Zorlu Bir Boks Kuramının, Bir Stratejistin Hayallerinin Gerçeğe Dönüşmesi: Mike Tyson

Mike Tyson'ı kulak ısıran adam olmaktan çok öteye taşıyan özel stratejileri, efsane koçu Cus D'amato'yu ve çok daha fazlasını öğreniyoruz.
Zorlu Bir Boks Kuramının, Bir Stratejistin Hayallerinin Gerçeğe Dönüşmesi: Mike Tyson

lennox lewis boksun bülent korkmaz'ı, rıza çalımbay'ıdır. yeteneğinden ziyade hırsı, tecrübesi ve çalışma disiplini ile şampiyon olmuştur. kariyerinin zirvesini tyson'ın aksine 30'lu yaşlarında görmüştür. bu bağlamda ikisinin çok farklı karakteristik özellikleri olduğu açıktır.

Lennox Lewis

tyson 19-23 yaş arasındaki dönemde mitralyöz gibi şampiyon pataklarken, nakavtla bitmeyen üç beş maçı bile tyson yenilmiş gibi lanse ediliyordu. o yaşta bir adamın dünya ağır sıklet boksunu bu denli domine edebilmesi görülmemiş bir durumdu. hala da görülemedi.

mike tyson oluşumu yıllarca süren bir boks kuramının, bir stratejistin hayallerinin gerçeğe dönüşmesidir.

bu stratejist, efsanevi antrenör cus d'amato'dur

cus'ın mike tyson'dan bir önceki şampiyonu floyd patterson'ın stili ve fiziği incelendiğinde, mike tyson'ın beta versiyonu olduğu açıkça görülecektir.

D'amato ve spor salonu.

patterson ve tyson'ın ortak noktalarını sıralayalım

mike tyson'ın yalnızca 20 yaşındayken geliştirdiği en genç dünya şampiyonluğu rekoru tyson'dan önce floyd patterson'ın elinde idi. (21 yaş 10 ay)

ikisinin de kanat açıklığı (reach mesafesi) aynı olup, 180 cm'dir. yanılmıyorsam bu denli kısa kanat açıklığı ile şampiyon olabilen iki boksör de bu yaramazlardır.

peek-a-boo dövüş stilini uygularlar. bu sayede kanat açıklıkları kısa olmasına rağmen guardları hep yukarıda dövüşebilme(kolay yumruk almama) ve kontra atağa daha hızlı geçebilme şansına sahiptirler. kolları ve boyu daha uzun olan boksörlerin bu stili onlar kadar iyi uygulamaları mümkün değildir. içeriden dövüşen bir boksörün tyson gibi kombo yumruklar vurabilmesi hala mümkün olmadı. örnek vermek gerekirse 203 cm kanat açıklığı olan muhammad ali içeriden dövüşmeyi denemedi bile. o guard da almazdı gerçi.

demem o ki, tyson cus d'amato'nun geliştirdiği sistemin en iyi uygulayıcısı olmuş zirve noktasıdır. cus d'amato bu stilin ağır sikletin bugı olduğuna inanmıştır. kariyeri boyunca bu stili uygulayabilecek boksörlerle çalışmıştır. floyd patterson ile dünya şampiyonluğunu görmüşse de, tyson'ın dominant dönemine ömrü yetmemiş, yarattığı makinayı 3-5 saniyede şampiyon nakavt ederken görememiştir.


cus d'amato'nun bu stille ilgili muhammad ali ile yaptığı komik atışma da ilginçtir. evet 1970 yılında mike tyson piyasaya çıkmadan yıllar önce böyle bir video da vardır, "adam tyson'ı yıllar önce kafada dizayn etmiş" dedirtir.

ilgili video


bu stilin en handikaplı noktası, olağanüstü bir kondisyon ve güç gerektirmesidir. kariyerini bu sistem üzerine kurgulamış bir boksorün yirmili yaşlarından sonra başarılı olması çok zordur. çünkü 4 veya 5 round içinde rakibini nakavt etmek zorundadır.

1996 ve 1997'deki meşhur hollyfield maçları buna örnektir. hollyfield tamamen teknik dövüşen, gücünden ziyade rakibine özel uyguladığı taktiklerle ve sinir bozan kafa atma taktiğiyle maç kazanan bir boksördü. tyson ile uzun yıllar karşılaşmamış olmasına rağmen onu çok güzel analiz etmişti, nakavt olmadı ve tyson'ın enerjisini bitirdi. nitekim bu nedenle tyson da kazanamayacağını anladı, herifi ısırdı.

O Isırık Anı / 28 Haziran 1997


yüksek ihtimalle 22 yaşında bir mike tyson'a bu taktik tutmayacaktı, ancak yıllarca hapis yatmış ve bokstan uzak kalmış bir ruh hastasına karşı başarılı oldu.

lewis maçını analiz dahi etmiyorum, mike tyson lewis yerine 22 yaşındaki mike tyson ile karşılaşsa, ilk roundda nakavt olurdu. kariyeri boyunca almadığı yumruğu bir maçta almış olması lewis'in başarısından ziyade, olağanüstü refleksleri ve kondisyonu sona ermiş, ununu elemiş eleğini bile don king'e kaptırmış bir mike tyson'ı maalesef gözler önüne sermişti.

Bonus: Mike Tyson'ın En İyi 5 Nakavtı


Bu içeriği de beğenebilirsiniz