Tarihinde, Günümüzdeki İmajından Çok Farklı Bir Yere Sahip Olan Yer: Kayışdağı

Şimdilerde "Kayışdağı" denince akla, çarpık kentleşmenin içindeki hafif yükseltideki bir yeşillik geliyor fakat bir zamanlar bu durum hiç de öyle değilmiş.
Tarihinde, Günümüzdeki İmajından Çok Farklı Bir Yere Sahip Olan Yer: Kayışdağı

kayışdağı, bir zamanlar bizans imparatorluğu'nun en bilinen manastırlarından birine ev sahipliği yapmış, osmanlı imparatorluğu döneminde de sarayın önde gelen kişilerinin yazlık köşklerini kondurdukları bir merkez olarak hizmet vermiş yerdir.


şimdilerde "şehrin çirkin yüzünü" simgeleyen noktalardan biri olsa da az bilinen tarihinde günümüzdeki imajından çok farklı bir yere sahiptir. eski çağlardaki adı skopa dağı'dir. daha sonra eteğindeki manastırda inzivaya çekilen saint auxentios'un ismi ile anılmaya başlanmıştır.


bu çağlarda kullanılan manastır ve kalenin kalıntılarının tepenin eteğinde, yakın zamana kadar çay bahçesi olarak kullanılan alanda olduğu belirtilmektedir. bölgede henüz herhangi bir bilimsel araştırma ya da kazı yapılmamıştır.


geçmiş çağlarda, şimdilerde tepeyi kaplayan maki bitki örtüsünün aksine, yüksek ağaçlardan oluşan yoğun bir ormanla kaplı olduğu bilinen kayışdağı ve etekleri, osmanlılar tarafından önemli bir yazlık merkez olarak kullanıldı. sarayın önde gelen isimleri, temiz havası, büyüleyici manzarası ve dillere destan pınarları ile nam salan bu bölgede köşkler yaptırdılar. aynı zamanda osmanlı padişahlarının da burada av köşklerinin bulunduğu ve zaman zaman avlanmak için dağı ziyaret ettikleri rivayet edilir.

Sağmalcılar İsminin Bayrampaşa Olarak Değişmesine Neden Olan 1970 Kolera Salgını