Satranç Oynamak İçin Hangisi Daha İyi: Lichess vs Chess.com

Özellikle The Queen's Gambit dizisinden sonra dünya genelide satranca yönelik ilgi arttı. Hal böyle olunca satranç oynamak için en çok tercih edilen iki site/app lichess.org ve chess.com'un bir kıyasını yapmak hiç de fena olmaz fikir vermesi açısından.
Satranç Oynamak İçin Hangisi Daha İyi: Lichess vs Chess.com

lichess üzerinde bir oyunda 45 civarı puan kazanmak için ya hesabınızın görece yeni olması lazım ya da sizden çok çok yüksek puanlı birine karşı zafer elde etmeniz lazım. 

aynı durum chess.com için de geçerli. puanlar belli mantığa göre veriliyor. eğer siz chess.com üzerinde direkt gelen özelliği (bana puanı benimkine -+50 olan oyuncu bul) kullanırsanız 7 ile 9 arası bir puan kazanırsınız galibiyet başına. aralık açıldıkça da kazanıp kaybedeceğiniz puan artar.

chess.com çok iyi özelliklere sahip ancak hem deli gibi reklam barındırıyor, hem de analiz yapabilmek için bile ücret istiyor (2 tane ile kısıtlı). bulmaca çözmek işi limitli, para bayılırsan ancak ücretsiz.

lichess belki chess.com kadar çok özellik barındırmıyor ancak daha hızlı, daha pratik, eğitimler ve çalışmalar yönünden daha zengin (herkes hazırlayabiliyor çünkü) ve bulmaca konusunda daha cömert.

ben lichess üzerinde hiç hile nedeniyle puan iadesi almadım, şüphelendiğim oyuncular elbette oldu. ama chess.com üzerinde 4 farklı zamanda hile yapan biriyle oynadığım için iade aldım. yine de şurası hilekar kaynıyor diyemem, çünkü her yerde var.

ancak lichess üzerindeki sınırsız analiz ve bulmacalar ile, her oyun sonrasında kullanabileceğiniz "hatalarından ders al" seçenekleri lichess'i gözümde öne taşıyor.

gün içinde 6. bulmacayı çözmek için neden chess.com'a para vereyim ki zaten?

chess.com'da çoğu oyuncu aynı açılışla oynarken lichess.org'da her zaman farklı şey deneyen insanlar mevcut; dolayısıyla oyuncular biraz daha iyi oyuncu. lichess.org'da tek bir sıkıntı var: arayüz çok karışık yapılmış. mesela arkadaş ekleme yok, birini takip ediyorsunuz arkadaş ekleme yerine geçiyor. analiz kısmı da aynı şekilde biraz karışık yapılmış ama daha detaylı. sonuç olarak, lichess.org'un ufak bir farkla alacağı bir karşılaştırmadır bu.

chess.com'da birkaç yıl önce bir oyun oynamıştım. amacım orada da bir hesap açmak ve lichess'deki puanıma orada da çıkmaktı. bir rakibimi 4 kez yenmiştim. son oyunda rakip beni hiç beklenmeyecek şekilde darmadağın etti ve şüphelenip bıraktım. hemen peşinden oyunları analiz ettim. tabii lichess'ten falan da yaptım çünkü chess com'un analizleri bile paralı. neyse; gördüm ki rakip son oyunda 0 büyük hata, 0 hata ve 0 küçük hatayla oynamış. önceki oyunlarımız normal, 3-4 hatalarımız varken son oyun böyle olunca üşenmedim, şikayet yazdım. sonra sistemden bana dönüş yaptılar. tekrar tekrar yazdım, oyunların linklerini verdim falan. bir türlü inanmamış olacaklar ki az önce baktım, kullanıcı hala duruyor.
lichess'te sizin şikayet etmenize bile gerek yoktur. sistem hileciyi otomatik olarak tespit eder ve anında siler. size de güzel bir mesaj yazar: "bir hileciye kaptırdığınız 8 puan hesabınıza geri yüklendi" diye.

gerçekten merak ediyorum, bu chess.com a kim para verip üye oluyor diye.

licehss'i sadece android ile kullanabildim ve rahattı zira chess.com'un ios uygulaması harika iken android uygulaması ise rezalet en azından ios uygulamasına göre.

bu karşılaştırmada bullet tipi bir dakikalık sürenin öne çıktığı oyunlar oynayacaklara tavsiyem kesinlikle lichess. ios telefonunuz var ve 10 dakika ve üstü oyunlar oynayacaksanız ise chess.com olabilir.

bir de lichess' in hamle geri almak için teklif gönderilmesi opsiyonuna ayarım. kıytırık online bir oyunda bile veziri kaptırınca mızıkçılık yapıp hamlesini geri almak isteyen şuursuzlar var.