hala yaşıyorlar ancak takım olarak savunmada da ileri gideceklerini görmek olası. düşük profilde kaldıkları günler artık bitti. potansiyel olarak artık çok şey vaat ediyorlar.

iyi senaryo: doğuda play-off yaparken gençlerin öne çıkışını devam ettirirken sınıf atlamaları. play-off 2. turu görmeleri.
kötü senaryo: aşırı şişmiş kadronun çorbaya dönmesi ve gelen veteranların gençleri ezmesi. playoff’u 9. sıra ile kaçırmak.
tahmini konum: doğuda 4-8 (40-32 / 34-38 arası)
off season notu: 10/10

charlotte hornets

bugüne kadar pek çok saçmalığa imza atmış olan hornets bu sezon hepsini aşabildi mi? diye sorulan bir ortama yine girebilmeyi başardık. draft'ta lamelo ball seçimi ile otoriteler tarafından beğenilen bir seçim yaptılar. batum kontratını uzatmışken 2021 draft ve offseason ortamına boş bir capspace ve draft seçimleriyle hazırlanabilirlerdi. bunu yapmadılar.
batum’un 27 milyonluk kontratını 3 yıla yayıp 9 milyon olarak ödemeyi kabul ettiler. gordon hayward ile 4 yıl 120 milyon dolara anlaştılar!

bir kere gordon hayward kötü bir isim değil. point forward olarak boston’a göre çok daha fazla iş yapabilir. ancak geliştireceği oyun ve kadro ham ve olmamış durumda. onun biraz daha oturmuş bir kadroya bunun yarısı bir kontratla gitmesi daha mantıklı olan gerçeklikti. devonte graham, terry rozier, lamelo ball, gordon hayward dörtlüsü fena durmasa da pj washington, cody zeller gibi isimler hatta takımın geri kalanı gerçekten çok kötü. aslında james borrego doğru işler yapan iyi bir koç ama hornets’ın kadro durumu gerçekten çok acınası durumda. draft haklarını sakatlayacak hayward hamlesini anlamak da zor. 5-10 maç fazla kazanmak hornets’a hiçbir şey kazandırmazdı. bilakis daha çok şey kaybettirecek. şu kadronun daha iyi oyun oynaması değil, şu kadroya daha iyi isimlerin eklenmesi amaç olmalıydı.

iyi senaryo: hayward sakatlanmaz ve çok iyi oynar. lamelo ball büyük etki eder ve play-off yaparlar.
kötü senaryo: hayward yine 30 maç kaçırır, graham, rozier ikilisi lamelo ball’u yer ve 25 maç kazanıp kepaze olurlar)
tahmini konum: doğuda 10-14 (35 - 37 / 28 – 47 arası)
off season notu: 5/10

miami heat

geçen sezonun taçsız kralları… muhteşem bir play-off dönemi yaşadılar, olağanüstü bir peri masalı finallerin ilk maçında sakatlıklarla bitti. ve şimdi yeni gerçekler başlıyor! jae crowder, derrick jones jr ve solomon hill gibi isimler takımdan ayrıldılar. normal sezon özelinde jones, play-off'lar da dahil edilecek şekilde crowder’ın gidişi kötü oldu. takıma kattıkları avery bradley fena durmuyor. mo harkless da eften püften bir imza gibi dursa da yeni draft seçimleri achiuwa için “steal” deniyor şimdiden ve bu miami söz konusu olduğunda gerçekçi bir iddia. bam, dragiç ile uzattılar, aynı şekilde leonard da takımda kaldı ve olynyk de uzatma maddesini kullandı. pek bir şey değişmedi ancak onlara karşı bakış açısı değişti. artık daha zorlu maçlar oynayacaklar. herro ve robinson’ın daha da iyi olacakları düşünülürse bu zorlukları aşmaları sorun değil. onların en önemli sorunu pota altında kısa kalmaları olacaktır.

iyi senaryo: oyun içinde jae crowder'ın yokluğunu tölere etmeyi başarıp butler-dragiç-adebayo önderliğinde play-offlarda doğu şampiyonluğu. daha önce yaptılar, yine yaparlarsa sürpriz olmaz.
kötü senaryo: kanat rotasyonundaki zayıflamaya bağlı olarak play-off 2. turunda elenmek.
tahmini konum: doğuda 2-5 arası ( 48-24 / 41-29)
offseason notu: 4/10

orlando magic

nba’de takımların bir yerlere varmak, bir şeyler kazanmak gibi hedefleri vardır. bunu o anda başarmaya çalışanlar veya birkaç yıl sonra zirvedekiler düştüğünde orada olmaya çalışanlar olur. orlando ise o kadar saçma bir yaz geçirdi ki onları tanımlamak, hangi klasmanda olduklarını anlamak çok zor. 3-4 sene önceki atalet, o mallık hali yeniden geldi herhalde. 15. sıra draft seçimleri cole anthony? vasat. dj augustin? gitti. aaron gordon? hayal kırıklığı. vucevic? iyi günde ancak “robin” olur. isaac? seviyoruz ama sakat… orlando’nun içinde bulunduğu açmazlar ve ileri gidememe hali büyük bir tıkanıklık yaratıyor. artık bir karar vererek gordon’ı ve vucevic’i göndererek yeniden başlamaları gerekli. bu sezon yine harika savunma yapacaklar ama kabız ıkındıran hücum yetenekleri ile bir yere varmaları imkansız. belki cole anthony bir “steal” çıkabilir. sonuçta bu yılın draft sınıfına dair bilgilerimiz bugüne kadar olanların en kısıtlısı… yine de giannis ya da kawhi tarzı franchise dirilten steal olması beklenmedik… orlando 2 yıllık play-off maceralarının ardından bir şeyleri düzeltmek zorunda. bu koçla alakalı değil, ön ofis ve yönetimle alakalı. ve sonra oyuncularla…

iyi senaryo: markelle fultz harika bir yıl geçirir. takım olarak hücumlarını ilerletirler ve ısaac da beklenenden erken dönerse yine play-off yapabilirler.
kötü senaryo: kötü bir draft, kısıtlı hücum yetenekleri ile takımın “bıkıp” savunmadan da vazgeçmesi…
tahmini konum: doğuda 8-12 8-12 (37-35 / 30 – 42 arası)
off season notu: 3/10

washington wizards

kabul edelim ki gm değişikliğinden bu yana olanlar onlar için nispeten iyiydi ancak john wall’un russell westbrook’la takas edilmesi 2 yıldır nba’de dev bir amaçsızlıkla dolanan wizards için en önemli hamle olacak gibi duruyor. doğrulara ek olarak bertans ile 80 milyon dolarlık uzatma imzaladılar ve ilk kez son birkaç yılın ardından ışık görüyorlar. russ, beal, hachimura, bertans gibi isimlere ek olarak troy brown jr da kendisini geliştirdi ve hepsine ek olarak net bir draft steal olan dani avdija’yı draft ettiler. avdija, avrupa’da gösterdiği oyun zekasını wizards’da da gösterir ve biraz da fizik güç ekleyebilirse -ki bu nba’de rahatlıkla olan bir şey- wizards beklenmedik bir oyun zekasına sahip olacak. bu arada bryant’ı yedeklemek için robin lopez’i aldılar ve geçen sezonki çöp kadro düşünülünce idare eder bir yama oldu. 7 isimlik bir çekirdek kadro ve 2 adet all-star kalibresindeki isimle wizards yeniden play-off kovalamak için piste çıkıyor. bunu son dediğimde o kadar büyük kavgalar ve facialar yaşandı ki yine korkuyorum ama bu defa play-off için adaylar. tabii bunların hepsi iki şarta dayanıyor; birincisi sakatlık durumları (bu herkes için aynı) ikincisi ise savunma !!! mutlaka savunma yapmaları lazım. bu sezon da “fail” geçerse bradley beal’a bye bye demek zorunda kalırlar. özellikle hachimura-avdija ikilisini çok merak ediyorum. onların verecekleri çok önemli. tabii russ-beal ikilisinden sonra… russ, hatanın “kendisinde değil harden’da olduğunu” göstermek için sahaya çıkacak. bu en azından sezon başında daha az toksiklik demek.

iyi senaryo: başarıya aç 2 all-star ve yetenekli draft picklerle play-off’a çıkıp motive bir şekilde sezonu konferans yarı finallerinde bitirirler.
kötü senaryo: russ ve beal birbiriyle takışıp beal “beni salın” dediğinde ellerinde russ ve kontratıyla beraber rebuilding çaresizliğine giriş. play-off dışı kalmak…
tahmini konum: doğuda 6- 10 (40-32 / 33 – 39 arası)
off season notu: 8/10

geldik batı konferansına... son yıllarda sürekli olarak “son yılların en zorlu batı konferansı” deniyor ve bu yıl da aynı mavranın peşindeyiz.

1) kuzeybatı

denver nuggets

geçtiğimiz sezonun batı finalisti, muazzam hikayelerle dolu bir play-off’u gururla geride bıraktı. ardından girdikleri off-season da takımı ileri götürmek adına ne yaptılar diyecek olursanız “idare ettiler” demek yeterli. geniş kadrolarında verim alabildikleri jerami grant’i 3 yıl 60 milyonluk bir kontratla detroit’e uğurladılar. plumlee de aynı şekilde iyi bir kontratla (detroit için kötü) yeni takımı motor şehrine gitti. millsap’i tuttular. clippers’dan ayrılan jamychial green’i kadroya kattılar ve bu klas bir iş oldu. grant’in yerine artık ilk 5’te bubble döneminin en iyi çaylağı olan michael porter jr. sahneye çıkıyor. şimdi o, bu takımın kritik bir parçası olmuş durumda. bunu hak ediyor ve kesinlikle hazır. garry harris, millsap, barton gibi isimler fayda sağlarken artık “batı all-star” seviyesine çıkmış jamal murray ve nikola jokiç en büyük sınavlarına çıkıyorlar. özellikle jokiç’in ekonomik kullanımı çok önemli. denver beraber oynamayı çok iyi biliyor ve özellikle porter jr’ın 20-5-5 seviyelerini test edeceği sezonla beraber en büyük saldırılarına geçecekler. a bu arada, draft 28. sıradan seçtikleri rj hampton’dan beklentiniz düşük olmasın. bir oyuncuyu denver seçiyorsa “iyidir”.

iyi senaryo: jokiç ve murray all-star olurlar, o seviyede oyun oynarlar ve onlara m.p. jr muazzam bir oyunla katılır. işte o zaman bir daha batı finali oynayabilirler. daha fazlası biraz biraz biraz biraz daha şansa bakar.
kötü senaryo: porter jr. sağlık açısından iyi bir yıl geçirmez, murray ve jokiç kendilerini çok yorarlar ve play-off ilk turunda veda ederler.
tahmini konum: batıda 3-7 (50-22 / 43 – 29 arası)
off season notu: 7/10

minnesota timberwolwes

iyi bir off season geçirdiler: nba draftı 1. sıra seçimi ile bir şansa sahiplerdi. onu anthony edwards ile kullanırken okc’nin “gel vatandaş” kampanyasından ricky rubio’yu da aldılar. ant-man ve rubio’yu beraber kullanıp malik beasley’i yedeğe alabilirler. o durumda rubio, d’lo, ant-man, hernangomez,kat beşi ile oynayacaklar. başlarında düzgün bir koç olsa gerçekten de umut vadediyorlar ancak “win-now” diyen (hhahahahahaha) bu takımın biraz kendisine çeki düzen vermesi gerekiyor. rubio tam bu noktada önceden iyi bildiği ve sevildiği minnesota’da acayip yarar sağlayabilir. hem edwards’ı geliştirmek hem kat ve d’lo ya istedikleri kadar top vermek beraberinde ince bir coaching gerektiriyor.bu isimlere ek olarak cullver ve okogie’yi de eklerseniz wolwes artık play-offlara katılma amacına sahip. ve yeterliliğine de… onlar için en büyük sorun kat-d’lo kampının edwards’ın gelişimine ne kadar çok izin vereceği… ve ne kadar iyi bir koçluk yapılacağı… takımın iyisi çok iyi olur ama kötüsü çok kötü gider.

iyi senaryo: kat ve d’lo işi ciddiye alır. takım iyi savunma yapar ve kat içerden de oynayıp takımı daha tehlikeli hale getirir. edwards da sağlam iş çıkarır ve play-off ilk turuna katılırlar.zaman bir daha batı finali oynayabilirler. daha fazlası biraz biraz biraz biraz daha şansa bakar.
kötü senaryo: kat-d’lo ikilisi edwards’ı yer. huzursuzluk beraberinde disiplinsizlik getirir ve kepaze olan koç kovulur. play-off’lar yine yalan olur.
tahmini konum: batıda 6-12 (40-32 / 25 – 47 arası)
off season notu: 9/10

oklahoma city thunder

2028’e kadar 16 tane draft hakkına sahipler. tüm takımı bozdurup “my precious” dediler ve gel vatandaş gel kampanyası ile 1. tur draft hakkı ver istediğin oyuncuyu götür dediler. yeniden yapılanmanın dibine vurdular ve seneye artık sonuçları almaya başlayacaklar. bu yıl kadroyu değerlendirmek falan çok anlamlı değil. sıfıra indiler, 3-4 sezon sonrası için “death star” inşa edecekler. aldıkları isimleri de bu sezon verecekleri fayda üzerinden değerlendirmek doğru değil.

iyi senaryo: lotaryadan canavar sıralar alırlar.
kötü senaryo: lotaryadan dandik sıralardan oyuncu seçerler. (birisi normal sezon mu dedi? aradığınız sezona şu an ulaşılamıyor lütfen 2 sezon sonra tekrar deneyiniz. the season you are calling cannot be reached at the moment. please try again 2 years later…)
tahmini konum: batıda 15 (12 / 59 / 7 - 65)
off season notu: 10/10

portland trail blazers

çaktırmadan death star inşa eden bir diğer terbiyesiz takım da portland. geçen sezon başı çok kötü seçimler yapıp zach collins – rodney hood ikilisi ile kanat rotasyonuna girdikleri için lillard’ın 50-60 sayı atmadan maç alamadıkları dönemler geçirdiler ancak bubble sonrasında nurkiç döndü ve portland’ın gerçek gücü açığa çıktı. ariza ve melo’nun kanatları ele aldığı dönem bile yeteri kadar iyiyken offseason da büyük tokat çaktılar. houston rockets’dan robert covington’ı ariza karşılığında aldılar ve artık iyi bir takımdan “çok tehlikeli takım” sınıfına yükseldiler. kabul edelim; lillard bugün harden, doncic, curry gibi isimlerle beraber ligin en en en en üst düzey 3-5 kısasından birisi. cj mccollum da artık aklı başında oynuyor. nurkic “yeniden sabonis” nostaljisi yaşatıyor ve lillard-cj-covington-collins-nurkic beşine ek olarak melo’yu kadroda tutup derrick jones jr’ı miami’den alarak “melo, hood, jones jr, gary trent jr” gibi isimlerden oluşan çok yönlü ve kaliteli bir benche sahipler. dış ikilinin savunma eksiklerini kabul ediyorum ama bu kadrodan daha iyi kaç tane kadro var nba de? hem yetenekliler hem de kadroları geniş. umarım maçlarını tv de izleme şansımız olur? hassan emmi nba’in en laçka, en kötü savunmacısı olabilir derken aslında tüm nba eeeeeennnn kötü savunmacısı olan, ülkenin utancı enes kanter kazmasını getirdiler. hıyarı saymazsanız kadroları dozer gibi. onlardan daha iyi, daha komplike kadro tüm nba’de çok az var.

iyi senaryo: oyunu ciddi oynarlar. covington beklenen savunma hücum katkısını verir. batıda konferanslarını birinci bitirip playoff’da ilk 2 turu kan ter gözyaşı içinde kazanıp batı finaline gelirler. bu kadro için en manyak senaryoda kesinlikle batı şampiyonluğu var!!!
kötü senaryo: play-off’a kalıp 2. turda şanssız şekilde elenirler.
tahmini konum: batıda 1-4 (58-14 / 49- 23 arası)
off season notu: 9/10

utah jazz

offseason ortamlarında utah hareketli olma jokerini geçen sene kullandı ve bu yıl spider ile uzatma yapmalarının dışında kayda değer az hamle yaptılar. jordan clarkson takımda kaldı. derrick favors doğru bir kararla geri geldi. şu an tehlikeli olmanın çeyrek tık altındalar ve play-off için kesin favori takımlar arasındalar. sakatlıkların göz önüne alınmadığı bu ortamda geçen yıl yaşadıkları conley-mitchell verimsizliğini azaltıp ileri gidebilmelerini düşünmek mümkün. özellikle gobert’i yedeklemeleri çok yerinde oldu. en tepedeki noktalar için geçen yılki kadar güçlü bir aday değiller ama geri gitmeden küçük birkaç hamle ile bu noktada kalmaları doğru bir hareket oldu.

iyi senaryo: conley-mitchell rotasyon ve verimlilik sorunu çözülür. gobert artık daha çok dinlendiği için savunmada ve hücumda verimliliği artar ve bogdanovic, ıngles gibi isimlerle bu defa play-offlarda batı finallerine çıkmayı başarırlar.
kötü senaryo: conley-mitchell olayı çıkmaza girer ve verimsiz bir sarmala girip alt sıralardan play off yaparlar. ilk turda elenirler.
tahmini konum: batıda 4-7 (49-23 / 39- 33 arası)
off season notu: 6/10

2) pasifik grubu

golden state warriors

modern basketbol tarihinde üst üste 5 final oynayan tek hanedan 1 sezonluk aranın ardından geri döndü!!! demek isterdim ama klay thompson’ın sezonu kapatması çok kötü oldu. yine de bu korkunç krizle baş etmeyi bildiler. tabii muazzam bir lüks vergisi ödeyerek!!! öncelikle uzun yıllardır yaşadıkları pota altı sorunlarına james wiseman’ı alarak son verdiler. onu curry gibi bir ismin eğitecek olması wiseman’a da spacing açısından büyük bilgi yüklemesi olacak. klay thompson’ın sezonu kapatışı sonrası yaklaşık 80 milyon dolar lüks vergisi ödeyerek kelly oubre jr’ı aldılar. aslında kendisinin kontratı 15 milyon dolar olsa da ödenen lüks vergisi golden state’in başarıyı ne kadar çok istediğini gösteriyor. oubre iyi bir çift yönlü isim ve 3 sayı yüzdesini biraz daha yüksek hale getirebilirse çok şey verecek. geçen sene euroleague çeyrek final seviyesindeki bench'lerini wanamaker ve kent bazemore’u (under armour?!) alarak nba’in açık ara en kötüsü seviyesinden en kötüsü seviyesine çekmiş olabilirler. özellikle bazemore dış oyuncu olarak +15 sayı seviyelerini bulabilirse bu can suyu anlamına geliyor. kevon looney ve eric paschall’ı da katarsak gsw benchi verimli olmasa da yer yer iş yapabilecek bir noktaya geldi. zamanında benchinde barbosa, igoudala, livingston, bogut gibi isimleri bulunduran bir takımın mutlaka bir yerlerden başlaması gerekiyordu. bir şekile başladılar. bunun üstüne artık curry ve green’in işleri ciddiye alma zamanı geldi. geçen yılki mola bitti; klay servis dışı olsa bile golden state tekrar operasyonel durumda.

iyi senaryo: rekabetçi ortamda wiggins ve oubre’nin ciddi ve verimli bir oyun oynaması. wiseman’ın işe yarar bir performans ortaya koyarak golden state’in play-off’lara geri dönmesi. curry’nin muazzam oynarken green’in de oyun kurmada onun yükünü alması ve batıda yarı final görmeleri.
kötü senaryo: uyuz ve pasif wiggins’e ek olarak kötü şut atan oubre ile beraber wiseman’ın da elde patlaması. play-off dışı kalma faciası.
tahmini konum: batıda 5-8 (49-23 / 39- 33 arası)
off season notu: 8/10


los angeles clippers

geçen sezon başlarına gelen şey büyük felaketti ancak bu kadar çok şımarıklığın sonu da belli. 2 sezon önce draft ve takaslarla harika bir oyuncu altyapısı oluşturmuşlar, play-off’da yenilmez golden state’i 31 sayı geriden gelip yenebilen bir takım haline gelmişlerdi. bıraktıkları noktada 31 sayı önden maç verip bunu tekrar tekrar yapabilecek çarpık bir ekibe dönüştüler. bu sorunlar onları etkiledi ve jamychal green, mo harkless, montrezl harrell’ı kaybettiler. patrick beverley’nin önünde bir oyun kurucu istediler ve bu konuda başarısız oldular. yedeğini bulma konusunda da başarısız bir offseason geçirdiler. harrell’ın gidişi gerçekten öldürücü gözüktü ancak bir jerry west hamlesi gibi gözüken serge ıbaka imzası onları pota altında son yılların en iyi beceri seviyesine getirdi. 3lü bir takasla luke kennard’ı aldılar ve kanat rotasyonuna çalıştılar. yine de temel sorunları olan oyun kurucu problemi hala çözülememiş gözüküyor. “pandemic p” nin yarattığı sorun ve kawhi’ın robotik liderliğinin yarattığı sorunlara ek olarak kadronun lakers’a göre kaldığı durum onlar için bir sorun. doc rivers’ın yerine tyronne lue’nun koç olarak gelmesi de clippers’ın ne kadar iyi yönetildiğine dair soru işaretleri oluşturuyor.

iyi senaryo: marketten bir oyun kurucu bularak o sorunu gidermeleri. paul george ve kawhi’ın beklenen performansı sürekli sakatlanmadan ve torpilcilik yapmadan oynamaları.ibaka ile daha mobil bir oyun, play-off lara kadro bütünlüğü ile girip kawhi liderliğinde nba finallerine döve döve gitmeleri.
kötü senaryo: oyun kurucu sorununu çözememiş clippers’da lou-bev ikilisinin paul-kawhi ikilisine savaş ilan edip kadronun toptan çıldırması ve play-off ilk turunda underdog takıma elenmesi.
tahmini konum: batıda 1-4 (49-23 / 41- 31 arası)
off season notu: 7/10

los angeles lakers

son şampiyon off-seasona soru işaretleri ile girdiler ancak off-season dönemini “kazananlar” arasında bitirmeleri zaten şampiyon olan bir takımı çok daha tehlikeli bir hale getirdi. dwight howard, danny green, rajon rondo ve avery bradley’i kaybetmeleri onlar için üzücü gözükse de nba 2020 sezonunun en iyi 6. adamı montrezl harrell’ı, en iyi 2. altıncı adamı olan dennis schöder, wesley matthews ve marc gasol imzaları ile net şekilde sükse yaptılar. esas önemli olan şey ise takımın en önemli 3. oyuncusu konumuna gelen kcp ile yeniden imzalamaları oldu. hoş, klutch sports müşterisi olan harell bile menajerlik komisyonu olmadan(!) lakers’a gelirken kcp lakers dışında bir yere gidemezdi zaten hehe… schröder ile rondo’nun posizyonunu net şekilde upgrade ederlerken matthews’ın green’in savunma faydalarını ikame edemeyeceğini ön görebiliriz. aynı şekilde harrell’ın howard’ın blok tehdidini karşılaması zor gözükmekle beraber anthony davis’i hustle ortamlarında çok ama çok rahatlatacağı muhakkak. aynı zamanda hücumda howard’a göre ekstra katkı getireceği kesin. gasol hamlesi ise lebron’un bench anlarında oyuna zeka getirebilecek kısıtlı bir bench hamlesi ancak gasol bu ligde o dakikaları “klasıyla” oynayabilecek az sayıdaki isimden birisi. tüm bu sayılan isimlerin üzerine lebron ve davis’i eklediğinizde son şampiyonun bu sene için umutlu olmaması için bir sebep yok. yüksek savunma disiplini, ligin en iyi komutanı ve ligin en durdurulamaz 2 pota altı gücünden birisi… her takımın rüyası, santa monica ahalisinin gerçeği...

iyi senaryo: sağlıklı lebron komutasında load management ile rahat giden bir sezon. schröder’in lebron üzerinden yük alması, play-offlara dinç girilmesi ve yeni bir yüzükle neşeli bir yaz…
kötü senaryo: harrell, gasol ve matthews’ın beklenenesi verememesi ve lebron-davis ikilisine fazla yük binerek çabuk yorulmaları. batı yarı finallerinde maceranın sonu.
tahmini konum: batıda 1-4 (50-22 / 42- 30 arası)
off season notu: 7/10

phoenix suns

arizona’da basketbol güneşi yeniden doğuyor. bu defa gerçekten doğuyor!!! geçen sezonu 8/8’lik bubble performansı ile bitirirken onlara dair en önemli veri, takımın kazanmayı öğrenmiş, oyunu artık ciddi oynamayı öğrenmiş bir takıma evrilmeleriydi. bu koşullar altındaki takım harika ilaveler yapıp play-off contender olan ekibi daha da iyi bir seviyeye çıkardı; chris paul’u okc’den takaslarken 1. tur hakları, rubio ve oubre’yi feda ettiler. oyun kurucu pozisyonuna yaptıkları upgrade onlara ayton, bridges, johnson gibi isimleri oyun içinde bir üst sınıfa taşıyacak. aaron baynes’in gidişi tek ciddi kayıpları oldu ancak draftta 10. sıradan seçtikleri pivot jalen smith, kadroda tuttukları sariç, e'twaun moore ile beraber belli bir seviyeye çektikleri benchle lige umutlu gireceklerken miami’nin bıraktığı jae crowder’ı almaları onlar için çok olumlu bir hamle oldu. jae crowder’ın gelişi onları kanat rotasyonunda gerçekten iyi bir noktaya getirdi. tüm bu paul, crowder, johnson takviyelerinin üstünde takımın herşeyi ve all-star skoreri, harika devin booker da eklendiğinde suns tartışmaya kapalı bir play-off takımı haline geldi. onlar için en önemli risk cp3 üzerinden şekillenecek.

iyi senaryo: cp3 diğer gençlerin oyun bilgisini ve katkısını okc’deki gibi yukarı çeker. booker’la ego sorunu yaşamaz ve sakatlanmaz ise yıllar sonra play-off yaparak ligde başarılı bir sezon geçirilmesi.
kötü senaryo: cp3’nin cins kişiliğinin takım gençleri ile uyuşmaması ve sakatlık sorunları yaşaması. beklenen play-off’un gelememesi.
tahmini konum: batıda 4-7 (47-25 / 39- 33 arası)
off season notu: 10/10

sacramento kings

divaç’ı kovmaları güzel bir hamle olmakla beraber koç walton’ı kovmamış olmaları üzücü oldu. joerger sonrası kötü coaching geçen sezonun en büyük sorunuydu. bir de sık sık sakatlanan de’aaron fox tabii… offseason onlar için aslında inişli çıkışlı oldu. bogdan bogdanovic’in kontratını karşılamadılar ve bu kadar iyi bir ismi boş yere kaybettiler. bu salaklığı yaparken draft steal olarak 12. sıradan tyreese haliburton’ı draft ettiler. durmansızın sakatlanan fox’un yokluğunu farklı şekillerde ikame edebilecek çok özel bir yeteneğe sahipler. bu arada fox’la max-extension imzalayıp geleceğin tapusunu vermiş oldular. fox, hield, barnes, bagley dörtlüsü fena bir dörtlü değiller ancak pota altına aldıkları hassan whiteside ve kaminsky hamleleri pek de iyi durmuyor. benchden haliburton, bjelica, cory joseph gibi isimlere sahip olmaları kağıt üstünde iyi dururken luke walton ismi hem kağıt üstünde hem de saha üstünde çok kötü. ayrıca bagley dev hayal kırıklığı sıfatını sonsuza dek almamak için son fırsatını kullanıyor. sürekli hızlı oynamaları ve hield, fox gibi isimleri maksimum verimde kullanmaları lazım. koç oralı olur mu işte o muamma.

iyi senaryo: nba’in en uzun süren play-off serisinin sonlanması onlar için yeteri kadar harika olur. buna ek olarak en iyi senaryoda haliburton'ın yılın çaylağı seçilmesi de sayılmalı. bu senaryoyu daha da güzelleştirecek şey hiç kuşkusuz play-off yapmalarının ardından koçu şutlamak olur.
kötü senaryo: fox ve bagley’nin sürekli sakatlanması ve play-off dışı kalmaları.
tahmini konum: batıda 8-12 (38-34 / 30-42 arası)
off season notu: 6/10

3) güneybatı

dallas mavericks

geçtiğimiz sezonu luka-tingis ikilisinin uyumunu sağlayabilmek ve bunu yaptıktan sonra ileriye hızla gitmek şeklinde kurgulayan dallas bunu tam başaramadan direk doncic ile başarıya gitme yoluna girdi. zaman içinde rolünü kabul eden porzingis ile beraber çok sağlam ve tehlikeli bir duo ya sahip oldular. ancak doncic başka bir konu. bu sezon doncic’in en önemli mvp adayı olduğu konuşuluyor. dahası ondan dolayıdır ki dallas ilk kez christmas gecesi nba maçlarında primus a çıkacak!!! lakers-dallas maçı bile lebron’dan sonra nba’in kime “verildiğini” gösteriyor. neyse, offseason döneminde en önemli hamleleri seth curry’nin phila’ya takası ve karşılığında josh richardson’ın gelmesiydi. savunma direncini arttırıp doncic’in elinden baskı anlarında topu alıp karşıya taşıyabilecek önemli bir isim aldılar. aşırı verimli hücumlarında önemli bir silah olan curry giderken mega ikili dışındaki 2. halka isimler açısından pek iyi durumda -hala- değiller. powell sakatlıktan döndü, richardson, finney-smity ve hardaway jr takımdalar ve sonrası pek yok… kleber, cauley-stein derken takımda kalite bir anda aşırı düşüş gösteriyor. doncic bu yaşında bu kadar baskı altında oynayabiliyor ancak sakatlıklar da işin bir parçası olmaya başlamamalı… sakatlık demişken öbür tarafta da porzingis var !!! kısacası dallas bu sezon luka doncic’in mvp yarışında olacağı seviyede bir oyunla ileri gitmeye çalışacak ancak kötü savunmalarını josh richardson’ın ne derecede toparlayacağı da bir merak konusu. ayrıca sürekli dışarda top almak isteyip sürekli 3 sayı atmak isteyen porzingis ile pota altında ne olacağı da bir sorun. her maçı “150-145 kazanalım” diyemezsiniz. savunma neydi, savunma emekti…

iyi senaryo: doncic’in mvp olarak -ki bu dallas’ın batıda ilk 3 yapması anlamına gelir- sezonu kapaması ve sakatlık sorunu yaşamamış bir porzingis’le takımın batı finalleri’ne gelmesi. peki ya sonrasını yapabilirler mi? e doncic var!
kötü senaryo: doncic’in 10-15 maç kaçırabileceği, porzingis’in daha da fazlasını kaçırmasına neden olabilecek sakatlıklar yaşayarak batı’yı 8’e yakın bir yerde bitirip yine ilk turda elenmeleri.
tahmini konum: batıda 4-7 (47-35 / 39-34 arası)
off season notu: 6/10

houston rockets

nba’de offseason dönemine ait bir drama varsa o da tartışmasız houston’a ait. yeni takım sahibi tillman feritta’nın morey’i gönderip yeniden yapılanma yapacağı kesindi ancak bu olurken harden ve westbrook kazan kaldırıp takımın dağılma sürecine şahit olduk. öncelikle alınırken çok fazla şey feda edilen covington’ı resmen ağıza şamar yiyerek kaybettiler. ardından westbrook 2 yıldır sahaya çıkmamış ve aşili koparmış john wall ile takas edildi. harden ise ailton’la eric cartman arası bir beden kitle endeksi ile -kendini takas ettiremeyip- takıma küfür edercesine gecikmeli katıldı. bunun dışında detroit’ten christian wood’u almaları gerçekten iyi bir hamle oldu. demarcos cousins’de “ya tutarsa” kontejanından takıma katıldı. bunun dışında austin rivers takımdan ayrıldı. houston’da o kadar çok sorun ve bilinmezlik var ki… wall ve harden oyun kişilikleri olarak birbirleriyle hiç uyumlu değiller. tucker ve gordon “hardenism” düzeninden bıkmış durumdalar. bench derinlikleri azaldı ve çaylak koçlarının ne halt yiyeceği büyük muamma. eski fetiş basketbollarının yerini daha normal bir düzen alacak ancak harden bunun neresinde, wall bunun neresinde olacaklar??? bu kadar motivasyonu kaybetmiş bir harden ile rockets’ın bu sezon batıda play-off yarışında ne yapacağı bile muamma. harden böylesi göt-göbek bir pasif-agresif tümöre dönüşüp bu modda kalırsa kimse onu takasla da almaz ve o da kendi kendine kuruyup yok olur.

iyi senaryo: harden takımda kalır ve konumunu yeniden sahiplenirse houston play-offlarda en uzun zamandır aktif olarak var olan takım olma ünvanını korur bu durumda da inanılmaz harden performansları izleriz. yine john wall’u burada iyi dönmüş şekilde görme şansımız olacaktır ve o da takıma fayda sağlayacaktır.
kötü senaryo: harden gider, wall kötü döner ve play-off dışı kalırlar. hoş geldin john wall’lu rebuilding… houston, we have a problem !!!
tahmini konum: batıda 7-10 (38-34 / 30-42 arası)
off season notu: 3/10

memphis grizzlies

bubble’a play-off için avantajlı gitseler de “çaylak kadro” bunu başaramadı ancak geçen sezon kesinlikle onlar için bir hedef değildi. bu sezon ise ja morant liderliğinde gerçek bir franchise playera sahip olarak lige girecekler. ancak hiç bir takviye yapmamış olmaları bir yana, jjj ve justice winslow’un sakatlık problemleri onlar için çok can sıkıcı. ellerindeki kadronun gelişimine yatırım yapmaları güzel ancak batıda play-off yarışı bu kadar hararetliyken onların grayson allen, valanciunas, dillon brooks gibi isimlerle bu yarışa tutunması çok ama çok zor. özellikle jaren jackson jr’ın geri dönüşü sonrası memphis için kazanmaya dair umut olacaktır ama offseason dönemini de bu kadar uyuz geçirmelerinin bir geri dönüşü olacak illa ki….

iyi senaryo: jjj erken döner ve o dönene kadar “suyun üstünde kalmayı” başarmış şekilde 8. sıradan play-off yaparlar.
kötü senaryo: onların en kötü senaryosunda bile play-off dışı kalıp en kötü sıralardan lotarya seçimi yapmak var.
tahmini konum: batıda 11-14 (33-39 / 27-45 arası)
offseason notu: 2/10

new orleans pelicans

bubble döneminde öyle görkemli şekilde çakıldılar ki alvin gentry’e direk kapıyı göstermek “zorunda kaldılar.” offseason döneminde ıngram’la sözleşme uzattılar. jrue holiday’i gönderirken dünyaları almaları ve o değerleri alırken bir okc’den steven adams’ı getirmeleri david griffin’in ne kadar iyi bir gm olduğunu bize sürekli olarak gösterdi. ellerinde fizik olarak iyi bir ilk 5 olsa da lonzo-bledsoe ikilisi gerçekten “düşman başına” bir ikili. kim şut sokacak, spacing ortamlarında zion-ıngram-adams üçlüsünü nasıl oynatacaklar bu kısımlar gerçekten sorunlu. reddick ev josh hart’la çeşitlendirmeye çalışacakları hücum ile zorlu batıda belli bir “dış alan” handikapı yaşıyorlar. özellikle geniş sezonda lonzo-bledsoe ikilisine çok yüklenecekler. yine de zion’un süre kısıtlaması olmadan oynayacağı bir sezonda belli avantajlara sahipler. geçen sezona göre daha iyi savunma yapacakları neredeyse kesin bir ihtimal. sert ve mücadeleci olacaklar, onlar için sorun “ne kadar maharetli olacakları…”

iyi senaryo: lonzo ve zion’un oyunlarına ekstra şeyler ekleyerek new orleans’ın yıllar sonra play-off’a geri dönmesi. ilk turda güzel maçlar izletirler.
kötü senaryo: stan van gundy’nin yeni nesil arkadaşlarla geçinemeyip kadroyu boka sürüklemesi ve yetersiz dış rotasyon ile kolay durdurulan bir oyunla play-in ortamlarında elenmeleri…
tahmini konum: batıda 7-10 (38-34 / 30-42 arası)

off season notu: 7/10


san antonio spurs

nba her zaman oyuncuya dayalı düzen ve sisteme dayalı takımlar arasındaki bir gel-git ortamı olmuştur ve san antonio buradaki “sistem sabiti” olacak takım sayılabilir. sadece nba tarihinin değil, amerikan sporlar tarihinin en uzun playoff serisini bu sezon öncesi sonlandırdılar ve yeni bir seriye ne zaman başlayacakları biraz soru işareti… derozan kontratını bir yıl daha uzattı, belinelli ve forbes gittiler, bu durumsa spurs için kendiliğinden artı puan oldu. draft seçimleri devin vassell ise spurs’ün doğal ortamı olan “bilinmezlerle dolu draft ortamında” gerçek bir steal olabilir. sanki yeni kawhi’larını arıyorlar. onların sorunu ise “obsolence” denen mevzuya ölümüne kapılmış olmaları. ellerindeki tüm temel parçalar zamanının gerisinde kalmış köhne isimler. gay, aldridge, derozan gibi isimler başka çağların kahramanları ve bu dönemde bir geçerlilikleri yok. kalan isimler de her ne kadar smallball lafları edilse de tavanları çok düşük isimler. nba’de yetenek tavanı en kısıtlı kadrolardan birisine sahipler. bununla beraber popovich öyle büyük bir isim ki onun oyuna ilişkin prensipleri ve yaratıcılığı spurs’ü hala play-off yarışı için iddialı kılabilir. burada olay spurs’ün yapması gereken seçimin ne olacağı… arafta kalmak yerine bir seneliğine çöküp sağlam bir pickle beraber sıçrama yapmaları çok yerinde olacakken onlar bu sezon da köhne parçalarla 1 ileri 2 geri gitmeye devam edecekler. lma, derozan gibi isimler yerine poetl, murray gibi isimler üzerinden savunma ve hücumu dizayn etmeleri lazım.

iyi senaryo: sistemin onlara getirileri sayesinde play-off zorlayıp 8. sıradan mucize gerçekleştirmek.
kötü senaryo: lma ve derozan gibi isimlerle pek çok eksiği gideremeden üzücü bir şekilde ligde geride kalmak.
tahmini konum: batıda 9-13 (34-38 / 28-44 arası)
off season notu: 3/10

ekleme

yeraltı dünyasında bağımsız ve eğlenceli bir sürü iş yapılıyor ve nba işlerinde de bu minvalde yapımlar var. mutlaka koşun millet. değer...