The Flash, Son Dönemdeki ABD Başkanlık Çekişmesini Sembolize Ediyor Olabilir mi?

DCEU'yu (DC Extended Universe) sıfırlama görevi gören filmde olup bitenleri alt metniyle birlikte açıklayan bir yazı.
The Flash, Son Dönemdeki ABD Başkanlık Çekişmesini Sembolize Ediyor Olabilir mi?

zack snyder'in yarattığı canavar sonunda ölüyor

man of steel ile başlayan lanetli serinin son filmi the flash, 2013'ten beri yapım aşamasındaydı ama vizyona girmesi oldukça uzun sürdü. onca yönetmen ve senarist değişikliğinden sonra ortaya doğal olarak frankenstein'in canavarı misali bir film çıkmış. zaman içerisinde sadece senaristler ve yönetmenler değil, stüdyo yöneticileri bile değişti, filme üç final çekildi ve sonunda james gunn'ın önderlik edeceği seriye geçişin sağlanacağı bir son tercih edildi. ama sonundan önce filmin başından ve ortasından bahsetmek lazım.

the flash, tıpkı son yıllardaki her büyük bütçeli amerikan filmi gibi güncel politik olaylardan fazlasıyla besleniyor

barry allen, çizgi romanla alakasız olarak latin kökenli yapılmış. annesini ispanyol oyuncu maribel verdu canlandırıyor ama karakterin meksikalı olduğunu tahmin etmek zor değil. yarı yahudi yarı meksikalı bi karakter, hollywood için bir rüya gibi. doğal olarak bu karakterin toplumda ve adalet birliği içerisinde ezildiğini, adaletten şikayetçi olduğunu görüyoruz.

ben affleck'in son kez canlandırdığı batman karakteri burada barack obama'yı temsil ediyor. yapacağını yapmış, gotham'da yıllarca suçla savaşmış, yeri gelmiş bütün dünyayı kurtarmış. ama artık bırakma zamanı gelmiş. barry'yi de akıllı olması ve dünyayı mahvetmemesi için uyarıyor. obama'nın muhafazakar amerikan halkını başlarına bir manyağı geçirmemeleri konusunda uyarması bu aslında.

ama barry allen bu tavsiyeyi dinlemiyor ve kendi yaptığı mantıksız seçim yüzünden bütün dünyayı riske atıyor. (bkz: 2015 abd başkanlık seçimleri)

barry zamanı değiştirdikten sonra çok farklı bir versiyonu ile karşılaşıyor. kendisinin daha özgür, daha hippi bir hali. muhafazakar ve liberal amerika'nın çatışmasını görüyoruz burada. işler sarpa sarınca ikisi bir olup batman'i bulmaya gidiyorlar. ama karşılarına çok daha yaşlı biri çıkıyor, michael keaton'ın batman'i.


iki farklı batman, iki farklı amerikan başkanı. affleck'in obamasına karşılık, michael keaton'ın joe biden'ı var.

ama batman'in yardımı yeterli değil tabi. barry'yi, yani amerika'yı kim kurtarabilir? tabii ki meksikalı bir supergirl!

çizgi romanlarda sarışın olan kara zor-el, filmde esmer güzeli kolombiyalı sasha calle tarafından oynanıyor. alakaya çay demle bir durum olsa da filmin politik tarafı için bu zorunlu bir oyuncu seçimi. henry cavill'i koysalar hem film sırf erkek oyuncularla dolu olacaktı, hem de cavill fanları gelecekteki olası bir değişime daha çok tepki göstereceklerdi.

bu latin supergirl, trump'ın kafeslere koyduğu meksikalı çocukları andırır şekilde, ruslar tarafındanbir hapishanede tutuluyor. amerika'nın suçu hep yabancıya atma huyu var maalesef. neyse ki kahramanlarımız kara'yı tutulduğu hapisten kaçırıp zod'un karşısına dikiyorlar.

manyak kötü adam general zod, bir tür donald trump versiyonu. kendi ırkını diğerlerinden üstün gören egoist bir psikopat. masum bir bebeği bile öldürebilecek kadar cani. ama aslında çok sevdiği kripton'a ait değil. supergirl ne diyor? “o benim halkımdan değil.” hollandalı bir aileden gelen donald trump'ı dışlama söz konusu burada.

ne yaparlarsa yapsınlar zod'u yenmeleri mümkün olmuyor. çünkü asıl düşman kendileri. bir yanda liberal, diğer yanda muhafazakar amerika var. ancak liberal amerika kendisini feda ettiğinde işler yoluna dönüyor. hem batman, hem de genç flash üstlerine düşen görevi bitirdikten sonra kendilerini feda ediyorlar. batman'in özelinde bu joe biden'ın trump'a karşı seçimi kazanması ve bir dönem başkanlık yaptıktan sonra çekilmesinin hikayesi.

barry geri döndüğünde wayne girişimciliğin katkıları sayesinde mahkemede babasının suçsuz olduğu ortaya çıkıyor. burada şirketlerle devletin birlikte çalışmasının topluma olumlu yansıyacağı anlatılmaya çalışılmış.

mahkeme sahnesinden sonra siyahi kızın, yarı yahudi yarı meksikalı oğlanla randevulaştığını görüyoruz. bir tür “tek millet, tek yürek” mesajı var. ardından barry'nin güven içinde batman'i aradığını ve onunla buluşacağını görüyoruz. ama o tanıdığı ve güvendiği batman gitti artık. yani obama yok, geri gelmeyecek. yeni bir batman geliyor, geçmişten tanıdık bir yüz ama. bir anda george clooney çıkıveriyor arabadan. bu yeni, ama aynı zamanda eski batman'in, eski abd başkan yardımcısı mike pence olma ihtimali yüksek. pence bir süre önce 2024 seçimleri için başkan adaylığını açıklamıştı.

yorumum bu kadar arkadaşlar.
filme puanım 7/10.