Yiyecek Olmayan Abuk Sabuk Şeyleri Yeme Hastalığı: Pika Sendromu

Toprak, buz, kalem ucu, peçete, çim, ip, saç, plastik gibi yenebilir olmayan şeyleri en az 1 ay süreyle yiyenlerin muzdarip olduğu bir hastalık pika sendromu.
Yiyecek Olmayan Abuk Sabuk Şeyleri Yeme Hastalığı: Pika Sendromu

pika sendromu; en az bir ay süreyle, yenilebilir olmayan bir maddeyi yeniden yeniden yeme biçimindeki bir beslenme bozukluğu. 

bu bozukluk genellikle 1-2 yaşlar arasında başlamakla birlikte, daha önce de görülüyor. ilk çocukluk çağında sona erenler gibi, ergenliğe dek sürenler de oluyor. 

çocuğun yediği maddelerin temel özelliği besleyici olmamalarıdır. çocuk; kum, toprak, boya, plastik, ip, saç, kumaş, gübre, böcek gibi şeyleri ağzına götürüyor ve bunları yiyor. 

yediği maddelerden dolayı, zararlı sonuçlar da ortaya çıkabiliyor. bu çocuklarda kurşun zehirlenmesi ve buna bağlı olarak toksik maddelerin yol açtığı organik beyin bozuklukları, zihinsel işlev bozuklukları ve bellek yitimi görülebiliyor. yenen kıllar, bağırsakların tıkanmasına yol açıyor. zekâ geriliği, mineral eksikliği, dikkat ve ilgi zayıflığı, duygusal yetersizlik, pikayı kolaylaştıran etkenler olarak biliniyor. çok az karşılaşılan bu bozukluğa her iki cinste de rastlanıyor.

pika sendromu yoksunluk duygusu (ihtiyaçlarında) ortaya çıkar. bunu telafi etmek için bedene yönelmiştir. kendi kendine geçebilir. aile terapisi, davranışçı yöntemler, nadiren cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilir.