Takip Edilen Kişinin Hayatını Epey Bir Zorlaştıran Hastalık: Tacizci Stalk Sendromu

Stalk'u abartarak klinik bir seviyeye çıkartan kişilerin mensup olduğu durum, tacizci stalk sendromu veya tacizci takip sendromu olarak isimlendiriliyor. Derinlerine dalalım.
Takip Edilen Kişinin Hayatını Epey Bir Zorlaştıran Hastalık: Tacizci Stalk Sendromu
The Cable Guy (1996)

tacizci takip (stalk) sendromu mağduru musunuz?

“tacizci takip sendromu” olarak da bilinen takip, birinin başka birinin hayatını zorlaştıracak birçok şey yapmasıdır. bu, kurbanı çok endişeli veya korkmuş hissettirir. hiç saplantılı biri tarafından tacize uğradınız mı? korkunç, kafa karıştırıcı ve bazen tehlikeli bir deneyimdir. takıntılı bir tacizcinin belirtilerini anlayarak, hayatınıza biri girerse daha iyi hazırlanabilirsiniz.

"stalking" kelimesi "sap" kelimesinden gelir. bu, avın üzerine gizlice girmek anlamına gelir.

tacizci tacizcinin karakteristik davranışı, mağduru hareketlerinde takip etmektir. takip etmenin önemli bir unsuru, taciz edici davranışın acil ve kalıcı olmasıdır.

takip eden davranışın üç temel özelliği olmalıdır

1. stalker, gerçek bir ilişkiye dayalı veya kısmen veya tamamen hayali bir ideo-duygusal yatırım yoluyla mağdura karşı karşılıksız beklentiler hisseder.

2. stalking, bir dizi iletişimsel ve dokunsal davranışta kendini gösterir, ısrarcı stalking durumunda, tekrar, ısrar ve müdahale ile karakterizedir.

3. takipçinin davranışsal “zorlaması” ile ilişkili psikolojik baskı ve psikolojik terör, iz sürücü saplantıları var olabilir.

kurbanını acil bir durumda ve psikolojik stres altında tetikte tutar. birinin zorlayıcı bir takipçi olmasının birçok nedeni vardır. tacizci davranışı tetikleyen ihtiyaç ve isteklerin dikkatli bir analizi, bilimsel olarak beş tür takipçiyi tanımlamayı mümkün kılmıştır.

(bir istismarcıyı tespit etmek zor olabilir. çoğu zaman çekicidirler ve size özel hissettirirler. her ilişki benzersizdir ve her istismarcı bireysel kişiliğine bağlı olarak farklı davranışlar sergileyecektir. ancak, farklı istismarcı türlerini ve bunlara karşılık gelen uyumluluk düzeylerini anlayarak kendinizi zararlardan daha iyi koruyabilir ve ilişkileriniz hakkında bilinçli kararlar verebilirsiniz. bir tacizci takipçiniz varsa hangi tipolojiyle uyumlu?)


“kırılgan” tipolojisi

başkalarını taciz eden insanlar, bir şekilde haksızlığa uğradıklarını düşündükleri için bunu yaparlar. çok kusurlu bir gerçeklik anlayışına sahip olabilirler ve bu, onları yanlış yaptığına inandıkları kişiye karşı küskünlük ve öfke duymalarına neden olabilir. bu genellikle istismarcının kurbanının imajına zarar vermeyi amaçlayan zararlı davranışlara yol açar.

“sevgiye muhtaç” tipolojisi

bu kategori, davranışları kurbanla bir aşk veya arkadaşlık ilişkisi kurma arzusuyla tetiklenen istismarcıları içerir. istismarcının egosuna bir saldırı olarak deneyimlenen mağdurun ilişki kurmayı reddetmesi, algılarının yeniden yorumlanmasına dayalı bir savunma inşa edilerek reddedilir. istismarcı daha sonra gerçek ilişkiyi hayali olanla değiştirir.

“beceriksiz talip” tipolojisi

bu kişi zayıf iletişim becerilerine sahiptir ve rahatsız edici, baskıcı ve tekrarlayıcı davranışlarda bulunma arzusu gösterir. bu tür istismarcı, mağdurun peşine düşmeye karşı daha az dirençlidir ve farklı insanlarla aynı uyumsuz kalıpları tekrarlar.

"reddedilen" tipoloji

bir ilişki bittikten sonra bu tür davranışlarda bulunan kişiler, güvensiz-kararsız bağlanma stiline sahiptir. bu onları terk edilme konusunda endişelendiriyor.

"yırtıcı hayvan" tipolojisi

bu kategori, korkulan kurbanla seks yapma arzusuyla takip edilen ve motive edilen suçluları içerir. aslında korku, kurbanı taciz ederken bir güç duygusu hisseden bu tür istismarcıları heyecanlandırır.


taciz takip sendromu yaşamanın psikolojik sonuçları

çoğu kadın gibiyseniz, muhtemelen bir tür sokak tacizine maruz kalmışsınızdır. çoğumuzun her gün karşılaştığı bir gerçektir. ancak bilmediğiniz şey, sokakta tacize maruz kalmanın psikolojik sonuçları olduğudur. şaşırtıcı bir şekilde, bu sendromu yaşamak için korku filmlerine benzer bir deneyime sahip olmanız gerekmez. birçok kişi tarafından hayatın bir gerçeği olarak görülen küçük tacizler bile “taciz takip sendromu” oluşturmanıza neden olabilir.

takipçinin davranışı, kurbanı kesintisiz olarak takip etmeyi veya taciz etmeyi, telefon görüşmeleri yaparak, e-posta veya nesneler göndererek veya uyarı yapmadan onları ziyaret ederek mahremiyetini ihlal etmeyi içerebilir. davranış ayrıca tehditler, vandalizm ve diğer benzer eylemleri içerebilir. istismarcının tekrarlanan, planlı eylemleri, mağdurun derinden rahatsız ve endişeli hissetmesine neden olur. bu, insanlara güvenmelerini ve ilişkilerini riske atmalarını zorlaştırabilir.

stalking kurbanları genellikle çok ciddi olabilen psikolojik sonuçlara sahiptir. bu, endişe ve korku gibi duyguların yanı sıra genellikle inkar edilen veya takipçiye yansıtılan öfke, saldırganlık ve suçluluk gibi duyguları deneyimlemeyi de içerir.

travmatik takip deneyimi yaşayan kişiler sosyal aktivitelere olan ilgilerini kaybedebilir, duygusal olarak çevrelerinden kopabilir ve daha az duygu hissedebilirler. bu değişiklikler, duyguları düzenlemede zorluk, travmatik olayları sürekli hatırlama, değişen benlik algısı ve benlik saygısı kaybı gibi mağdurun semptomlarının doğrudan bir sonucudur. fiziksel sağlık açısından iştah bozuklukları, alkol kötüye kullanımı, uykusuzluk, mide bulantısı ve sigara içmede artış saptanabilir.

(psikolog olsaydınız, saplantılı bir sapığı tedavi etmek ister miydiniz? bu insanlar cezaevlerinde mahkum olarak mı yaşamalı yoksa tedavi görmeli mi?)

takipçinin psikoterapötik bir müdahaleye ihtiyacı vardır çünkü gerçekle başa çıkmakta güçlük çeker ve sıklıkla işleyişini zorlaştıran savunmalar kullanır. istismarcı hayal kırıklığına tahammül edemez ve diğer kişiyi ve dış gerçekliği ihtiyaçlarını karşılamak ve benlik bütünlüğünü korumak için kullanır. takipçinin ruh sağlığını geliştirmesi için derin bir psikoterapi çalışması yapmaları gerektiği açıktır. bu onların iç dünyalarına erişmelerini, işlemelerini ve daha sağlıklı ilişkiler kurmalarını sağlayacaktır.

makalemi ingilizce olarak okumak isterseniz: https://medium.com/…-stalking-syndrome-b63fe904ad65