Savaşlarda Neden Toyota Marka Pickup Araçlar Tercih Ediliyor?

İç savaş problemi olan ülkelerde gerillalar genellikle Toyota marka araç, hatta direkt model söyleyecek olursak Toyota Hilux kullanırlar. Bu sebepten dolayı bu araçlara "gerilla arabası" da deniyor. Peki neden genelde bu araç tercih ediliyor?
Savaşlarda Neden Toyota Marka Pickup Araçlar Tercih Ediliyor?

ucuz bir fiyata alabileceğiniz, yedek parçası bol, yapısal olarak sağlam ve askeri amaçlara oldukça uygun, gereksinimlere göre değiştirilebilen bir araç olduğundan çok tercih ediliyor toyota pickup'lar. yani her köşe başında ulaşabileceğiniz bir oshkosh bayisi olsa gidip bir jltv alsınlar kullansınlar diyeceğim ama elbette bu mümkün değil.


şaka bir yana, amerikalıların technical olarak sınıflandırdığı ve genelde toyota pikap üzerine bindirilmiş hafif silahlı 4-8 kişilik birimler vur-kaç akınları, ani hücumlar, pusu, terör amaçlı saldırılar için çok uygun. askeri açıdan bakarsak silahlı gücünüzü taşıyacak bir aracın sahip olması istenen özellikleri; zırh koruması, hareketlilik ve ateş gücü olarak 3 ana bölüme ayrılabilir. potansiyel düşmanlarınıza göre bu 3 özelliği karşılayabilen en uygun aracı seçmeniz gerekir. parası olmayan ve askerlerini ancak piyade tüfekleri, hafif/ağır makineli tüfekler, küçük havan topları, geri tepmesiz toplar veya belki tek ya da çok namlulu uçaksavar topları ile donatabilen ülkeler ya da gruplar toyota'yı tercih eder. 

tek kabin bir toyota pikap arkasına rahatça geri tepmesiz top koyabilirsiniz çünkü aracın şasesi bunu taşıyabilecek ve atışlara dayanıp ani saldırılar yapabilecek ve hemen kaçabilecek kapasitede. 


toyota üzerine kondurduğunuz silahlar ve taşıyabildiğiniz adamlar istenilen etkiyi, hızlıca ve güvenilir bir platformu kullanarak yerine getirebiliyor. mesela tek kabin pikaba seri atış yapabilen bir hafif uçaksavar koyabilirsiniz. buyrun foto; buradaki uçaksavar sovyet tasarımı bir 23mm'lik zu-23-2 ve hem piyade hem korugan hem de hafif zırhlı hedeflere karşı çok etkili bir silah. toyota'nın kasası üzerine monte edilen kaide silahın geri tepmesini doğrudan şaseye iletiyor ve eğer araç saçma sapan bir eğimde durmazsa tüm geri tepmeye dayanabilecek kadar sağlam. sadece bu da değil, toyota pikaplar daha radikal tasarımları karşılayabilecek kadar sağlam. buyrun ispatı; kasasına bir bmp-1 zırhlı aracının kulesinin yüklendiği toyota kamyonet. 


kuledeki silah 73mm'lik bir 2a28 "grom" topu. silindirik zırh plakaları ile kapatılmış yerin arkasında kulenin yapısı şu şekilde ve elektrikle çalışıyor. 


bu da kule için gerekli bir elektrik tesisatının da toyota'nın üzerinde olduğunu gösteriyor. hadi otomatik doldurucu iptal edilmiş ve elle dolduruluyor diyelim e içindeki nişancı ve doldurucu için uygun koruma sağlanmış durumda. toyota şasesi, ağırlığa dayanır orası mesele bile değil ve topun tepme gücü zaten silindirik yapı üzerinden karşılanıyor.

bundan daha radikali de var elbette. eğer imkanınız varsa toyata'nın arkasına bir veya iki adet ub-32 lançırı takabilirsiniz. ub-32'ler sovyet saldırı helikopterlerinde ve uçaklarında bolca kullanılan bu lançırın sanırım ilk toyota üzeri uygulamasını libya'da görmüştüm. daha sonra suriye'de ve en son ukrayna-rusya savaşında mt-lb zırhlı aracı üzerinde benzer uygulamaları gördüm. basit bir elektrik devresi ile ateşlenebilen bu roketatarlar ateş gücü bakımından kullanan tarafa çok büyük bir avantaj sağlamakta elbette.

bu kadar karmaşık araçların yanında oldukça sade versiyonlar da mevcut tabi. toyota'yı. bu fotoda gördüğünüz gibi 6 kişilik bir grup ve bir adet dshk makineli tüfeği (ki bu tüfek nato'nun yıllardır değişmeyen silahı olan .50 cal'ın sovyet versiyonudur) hızlıca istenen noktaya götürebiliyor. özellikle organize savunma tedbiri olmayan ve ağır silahı bulunmayan hedeflere karşı bu tip birimlerin etkisi çok yüksek ve güvenilirliği çok fazla olan toyota'lar bu iş için biçilmiş kaftan.

bu tip araçların ilk ve amaca uygun en iyi uygulamalarından biri willys jipler. jipi üreten amerikalılar ve jipler tüm dünyada her türlü amaçla kullanıldılar. gelgelelim çatışmaların şiddetlenmesi, taşınmak istenen yüklerin ağırlaşması, dayanıklılık kriterlerinin daha fazla artması, willys jiplerin yerine herkesi bu tip araçlarda en uygun seçenek olan toyota'ya yönlendirdi. bence bu konuda asıl sorun hafif, hızlı, ateş gücü yüksek ve dayanıklı bir araca duyulan ihtiyacın karşılanmasında toyota yerine daha uygun bir askeri markanın/konseptin çıkmaması. şimdi gun truck yapsanız çok ağır kalıyor, hummer deseniz idamesi mesele, parçasını bulmak zor, yakıtı sorun, fennek gibi araçlara fakir devletlerin ve terör örgütlerinin ulaşması imkansız, e taktik araç deyince akla gelen oshkosh şirketi ve benzeri şirketler ona karşı koruma buna karşı savunma diye diye ortaya l-atv, m-atv benzeri janjanlı araçları çıkarıp duruyor ama bu araçların hem satın alınması hem de işletilmesi korkunç maliyetli. ayrıca bu tip şirketlerin gözden kaçırdıkları asıl nokta şu, toyota vb. araç kullananların asıl önceliği insan hayatı falan değil; kaç kişiyi en ekonomik olarak en kısa sürede nasıl ortadan kaldırabiliriz, nasıl amacımızı gerçekleştirebiliriz diye düşünüyor bu adamlar. o yüzden yığınla oshkosh mühendisi (ve bu araçları twitter'dan yorumlayan binlerce "savunma anelisti" ki ben bunlara ecnebice yakıştırılan peacetime thinkers lafını çok yerinde buluyorum) ya şurasında bu koruma olsa içindekileri korur, burasına bunu koyarsak termal izolasyon daha güçlü olur, zırhı kompozit yaparsak roket gelirse içindeki şöyle muhafaza eder falan diye kastırırken adamlar " başlarım termaline, mayın için v gövdesine! bas aga bas, bak daha köy basıp akşam da roket atacağız!!!" diye toyota'ya biniyor.