Osmanlı Döneminde Gizlice, Ruhsatsız İçki Satan Yerler: Koltuk Meyhanesi

Osmanlı zamanında alkolün yasak olmasından dolayı, gizlice içki içilen bazı mekanlar vardı.
Osmanlı Döneminde Gizlice, Ruhsatsız İçki Satan Yerler: Koltuk Meyhanesi

koltuk meyhanesi, osmanlı döneminde kaçak çalışan ruhsatsız meyhanelere verilen ad.

istanbul'un fethinden 19. yüzyıla kadar geçen dört yüzyıl boyunca istanbul'da devlet izni ile açılan sayısı sınırlanmış meyhanelere gedikli meyhane; bakkal, manav, aşevi, işkembeci, turşucu dükkanları gibi içki satma izni olmayıp gizli çalışanlara da koltuk meyhanesi denmiştir.

koltuk meyhaneleri, dükkanın asıl müşteriler tarafından görülmeyen bir köşesinde, daha çok kayıkçı, hamal, tellak gibi ayak takımından işret düşkünlerine gizlice içki sunardı.

17. yüzyılda vakanuvis ibrahim peçevi (1572-1650) tarafından kaleme alınan "peçevi tarihi"nde evine içki sokmayan devlet büyüklerinin, katiplerin ve memurların gizlice gittiği koltuk meyhanelerinin de bulunduğu belirtilir. bunlara "kibar koltuğu" denir. son örnekleri istanbul çemberlitaş çevresinde görülmüştür.

cumhuriyet döneminde, ayakta, tezgah üzerinde, bardak hesabıyla ucuz içki içilip tek tur mezeyle yetinilen salaş yerlere, ruhsatlı olsun olmasın, koltuk meyhanesi denmeye devam edilmiştir. izmir yöresinde bu tür yoksul işi meyhaneleri daha çok ermeni esnafın işlettiği anlatılır.

kaynak: rakı ansiklopedisi