Samanyolu Galaksisi Dışından Olmasına Rağmen Geceleri Çıplak Gözle Görülebilen 4 Gök Cismi

Bazı muhteşem şeylere tanık olmak için teleskoba ihtiyacınız yok.
Samanyolu Galaksisi Dışından Olmasına Rağmen Geceleri Çıplak Gözle Görülebilen 4 Gök Cismi
iStock

çıplak gözle görülebilen (parlaklığı 6 kadir ve aşağısında olan ve başka objelerin arkasında kalmayan) 5 bine yakın gök cisminin 4 tanesi hariç hiçbirinin samanyolu galaksisi dışından olmaması ufkunuzu açabilir. yani gece karanlığında gökyüzünde gördüğümüz yıldızların hepsi aslında uzayın geri kalanıyla alakası olmayan oldukça yakın komşularımız.

samanyolu galaksisi dışında olup da çıplak gözle görebildiğimiz 4 istisna ise şöyle:

1. andromeda galaksisi

m31 olarak da bilinen bize 2.5 milyon ışık yılı uzaklığında bulunan, 3.44 kadirlik parlaklığa ve 1 trilyon yıldıza sahip samanyolu'nun komşusu. kuzey yarım küreden görülebilir.

yerfoto1 (sol ortadaki disk)

Teleskop ile görüntüsü.

2. triangulum/üçgen galaksisi

m33 olarak olarak da bilinen bize 3.2 milyon ışık yılı uzaklığında bulunan, 5.72 kadirlik parlaklığa ve 40 milyar yıldıza sahip andromeda'nın komşusu. andromeda'nın uydusu olabileceği yönünde de görüşler var. güney yarım küreden görülebilir.

yerfoto1 (sol üst köşeye doğru yuvarlak)

Teleskop ile görüntüsü.

3. büyük macellan bulutu

bize 158 bin ışık yılı uzaklığında bulunan, 0.9 kadirlik parlaklığa, 30 milyar yıldıza ve yeni yıldızların üretim halinde olduğu birçok bulutsuya ev sahipliği yapan muhtemel uydu galaksimiz. andromeda, samanyolu ve üçgen galaksi'den sonra yerel grubun 4. en büyük üyesidir. güney yarım küreden ve 20. paralele kadar (libya'nın güney sınırı) kuzey yarım küreden görülebilir.

Yerfoto2 (orta soldaki küçük disk)
Teleskop ile görüntüsü.

4. küçük macellan bulutu

bize 204 bin ışık yılı uzaklığında bulunan, 2.7 kadirlik parlaklığa, birkaç yüz milyon yıldıza sahip uydu cüce galaksi. güney yarımküreden görülebilir ve 15. paralele kadar (yemen'in güneyi) kuzey yarım küreden görülebilir.

yerfoto2 (orta üstteki küçük yuvarlak)

Teleskop ile görüntüsü.

bu 4 galaksiye ek olarak eğer denk gelebilirsek bu ve diğer yakın galaksilerdeki süpernovaları da patlama öncesi çıplak gözle görme olasılığımız var tıpkı 1885'te sn 1885a (andromeda) ve 1987'de sn 1987a'da (büyük macellan bulutu) olduğu gibi.

not: parlaklık birimi olan kadir logaritmik olarak artmaktadır. yani 5.72 kadire sahip üçgen galaksi 3.44'lük andromeda'ya göre oldukça sönük ve fark edilmesi zordur.

kaynak