Neden Bazı İnsanlar Rahatça Kulağını Oynatabilirken Bazısı Oynatamaz?

kulaklar; vücudun en önemli organlarından biri olmakla birlikte büyük, küçük, kepçe ve çeşitli şekil ve boyutlarda görülmektedir. fark etmişsinizdir ki bazı insanlar kulaklarını hayvanlar gibi oynatabilmektedir.
dünyada her beş kişiden biri kulaklarını oynatabilirken diğerleri ise bunu yapmak için şekilden şekile girerler ama bir türlü başaramazlar.
peki bu beceriyi bazıları için mümkün, diğerleri için imkansız kılan nedir?

en temelden başlayalım isterseniz; kulak hareketi, dış kulağı kulak kepçesini kafatasına ve kafa derisine bağlayan üç kas olan kulak kasları tarafından kontrol edilir. işte bu kaslar sayesinde ön kulak kası kulağı öne doğru çeker, üst kulak kası hafifçe kaldırır ve arka kulak kası ise kulağı geriye doğru çeker. bu hareketler birlikte kulak kıpırdatma olarak bildiğimiz şeyi yaratır.

işte bu kaslar herkeste bulunmasına rağmen yukarıda dediğim gibi yalnızca her beş kişiden biri kulaklarını oynatabilir. bilim insanları bu olayı 1949'da bir irdelemiş ve sonuç olarak; kulak oynatabilen çoğu hayvanın aynı şeyi yapabilen en az bir ebeveyne sahip olduğunu, ancak 24 vakadan beşinde her iki ebeveynin de bu özelliğe sahip olmadığını bulmuşlar. budan kaynaklı kulak oynatmanın dil yuvarlama, çiller veya kahverengi gözler gibi özelliklerde görülen baskın kalıtım örüntüsünü takip etmediğini anlamışlar. yani kulak oynatma kalıtsal bir durum değilmiş.
temel olarak bu olayı yapabilmemiz kaslarımızı tam bir şekilde kontrol edebilmemize bağlıymış; yani bazı insan nasıl göğüs kaslarını oynatabiliyorsa bu durumda aynı mekanizmayı kullanmaktadır diyebiliriz. insan anatomisine baktığımızda vücudumuzda bulunan bütün kas grupları bilinçli kontrol altında değildir. genelde çok kullandığımız kas gruplarımızdaki sinir iletimi daha iyi olduğundan, beynin bazı sinir yolları doğal olarak daha kolay ve bilinçli kontrol altındayken, diğerleri değildir.
muhtemel bu özellik evrimsel nedenlerden ötürü körelmiş durumdadır. çünkü milyonlarca yıl boyunca insanlar hayatta kalmak için daha az duymaya bağımlı olacak şekilde evrim geçirmişlerdir. sonuç olarak, kulak kasları zayıfladı ve artık bazı insanlarda gözlenen bir kalıntı özellik olarak kabul edilmektedir.
illa ben de kulaklarımı oynatmak istiyorum derseniz
zayıf kalan sinir ve kasları tekrardan çalıştırıp güçlendirmeniz gerekmektedir. bunun için;
1- aynada çalışma: bir ayna karşısına geç ve yüz kaslarını hareket ettirirken kulaklarına odaklan. kaşlarını kaldırıp indirirken kulaklarının hafifçe hareket edip etmediğini gözlemle.
2- kasları hissederek farkındalık geliştir: ellerinle kulaklarının etrafındaki kaslara hafifçe dokun. kaşlarını kaldırdığında veya yüzünü gerginleştirdiğinde hangi kasların çalıştığını hisset.
3- çiğneme hareketi yap: ağzını açıp kapatırken (sanki sakız çiğniyormuş gibi) kulaklarının kıpırdadığını hissedebilirsin. bu hareketleri yaparken bilinçli olarak kulak kaslarını kullanmaya çalış.
4- farklı yüz hareketleri çalış: gözlerini sıkıca kapatıp aç ve kaşlarını kaldır indir ya da yanağını hafifçe kasarak kulaklarının oynayıp oynamadığını kontrol et.
5- düzenli pratik yap: fakat en önemli olay ise pratiktir. günlük olarak bu egzersizleri yaparak kulak kaslarını güçlendirebilirsin. başlangıçta hareketler güç ve çok küçük olabilir ama zamanla daha belirgin hale gelebilirsin.