37 Yıl Bir Sütunun Üzerinde Yaşayan Keşiş: Simeon Stylite'nin İnanılmaz Hikayesi

Dünyevi zevklerden uzak durmak ve Tanrı'ya daha yakın olmak amacıyla 37 yıl boyunca bir sütun üzerinde yaşayan Aziz Simeon Stylite'nin hikayesi.
37 Yıl Bir Sütunun Üzerinde Yaşayan Keşiş: Simeon Stylite'nin İnanılmaz Hikayesi

simeon stylites, 390 yılında doğmuş bir süryani çileci azizdir. başkalarıyla karıştırılmaması için resmi olarak saint simeon stylites the elder olarak bilinir. bugün kozan (adana) olarak geçen, zamanında roma imparatorluğu'na bağlı kilikya içinde bulunan sis’te doğmuştur. 395 yılında romanın doğu ve batı olarak bölünmesiyle doğu roma sınırları içinde kalan bu şehirde hristiyanlık hızla yayılmıştır. simeon’un içinde hristiyanlığa karşı bir heves vardı ve 16 yaşına girmeden manastıra girdi. hristiyanlığa takıntılıydı ve manastıra başladığından itibaren savurganlığa ve aşırılığa karşı mücadele için kendisini adadı. manastır üyeleri, toplum hayatına uyumsuz olduğu gerekçesiyle manastırı terk etmesini istedi. kendisini 1.5 yıl boyunca bir kulübeye kapattı. 40 gün yemeden içmeden geçirdi. kulübeden dışarı çıktığında başarısı bir mucize olarak karşılandı. daha sonra ayakları elverdiğinde ayakta durmaya karar verdi. kulübe hayatının sonunda sheik barakat dağı’nın yamaçlarında kayalık bir çıkıntı aradı. 20 metreden daha dar dairesel bir alanda yaşamaya karar verdi. ancak kalabalık hacı kafilelerii bulunduğu yeri istila edip ondan tavsiye ve dua istiyorlardı.kendi tutkusu olan hristiyanlık için vakit bulamıyordu. bu da onu yeni bir yaşam tarzına götürdü.

giderek artan kalabalıktan kaçmak amacıyla taladah yakınlarında yıkıntılardan ayakta kalan tepesinde bir platform bulunan bir sütun keşfetmiş ve hayatını orada geçirmeye karar vermiş. ilk yerleştiği sütun 2.7 metre kadarmış daha sonra ise 15 metre yüksekliğinde, üzerinde 1 metrekarelik etrafı demir parmaklıklı platform bulunan başka bir sütuna yerleşmiş. hayatta kalabilmesi için civar köylerden çocuklar kendisine ekmek ve keçi sütü getirmişler. yiyecek ve içecekleri sepetle yukarı çekip alıyor bazen de çocuklar sütuna tırmanıp kendisine veriyorlardı.


manastır büyükleri, yeni ve ilginç bir çileci yol deneyen simeon’u duyduklarında onun bu kahramanlığının tevazudan mı kibirden mi kaynaklandığını anlamak için test etmek istemişler. simeon’a sütundan aşağıya inmesini emredecekler ve eğer simeon bunu kabul etmezse zorla aşağı indirecekler yok eğer itaat ederse kendi haline bırakıp gideceklermiş. simeon tam itaat ve tavzu gösterince onu öylece bırakıp gitmişler.

yüksek sütunun üzerinde bile simeon dünyayla bağlantısını koparmamış. yeni sütunu daha fazla insan kalabalığı çekmiş. simeon her öğleden sonra insanlarla konuşuyormuş. merdiven sayesinde insanlar onunla duyabileceği mesafeye kadar yaklaşıyormuş. özellikle küfür ve faizcilik hakkında müritlerine talimat verdiği mektuplardan günümüze ulaşanları mevcuttur. merhameti, sağduyuyu, fanatizmden uzak durmayı ve yaşadığı hayat tarzının aksine ölçülü olmayı öğütlemiştir. simeon köylü çiftçiler ve küçük kasabalar arasında tarafsızca hakemlik de yaptı. simeon'un raporları kilise hiyerarşisine ve imparatorluk mahkemesine ulaştı. ıı. theodosius ve eşi ona büyük saygı duydu ve hükümdarlığı boyunca onun tavsiyelerini dinledi. 1. leo simeon’un khalkedon konseyi’ne gönderdiği mektupa büyük hassasiyet göstermiştir. antakya patriği ıı. domninos onu ziyaret etmiş ve kutsal liturji’yi sütunun üzerindeyken kutlamıştır.

ayağındaki ülser ilerlemişse de onun uhrevi işlerine engel olmamış ve hasta adam sütundan aşağı inmemiş. .) ii. theodosius simeon’u sütundan inip tedavi olmaya ikna etmesi için 3 piskopos yollasa da simeon inmeyi reddedip tedaviyi ancak tanrıdan beklediğini söylemiştir.


kalabalıklar simeon’a çok yaklaşıp dua ederken konsantrasyonunu bozmasın diye sütun etrafına iki duvar dikilmiştir.kadınlar genellikle duvarın ötesine kabul edilmez, annesi bile. rivayete göre annesine şöyle demiştir “eğer layıksak, gelecek hayatta birbirimizi göreceğiz.” annesi itaat etti ve saygı duydu.

37 yıl boyunca sütun üzerinde yaşadı ve 2 eylül 459 yılında hayatını kaybetti. bir müridi cesedini dua eder halde buldu. antakya patriği kalabalık bir ruhban topluluğu önünde simeon’a cenaze merasimi düzenledi. sütuna yakın bir yere defnedildi. simeon’dan sonra birçok taklitçisi türedi. bunlara da stylite dendi. levant bölgesindeki hristiyanlarda yaygınlaştı.

antakya ve constantinople arasında mirasına sahip olma konusunda bir çekişme başlamış. mirasının büyük bir kısmı antakya’ya kalmıştır. halep’in 30km kuzeybatısında büyük yapının kalıntıları hala görülebilir.

saint simeon, doğu ortodoks kilisesi ve doğu katolik kilisesi tarafından 1 eylülde roma katolik kilisesinde 5 ocakta anılıyor.