Steven Spielberg'ün Roman veya Öykülerden Uyarladığı En İyi Filmleri

Spielberg'ün iyi bir yönetmen olmasının yanında iyi de bir okur olduğunu bazı filmlerinden anlayabiliyoruz.
Steven Spielberg'ün Roman veya Öykülerden Uyarladığı En İyi Filmleri

spielberg iyi bir sinemacı olmasının yanında çok iyi bir okurdur ve pek çok filmi de kitap ya da kısa hikaye uyarlamasıdır. hadi gelin size kitap yada kısa hikayele uyarlaması olan birkaç filmini önereyim...

duel (1971)

richard burton matheson'un, playboy dergisinde yayınladığı bir kısa hikâyesinden senaryolaştırdığı bela, aynı zamanda steven spielberg'ün ilk uzun metrajlı filmidir. 13 kasım 1971'de televizyon filmi olarak abc kanalında yayına giren film, aldığı olumlu tepkiler üzerine ek sahneler çekilerek uzun metraja dönüştürülmüş ve sinema perdesine taşınmıştır. o zamandan bu yana bir kült film olarak kabul edilir. richard burton matheson bela filminin uyarlandığı hikâyenin fikrini, john f. kennedy'nin suikasta uğradığı gün bulduğunu söylemiştir.

the color purple (1985)

alice walker'ın çok satan romanından uyarlayıp yazdığı drama filminin yapımcılığını da spielberg üstlenmiştir. 1983 yılında pulitzer ödülü kazanan kitaptan menno meyjes'in senaryosu ile uyarlanan filmin konusu şöyle:

1900’lerin başında, güneyli bir siyahi kız olan celie, önce babası tarafından hamile bırakılır, ardından yıllar boyunca efendisi olarak göreceği adama evlenmek üzere adeta satılır. kocasından gördüğü şiddete rağmen tek tesellisi kız kardeşi nettie’ye yazdığı mektuplardır. oysa babası nettie’nin cevaplarının ona ulaşmasına engel olmaktadır. celie sonunda kuru gürültüye papuç bırakmayacak güçlü bir kadın olan sofia ile tanışacak ve ondan çok şey öğrenecektir.

film 11 dalda oscar adayı olmuştur.

empire of the sun (1987)

j. g. ballard'ın aynı adlı yarı otobiyografik romanı temel alınarak çekilen 1987 yılı yapımı tarihi savaş filmi aynı zamanda christian bale'in ilk filmi olmasa da ilk büyük çıkışıdır.

konusu: zengin bir ailenin mutluluk içinde yaşayan genç üyesi jim şehirde yaşanan büyük kaos sırasında ailesini kaybediyor ve her gün onlarca insanın öldüğü bu karmaşada yapayalnız kalıyor.. uçaklara büyük bir ilgi duyan ve hep uçmayı hayal eden jim, sonunda soo chow toplama kampına gönderiliyor ve burada geçirdiği aylar boyunca yepyeni insanlarla tanışarak, yaşamın ailesinin kendisine sunduğu kadar toz pembe olmadığının farkına varıyor.

film her ne kadar eleştirel yönden takdir görse de, gişede hayal kırıklığı yarattı.

hook (1991)

j. m. barrie'nin peter pan adlı eserinin bir devamı olan peter and wendy (1906) kitabından uyarlanan filmde senaryoyu yazanlardan biri de carrie fisher.

steven spielberg ilk çocuğunun doğumunun ardından, annesinin geceleri yatarken kendisine anlattığı bu masalı film haline getirmeye karar vermiş. film negatif eleştirilere rağmen beş dalda akademi ödülleri'ne aday gösterildi.

filmin konusu; peter banning, işkolik bir avukattır. karısı ve iki çocuğunu fazlasıyla ihmal etmektedir. ama geçmişini hatırlayamamaktadır. ailece ingiltere'deki büyükanne wendy'i ziyarete gittiklerinde, çocukları kaptan hook tarafından kaçırılır. peter, peri tinkerbell'in yardımıyla olmayan ülke'ye döner.

peter banning, artık yeniden peter pan olmuştur ve kayıp çocuklar'ın da yardımıyla çocukluk anılarını ve uçmayı hatırlayacak ve kaptan hook ile savaşacaktır.

j.m. barrie'nin efsanevi çocuk romanı peter pan, bu kez sinemanın dahi çocuğu steven spielberg tarafından, usta oyuncularla sinemaya uyarlanmış. kaptan hook rolündeki dustin hoffman ve peter pan rolündeki robin williams'a ek olarak julia roberts, peri tinkerbell olarak karşımıza çıkıyor. ayrıca şimdilerin gözde aktrislerinden gwyneth paltrow, sinemadaki ilk rolüyle, genç wendy olarak beyazperdeye adım atıyor.

war of the worlds (2005)

h. g. wells'in the war of the worlds adlı romanından uyarlanan, bilimkurgu, felaket ve gerilim türlerindeki filmde sıradan bir amerikalı baba kızın gözünden, yeryüzünün uzaylılar tarafından işgal edilmesinin öyküsü konu ediliyor.

dünya çapında elde ettiği 591 milyon doların üzerindeki hasılatla yılın en çok hasılat elde eden dördüncü filmi olan eser en iyi görsel efekt, en iyi ses miksajı ve en iyi ses kurgusu dallarında üç akademi ödülü adaylığı kazandı.

minority report (2002)

philip k. dick'in kısa hikâyesinden aynı adla senaryolaştırılan abd yapımı bilim kurgu film 2054'te washington dc'de geçiyor.dedektif john anderton, psişik güçlere sahip kahinler ve bazı teknolojik aygıtlar sayesinde cinayetleri daha işlenmeden önce farkedip suçluları yakalayan özel bir polis biriminin başındadır ve olaylar beklediği gibi geçmez...

dick'in hikayesi ilk olarak 1992'de yapımcı ve yazar gary goldman tarafından seçildi. senaryonun aslında arnold schwarzenegger'in rol aldığı 1990 yapımı dick uyarlaması total recall'ın devamı niteliğinde olması gerekiyordu. yeniden yapım hakları 1997'de miramax films tarafından satın alınırken, shusett ve goldman, total recall öğelerini senaryolarından çıkararak filmi bağımsız bir film olarak yeniden tasarladı.

jaws (1975)

peter benchley'in 1974 tarihli, çok satan romanından uyarlanan film aynı zamanda blockbuster deyiminin de yaratıcısıdır. kitap/film bir sahil kasabasına tehdit oluşturan beyaz köpekbalığını avlamaya çalışan bir ekibin hikayesini anlatıyor.

"jaws", 2001 yılında kongre kütüphanesi tarafından, "kültürel, tarihi ve estetik açıdan dikkate değer" bulunarak abd ulusal film arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

jaws filmi türkiye'de, abd'de yayınlanışından 5,5 yıl sonra, 26 ocak 1981 tarihinde vizyona girmiştir.

diğer uyarlama örneklerinden bazıları

(bkz: catch me ıf you can) 2002 frank abagnale kitap

(bkz: schindler's list) 1993 thomas keneall kitap

(bkz: war horse) 2011 michael morpurgo kitap

(bkz: munich) 2005 george jonas kitap

kaynak